Puolivälierällä on suuri taloudellinen panos, mutta MM-leijonan tilipäivä koittaa vasta sunnuntaina

Jääkiekon miesten MM-kilpailujen puolivälierää on usein kutsuttu kuolemanotteluksi. Tappio ja välierien ulkopuolelle jääminen olisi Suomen tapaiselle menestysmaalle paha pettymys, mutta voitolla väylä pysyy auki maailmanmestaruuteen.

Leijonat kohtaa torstaina Tampereella Slovakian. Ottelulla on myös suuri taloudellinen panos, koska voitto ja välieriin eteneminen takaisivat Suomen joukkueen pelaajille messevät bonukset.

Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurmisen mukaan kultamitalista maksetaan 27 000 euroa, hopeasta 12 000 euroa ja pronssista 8 000 euroa per pelaaja. Neljäs sijakin takaisi 5 000 euron bonuksen.

Kolme vuotta sitten naisten MM-kotikisoissa mitalibonukset olivat kullasta 7 000, hopeasta 5 000 ja pronssista 3 000 euroa.

Summat ovat pienet miesten bonuksien rinnalla, mutta luvut eivät ole vertailukelpoisia. Naisten bonukset maksettiin silloin ja maksetaan edelleen täysimääräisesti Suomen jääkiekkoliiton oman talouden kautta. Miesten bonuksissa mukana on myös Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF.

Miten bonuksien rahoitus muodostuu? Kuinka suuri on Suomen jääkiekkoliiton ja kuinka suuri IIHF:n osuus?

– IIHF:n kisoista maksama development fee ei ole pelkästään palkintoraha vaan kokonaiskorvaus myös kasvatus- ja kehitystyöstä. Meillä ei ole lupa kertoa development feen suuruutta, Nurminen avasi bonusten maailmaa.

Leijonille luvatut bonukset ovat huomattavat. Onko valmennukselle omat bonukset?

– Päävalmentajalla on menestysbonus työsopimuksessa, mutta emme kerro työsopimuksen yksityiskohtia julkisuuteen.

Olympiakullan rahallinen arvo vahvistuu myöhemmin

Tampereella pelaavassa Suomen joukkueessa on mukana 17 pelaajaa, jotka kuuluivat helmikuussa Pekingissä olympiakultaa voittaneeseen joukkueeseen. Heille kausi voi olla menestysbonuksien suhteen todellinen rahasampo, jos MM-kotikisoissakin jysähtää urheilullinen täysosuma.

Olympiabonuksen loppusumma on tosin vasta hahmottumassa. Suomen olympiakomitea lupasi kultajoukkueen kesken jaettavaksi 100 000 euroa.

Muutakin on tulossa, mutta Nurminen ei halua kertoa summia asian keskeneräisyyden takia.

– Pelaajille maksetaan olympiakomitean palkintorahan lisäksi kokonaisbonus, jonka lopullinen summa määräytyy vasta, kun IIHF:n ja IOC:n (Kansainvälinen olympiakomitea) väliset talousasiat on selvitetty. Lopullinen summa on selvillä vasta keväällä/kesällä 2023, Nurminen avasi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka