Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yli puolella kilpahevosista löytyi tarkastuksessa suuvaurioita – kaikki kuolainmallit aiheuttavat vaurioita

Etelä-Suomen aluehallintoviraston valvontakäynneillä 58 prosentilla hevosista esiintyi suuvaurioita kuolainten vaikutusalueella. Kuvituskuva. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

Reima Rautiainen / STT

Hevosten suuvauriot ovat hevosurheilussa yleinen ongelma. Etelä-Suomen aluehallintoviraston elo–lokakuussa tekemillä valvontakäynneillä yli puolella tarkastetuista kilpahevosista löytyi suuvaurioita.

Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 82 hevosta. Ravikilpailuissa tarkastettiin yhteensä 72 hevosta. 42:lla eli 58 prosentilla hevosista esiintyi suuvaurioita kuolainten vaikutusalueella. Vaurioista kohtalaisia tai vakavia oli 24 kappaletta.

Rotukohtaisesti tuloksissa oli hajontaa: lämminveristen hevosten suuvaurioista 46 prosenttia ja suomenhevosten suuvaurioista 75 prosenttia oli kohtalaisia tai vakavia.

Kenttäratsastuskilpailun jälkeen tarkastettiin kaikkiaan kymmenen hevosta, joista puolella esiintyi suuvaurioita kuolainten vaikutusalueella. Näistä lieviä vaurioita oli kahdella ja kohtalaisia kolmella hevosella.

Vaurioille annettava aikaa parantua

Hevosten suuvaurioita havaittiin kaikkien kuolainmallien käytön jälkeen. Tietyt kuolainmallit näyttävät kuitenkin aiheuttavan herkemmin vakavampia vaurioita.

– Kohtalaiset ja vakava-asteiset suuvauriot aiheuttavat epäilemättä kipua hevoselle, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Tanja Häkkinen tiedotteessa.

Hevosten hyvinvoinnin kannalta tärkeää on asianmukainen kohtelu ja varusteiden käyttö, mihin viranomaisten ohjaus osaltaan kannustaa.

– Erityisen tärkeää olisi antaa vaurioille riittävästi aikaa parantua ilman kuolainten käyttöä tai ohjaspainetta. Hevoselle ei saisi aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä treenaamalla tai kilpailemalla suuvaurioista piittaamatta, Häkkinen sanoo.

Etelä-Suomen avin elo–lokakuun valvontakäynnit kohdistuivat Ypäjällä järjestettyyn kenttäratsastuskilpailuun sekä Kouvolassa ja Espoossa järjestettyihin ravikilpailuihin. Käynneillä tarkastettiin satunnaisotannalla kilpailuun osallistuneiden hevosten suun terveydentilaa erityisesti kuolainten vaikutusalueelta kilpailutapahtuman jälkeen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka