Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kisapuiston tekojään kopit ja irtaimisto kioskista tekonurmeen siirtyvät Aviasportille – Riskit jääpallohallin ympärillä ovat kasvaneet, mutta työt halutaan käyntiin ennen kesää

Aviasport Areena voi irtaantua sopimuksesta, jos se ei saa valtionapua tai muusta perustellusta taloudellisesta tai teknisestä syystä.

Kisapuiston ison tekojään huoltorakennus vuokrataan jääpallohallia suunnittelevalle Aviasport Areenalle viideksi vuodeksi perustettavan yhtiön lukuun. Halliyhtiö ostaa lisäksi kaiken tekojäähän liittyvän irtaimiston 4 900 eurolla. Sille siirtyy myös kaupungin ulkoa vuokraamien kahden työmaakopin vuokrasopimus.

Tekojään kuuluttamo on kaupungin tilakeskuksen omistama ja sen myynnin vahvistaa myöhemmin eri sopimuksella kaupunkikehityslautakunta. Huoltorakennuksen vuokrasopimuksesta ja irtaimiston myynnistä päättää kulttuuri- ja liikuntalautakunta keskiviikkona.

Lappeenranta on jo sitoutunut ostamaan jääpallohallista vuoroja 15 vuoden ajan 385 000 eurolla per vuosi.

Diesel-tupruttajat jäänevät tarpeettomiksi

Myytävään irtaimistoon kuuluvat kaikki tekojään rakennelmat ja varustus tulostaulusta hiekkatekonurmeen ja kioskiin. Myös yleisön pukutiloina käytettävät kaksi työmaakoppia sekä Veiterän käytössä olevat kolme siirrettävää koppia kuuluvat kauppaan. Sen sijaan jäänhoitokoneet on rajattu sopimuksen ulkopuolelle.

Aviasportin yrittäjän Sakari Myllyksen mukaan nykyisten kahden diesel-käyttöisten tupruttajien sijasta todennäköisempää on uuden akkukäyttöisen jäänhoitokoneen hankinta. Uuden koneen hinta on noin 150 000 euroa.

Kahta konetta on tarvittu käytännössä vain otteluiden aikana, mutta nykyaikaisten jääkoneiden ajoleveydet ovat kasvaneet ja yhdelläkin todennäköisesti pärjättäisiin. Vanhat koneet jäävät tarpeettomiksi myös Lappeenrannan kaupungille.

Irtautuminen tai lykkäys mahdollista

Ikääntyvän kylmäputkiston uusimisesta ja korjauskuluista kaupunki vastaa vuosittain alenevin osuuksin viiden vuoden ajan. Kylmäntuottoa kaupunki myy sähkösopimuksen hinnalla jääpallohallille siihen asti, kun Kisapuiston uusi jäähalli otetaan käyttöön. Siinä vaiheessa nykyiset konteissa olevat jäädytyskoneet jäävät tarpeettomiksi ja kaupunki ja halliyhtiö sopivat niiden kaupasta erikseen.

Kaikki sopimukset allekirjoitetaan, kun halliyhtiö on saanut päätöksen valtionavusta. Ilman valtion tukea Aviasportin halli ei Kisapuistoon nouse. Päätökset valtion liikuntapaikkojen rakentamisavustuksista saadaan huhtikuun aikana.

Aviasport voi irtautua sopimuksesta myös muusta perustellusta taloudellisesta tai teknisestä syystä ilman seuraamuksia. Syyksi voisi käydä esimerkiksi maailmantilanteen vuoksi odottamattoman jyrkästi kohoavat rakentamiskustannukset.

Jos jääpallohallia ei saada rakennettua kuluvan vuoden aikana ennen seuraavan jääpallokauden alkua, osapuolet voivat sopia hallihankkeen siirtämisestä.

Tavoite edelleen aloittaa työt keväällä

Myllyksen mukaan tavoite on edelleen aloittaa työt Kisapuistossa keväällä, mutta koronakriisiä seuranneen Ukrainan sodan vuoksi investoinnin riskit ovat kasvaneet.

– Kukaan ei anna edes kuukauden päähän hintoja, Myllys sanoo.

Venäläisten jääpallojoukkueiden leireilyn tai turnaamisen tuomien tulojen varaan ei laskettu mitään ennen rajan sulkeutumistakaan. Suomalaisjoukkueiden bussien keulojen toivotaan sen sijaan jatkossa kääntyvän jääpallokauden alla Ruotsin sijasta harjoitusleirille Lappeenrantaan.