Yhdysvallat sysäsi Naisleijonat tuttuun, mutta harvinaisen kirkkaaseen pronssiotteluun

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue on pelannut 26 kertaa olympialaisten tai MM-kilpailujen välierässä ja hävinnyt otteluista 25. Tuorein tappio koitui maanantaina, kun Naisleijonat taipui Pekingin olympiakaukalossa Yhdysvalloille maalein 1–4.

Naisleijonat pelaa keskiviikkona tutussa pronssiottelussa, jossa 24 aiempaa yritystä ovat tuottaneet himmeimmän mitalin 16 kertaa.

Kolmen vuoden takaisten MM-kotikisojen loppuottelupaikka kasvatti Naisleijonien nälkää, joten Pekingin olympialaisissa pronssiotteluun joutuminen voisi tuntua liian tutulta pakkopullalta.

Naisleijonien turnaus ja koko kausi sekasotkuineen huomioiden pronssiottelu on harvinaisen kirkas mahdollisuus päättää olympiaurakka hyvissä tunnelmissa.

– Tämä tarina on viimeistä lukua vaille valmis. Kirjoitamme sen keskiviikkona, päävalmentaja Juuso Toivola paalutti välierän jälkeen.

Kriisistä kriisiin

Maajoukkueen loppukesään ja syksyyn mahtui maalivahtikohu, joka tuntui tasaantuvan joulukuussa, kun Noora Räty pukeutui jälleen maajoukkuepaitaan.

Tammikuussa kuohahti uudestaan, kun Pasi Mustonen valmennusjoukkoineen ei valinnut Rätyä Pekingiin matkaavaan joukkueeseen.

Naisleijonat aloitti olympiaturnauksen tavallisella 2–5-tappiolla Yhdysvalloille, mutta seuraavana päivänä kerrottiin Mustosen matkustavan Suomeen perhesyiden takia. Ensi kauden päävalmentajaksi aiemmin valittu Toivola otti valmennusvastuun, mutta Naisleijonat harhaili 1–11-tappion Kanadalle ja 2–3-tappion Sveitsille.

Alkusarjan päätöspelissä kurssi kääntyi tuloksen muodossa, kun Toivola johdatti Suomen 5–0-voittoon Venäjän olympiakomiteasta. Puolivälierässä Suomi hoiteli Japanin 7–1.

Välierässä Suomi tarjosi turnauksen parastaan, piti rohkeasti kiekkoa ja paineisti vastustajaa. Anni Keisala teki tärkeitä torjuntoja, mutta toisessa päädyssä vaivasi tehottomuus. Esimerkiksi Michelle Karvinen ja Noora Tulus eivät onnistuneet hyvistä paikoistaan yllättämään Alex Cavallinia.

Yhdysvallat karkasi toisessa erässä Cayla Barnesin ylivoimamaalilla. Aktiivinen pelitapa vaati veronsa, ja Hilary Knight laukoi 2–0-maalinsa väsyneillä jaloilla seisseen viisikon keskeltä.

– Annoimme itsellemme mahdollisuuden pelata voitosta. Näissä peleissä on käytettävä maalintekopaikat, ja Yhdysvallat oli siinä hyvä, kapteeni Jenni Hiirikoski myönsi.

Tällä tiellä

Päätöserässä Suomi jatkoi railakasta peliä, mutta Hayley Scamurran ohjuri katkoi nousuaikeet lopullisesti. Susanna Tapanin 1–3-kavennus oli ansaittu, mutta syntyi liian myöhään. Viimeisen Yhdysvallat teki tyhjään maaliin.

– Olimme paremmin kiinni pelissä kuin alkusarjan kohtaamisessa. Tällä tiellä pitää jatkaa, kun haastamme pohjoisamerikkalaisia, Hiirikoski jutteli.

Kaiken koetun jälkeen Suomella on edelleen mahdollisuus pelata voitollinen päätös turnaukselle ja ottaa mitali toisista olympialaisista peräkkäin. Siihen Naisleijonat ei ole pystynyt koskaan.

Mustosen ja Toivolan kahdeksan kautta jatkunut aika maajoukkueessa on tuonut mitalin yhtä vaille kaikista arvokilpailuista, joten Naisleijonat haluaa jatkaa menestysjaksoa, kuitata alkusarjassa Sveitsille kärsityn tappion ja alleviivata Suomen asemaa parhaana Pohjois-Amerikan ulkopuolisena maana jääkiekon naisten arvokisakaukaloissa.

– Pettymys täytyy kääntää voimavaraksi. Yhteinen tavoite on mitali, Hiirikoski painotti.

Yhdysvallat haastaa torstain loppuottelussa hallitsevan maailmanmestarin Kanadan, joka nuiji välierässään Sveitsin 10–3.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin? Isoja ja pieniä päätöksiä, joilla on väliä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka