Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MM-kulta herkisti Matti Suur-Hamarin: "Kun tippaa tulee linssiin, tietää, että tämä merkkaa minulle vielä paljon"

Matti Suur-Hamari juhli kultaa ja nostatti suomalaisodotuksia Pekingin paralympialaisiin voittamalla perjantaina paralumilautacrossin maailmanmestaruuden Norjan Lillehammerissa.

Suur-Hamari oli jo torstain karsintojen nopein, ja finaalissa hän juhli voittoa ajalla 57,90. Hopealle laski Australian Ben Tudhope ja pronssille Yhdysvaltain Evan Strong. Suur-Hamari oli maalissa 0,37 sekuntia ennen Tudhopea.

– Tänään osui nappiin. Oli pirun hyvä päivä, ja meni suunnitelmien mukaan. Eilinen (torstai) antoi osviittaa, että kulkee, ja treeneissäkin on kulkenut hyvin. Oli aika helppo rata ja paljon liukupätkää, mikä teki tästä aika voitelukisan, Suur-Hamari kertoi Lumilautaliiton tiedotteessa ja kehui joukkueen lautavoitelijaa Juha Haukkalaa.

MM-kulta on Suur-Hamarille uran neljäs. Maailmanmestaruuksista kolme on tullut lumilautacrossissa ja yksi banked slalomissa. Vuonna 2018 hän voitti kultaa Pyeongchangin paralympialaisten lumilautacrossissa ja ylsi pronssille banked slalomissa.

Perhe kannusti kotona

Lillehammerin MM-finaalin voitto oli Suur-Hamarille tunteikas hetki. Hänen valmentajansa Mikko Wendelin kuoli vuonna 2019 ja joukkuekaverinsa Bibian Mentel viime vuonna. Hän kertoi ajatelleensa maalissa kumpaakin.

– Ja se fakta, että perhe on ruutujen ääressä kotona ja kolme kuukautta vanha poika seuraamassa. Vaikka hän ei varmaan mitään siitä vielä ymmärräkään, iskälle oli tärkeä juttu, että poika oli katsomassa. Se laittoi vähän tunteelliseksi. Yritettiin Maamme-laulua laulaa, mutta tuli vähän pala kurkkuun. Kun tippaa tulee linssiin, tietää, että tämä merkkaa minulle vielä paljon.

Pekingin paralympialaiset kisataan maaliskuussa. Suur-Hamarin on määrä osallistua vielä yhteen maailmancupin kilpailuun ennen paralympialaisia.