Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tim Sparv ja Amnesty vaativat Qatarin siirtotyöläisten oikeuksien parantamista

Jalkapallomaajoukkueen pitkäaikainen kapteeni Tim Sparv vaatii yhdessä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osaston kanssa Qatarin siirtotyöläisten oikeuksien parantamista.

Sparv vetoaa Kansainväliseen jalkapalloliittoon Fifaan, että se käyttäisi valtaansa Qatarin miljoonien siirtotyöläisten auttamiseksi. Jalkapalloilun MM-kisat pelataan ensi vuonna Qatarissa.

– Fifan täytyy varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Fifan pitää tarkkailla, että uusia lakeja noudatetaan ja että siirtotyöläisten olot parantuvat oikeasti. Olemme sen velkaa ihmisille, jotka ovat työskennelleet vuosia luokattomissa oloissa, Sparv kirjoitti.

Amnestyn mukaan alle kolmen miljoonan asukkaan Qatarissa työskentelee yli kaksi miljoonaa siirtotyöläistä. He muodostavat 95 prosenttia maan työvoimasta. Valtaosa siirtotyöläisistä ei työskentele MM-kisojen rakennustyömailla, vaan muissa rakennusalan töissä sekä siivous- tai hoiva-alalla. Kaikilla näillä aloilla on raportoitu ihmisoikeusloukkauksista.

– Qatarin siirtotyöläisten riistäminen on jatkunut aivan liian pitkään. Fifan on kannettava vastuunsa ja vaadittava Qatarin hallitukselta tekoja. Se tarkoittaa sekä julkisesti esitettyjä vaatimuksia että suorien suhteiden hyödyntämistä, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoi.

Amnestyn mukaan Qatarin hallituksen tekemistä työlainsäädännön uudistuksista huolimatta siirtotyöläisten olot ovat edelleen epäinhimilliset. Työnantajat voivat kontrolloida työntekijöitään ja esimerkiksi estää heitä vaihtamasta työpaikkaa. Siirtotyöläisten on hankalaa puolustaa omia oikeuksiaan, sillä he eivät saa perustaa tai kuulua ammattiliittoihin.

Amnestyn mukaan tuhansia siirtotyöläisiä on kuollut Qatarissa, mutta maan viranomaiset ovat jättäneet tutkimatta siirtotyöläisten kuolemia.