Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australia perui Novak Djokovicin viisumin vain muutamia päiviä ennen tenniksen arvoturnauksen alkua

Australian hallitus on perunut serbialaisen tennistähden Novak Djokovicin viisumin toistamiseen vain kolme päivää ennen Australian avoimen tennisturnauksen alkua. Australian maahanmuuttoministeri Alex Hawke kertoi tiedotteessaan peruneensa Djokovicin viisumin "terveyden, hyvän järjestyksen ja yleisen edun mukaisesti".

– Pääministeri Scott Morrisonin hallitus on sitoutunut lujasti suojelemaan Australian rajoja, erityisesti liittyen koronaviruspandemiaan, Hawke sanoi lausunnossaan.

Tuore viisumipäätös vaarantaa Djokovicin mahdollisuuden pelata maanantaina Melbournessa alkavassa arvoturnauksessa, jossa serbialainen tavoittelee ennätyksellistä 21. grand slam -turnausvoittoaan. Djokovicin asianajajat saapuivat oikeuden eteen myöhään perjantai-iltana Australian aikaan, ja asian oikeuskäsittelyn odotetaan jatkuvan viikonloppuna.

– Olemme erittäin huolissamme ajasta, Djokovicin asianajaja Nick Wood sanoi ja väitti hallituksen päätöstä järjenvastaiseksi.

Hallituksen asianajaja Stephen Lloyd kertoi puolestaan, että Australian rajaviranomaiset aikovat pidättää Djokovicin lauantaiaamuna.

Rokotekielteisen Djokovicin saapuminen Australiaan on herättänyt tiukkojen koronarajoitusten maassa raivoa. Pääministeri Scott Morrisonin mukaan Djokovicin viisumin epääminen suojelee Australian kansalaisia.

– Australialaiset ovat tehneet monia uhrauksia pandemian aikana, ja he odottavat oikeutetusti uhrausten tulosten suojelemista, Morrison sanoi lausunnossaan.

Saaga jatkuu jo toista viikkoa

Djokovicin ja Australian viranomaisten välinen selkkaus on jatkunut jo reilun viikon ajan. Australian rajaviranomaiset peruivat Djokovicin viisumin viime viikolla, mutta serbialainen sai maanantaina oikeuskäsittelyn kautta luvan pelata Australian avoimissa.

Djokovic ilmoitti viime viikolla Melbournen lentokentälle saapuessaan olevansa rokottamaton. Hän pyrki maahan ja Australian avoimiin lääketieteellisen erivapauden nojalla vedoten joulukuussa saamaansa koronavirustartuntaan.

Tuomioistuin katsoi maanantaina, ettei Australian liittohallituksen päätökselle karkottaa Djokovic maasta ollut perusteita.

Maahanmuuttoasioihin erikoistuneen australialaisen lakimiehen Christopher Levingstonin mukaan Djokovicilla on jälleen hyvä mahdollisuus saada vähintään lykkäystä viisumin epäämiselle.

– Djokovicilla on erittäin hyvät resurssit ja pätevä tiimi ympärillään. Hän voi joko jäädä taistelemaan tai lähteä, Levingston sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Hän toimii omin säännöin"

Melbournessa tällä viikolla harjoitellut Djokovic on suhtautunut pandemian alusta lähtien koronatautiin vähättelevästi. Pandemian alkuvaiheessa huhtikuussa 2020 hän sanoi julkisuudessa, ettei halua pakkorokotusta. Vuonna 2020 hän sai koronavirustartunnan ainakin kerran ja herätti kielteistä huomiota järjestämällä näytösottelusarjan, jossa virus levisi.

Djokovic kertoi tällä viikolla saaneensa tiedon positiivisesta koronatestituloksesta sen jälkeen, kun hän oli osallistunut Belgradissa nuorten tennistapahtumaan 17. joulukuuta. Siitä huolimatta tennistähti osallistui ranskalaislehti L'Equipen haastatteluun vain päivää myöhemmin.

Myös muut tennispelaajat ovat kritisoineet Djokovicin käytöstä.

– Hän toimii omin säännöin ja riskeeraa grand slamin. Kukaan muu ei taitaisi toimia samoin, kreikkalainen Stefanos Tsitsipas kommentoi torstaina intialaiselle WION-kanavalle.