Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olympiastadionilla yhtä juhlaa: Suksisirkus saapui kaupunkiin

Niskasen sujuisat hiihtäjäsisarukset, Suomen jääkiekon A-maajoukkue ja muutama muu teräsurheilija piti meitä ja kanssakansalaisiamme liki sietämättömässä jännityksessä äskeisissä Pekingin olympialaisissa. Siellä oli ankaran työn aika, nyt on ansaitun juhlan vuoro.

Helsingin Olympiastadionilla suksittiin ja juhlittiin torstaina. Keskipisteenä oli piskuiselta Vieremältä hiihtoladuille löytänyt kolmen olympiakultamitalin mies, 30-vuotias Iivo Niskanen. Sankarillinen Iivo otti urheilua ja menestystä himoavan väen taas väkevästi näppeihinsä. Viimeistään Maamme-laulu herkisti stadionkansan.

– Henkisesti väsyttää jo, kauden päätavoite on takana. Hiihdän nyt sen mitä pitää ja vasta kauden jälkeen päätän lepokauteni pituuden, Niskanen puhui.

Tunnelma keveni ennen stadionsprintin finaaleja. Hiihtäjät verryttelivät ja Meiju Suvas ystävineen päästeli rennosti muinaisen iskelmähitin Mahtava peräsin ja pulleat purjeet.

Tuulennopea norjalainen Johannes Hösflot Kläbo kiri miesten stadionsprintin voittoon, paras suomalainen oli neljänneksi ehtinyt Lauri Vuorinen. Naisten nopein oli Sveitsin Nadine Fähndrich, yleisön tukea kiitellyt Katri Lylynperä oli kolmas. Kaikille hiihtäjille oli samanlainen voitelu yhden huoltoryhmän toimesta.

Helsingin hiihtoviikot

Olympiastadionilla on vuosikymmenien aikana järjestetty yli 2 800 tapahtumaa ja kilpailtu häkellyttävän monessa urheilulajissa. Pelkistetyn tyylikkäässä urheilupyhätössä ovat toisistaan ottaneet mittaa niin luistelijat kuin nyrkkeilijät, kuten myös jääpalloilijat ja ampumahiihtäjät.

Torstai-illan sähäkkä suksisirkus oli osa Helsinki Ski Weeks -tapahtumasarjaa. Näillä Helsingin hulppeilla hiihtoviikoilla on jo noin kuukauden ajan kuka vain voinut ilmaiseksi edetä Olympiastadionille tehtyä latu-uraa pitkin.

Olympiastadion ei silti ole kaikille meistä tuttu ollut: Ristomatti Hakola kertoi keskiviikon mediatilaisuudessa olevansa nyt ensimmäistä kertaa ylipäätään Olympiastadionilla – ja heti siis hiihtämässä kilpaa!

Torstaina Hakola oli tohkeissaan:

– Hiihdän täällä ihan mielelläni, ja tulen vastakin. Keskeinen paikka tämä on lumisella pääkaupunkiseudulla, hiihto on hetken näyteikkunassa. Eipä silti, olenhan minä myös Tukholman ytimessä hiihtänyt, kuninkaanlinnaa siellä olen kiertänyt, Hakola selvitti tapahtumapaikalla.

Moni hiihtäjä pisti heti Venäjän boikottiin

Venäjän torstaiaamuna aloittama laaja hyökkäys Ukrainaan ei jäänyt huomaamatta eri maiden edustushiihtäjiltä. Suomen Katri Lylynperä ja Jasmi Joensuu viestittivät jo torstaina päivällä, etteivät he lähde Venäjälle maailmancupin päätösviikonlopputapahtumaan Venäjän Tjumeniin maaliskuussa.

Samalla kannalla oli ja on Norjan hiihtäjäsuuruus Johannes Hösflot Kläbo.

Iivo Niskanen, jos Venäjällä hiihdetään maaliskuussa maastohiihdon maailmancupin finaali, niin osallistutko kyseiseen kisatapahtumaan?

– Vaikuttaa siltä ettei siellä hiihdetä, Niskanen tokaisi.

Kansainvälisen hiihtoliiton FISin suomalaisjäsen Martti Uusitalo kertoi stadionsprintin yhteydessä Helsingin Olympiastadionilla, että Suomi aikoo jäädä pois hiihdon MC-finaalista, mikäli se kisataan Venäjällä.

Boikotit ovat ulottumassa urheilulajista toiseen. Esimerkiksi Suomen jääpallomaajoukkue ei lähde lajin MM-kisoihin, jotka järjestetään maalis-huhtikuun vaihteessa venäläisessä Komin tasavallan pääkaupungissa Syktyvkarissa.