Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman parhaalla prässillä maailman parasta vastaan – futsalmiehet ovat onnellisia Portugali-puolivälierästä

Arvokisaensikertalaisena futsalin miesten EM-kisoissa pelannut Suomi säväytti turnauksen alkulohkossaan, kun kovasta lohkosta irtosi kakkossija ja pääsy EM-puolivälieriin. Maanantaina on haussa uusi yllätys, kun välieräpaikasta pelataan Amsterdamissa kovinta mahdollista vastusta vastaan.

Unelmaansa toteuttavan joukkueen uskosta itseensä ja tekemiseensä kertoo se, että vaikka edessä on hallitsevan Euroopan- ja maailmanmestarin Portugalin kohtaaminen, oli porukassa jopa jonkinlaista tyytyväisyyttä puolivälierävastustajan ratkettua.

– Oikeastaan jopa toivottiin Portugalia, se on meille tosi tuttu joukkue. Kovempaa vastustajaa ei voi tullakaan, mutta meillä on tuoreessa muistissa tasapeli heitä vastaan, sanoo Juhana Jyrkiäinen.

Monia tärkeitä maajoukkuemaaleja tehnyt Jyrkiäinen maalasi tuossa tasan kaksi vuotta sitten Portugalissa pelatussa MM-karsintapelissä, jossa Portugali kiri vain 48 sekuntia ennen loppua 2–2-tasapeliin.

– Varastettiin niiltä piste ja oltiin tosi lähellä voittoa. Ja muistan yhä sen kauhun (Portugalin) pelaajien silmissä, kun he 0–2-tappiotilanteessa tajusivat, ettei tämä ole mikään läpihuutojuttu. Oikeasti tajusivat, että Suomi on kova porukka, Jyrkiäinen muistelee hymyssä suin.

Vaikka Portugali onkin hieman muuttunut noista ajoista, ottelusta voi silti yhä ammentaa. Näin miettii suomalaisen futsalin aallonpohjat ja nousun nykykuntoon 16-vuotisen maajoukkueuransa aikana todistanut kapteeni Panu Autio.

– Kaikki nämä meidän aiemmat kokemukset, onnistumiset ja myös tuollaiset läheltä piti -tilanteet kun oltu lähellä voittoa antavat uskoa ja itseluottamusta. Luotamme omaan juttuun ja ollaan ylpeitä siitä pelitavasta, mikä on Suomelle luotu. Pystymme tekemään olon tukalaksi mille tahansa vastustajalle, Autio pohtii.

– Portugali on tottunut pitämään pitkiä pallonhallintoja, ketä tahansa vastaan. Mutta toisaalta me ollaan ehkä maailman parhaiten prässäävä joukkue. Jalat syyhyten odotetaan, että päästään ottamaan heiltä tila ja aika pois.

Ei taikuutta, mutta paljon muuta

Portugali jyräsi alkulohkonsa pistemenetyksittä, ykköstykkinään kolmesti maalannut Pany Varela. Hän on tähtiryhmän kirkkain loistaja, porukassa joka menetti viimesyksyisen MM-tittelinsä jälkeen maailman kautta aikain parhaimpiin pelaajiin lukeutuvan Ricardinhon. "Taikuri"-lempinimellä tunnettu Ricardinho jätti maajoukkuepelit mestaruuden jälkeen nuoremmille.

– Ei ole sattuma, että Portugali on hallitseva mestari. Tosi kokonaisvaltainen joukkue, jossa äärettömän hyviä yksilöitä. Tietynlaista katupelaajan mentaliteettia, osaavat hyvin aina kusettaa vastustajaa kentällä. Sen lisäksi ihan sairaan hyvin valmennettu joukkue eli hyvä yhdistelmä katupelaajan luonnetta ja taitavasti organisoitua mentaliteettia, Autio summaa.