Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yösuunnistusosaaminen korostuu Napapiiri-Jukolassa

Kesäkuulla ja elokuulla on tuntuva ero, kun sitä miettii Napapiiri-Jukolan joukkueiden ja järjestäjien kannalta. Kun suunnistuskansan juhla siirtyi perinteisestä ajankohdastaan kesäkuun puolivälistä elokuun toiselle puoliskolle, yöttömän yön tunnelma vaihtui suurelta osin yösuunnistukseen.

Kun aurinko laskee lauantaina 21.30 ja nousee sunnuntaina 5.13, se tietää 23.00 alkavalle ja noin seitsemältä aamulla kärjen osalta päättyvälle viestille paljon pimeitä tunteja.

– Kesäkuussa olisi ollut valoisaa koko viestin ajan. Nyt suurin osa osuuksista on yötä, ja tosi pimeää vielä. Käytännössä kaksi viimeistä osuutta ovat mahdollisesti sellaisia, joihin ei tarvitse lamppua, Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi miettii isointa eroa urheilijan näkökulmasta.

Kun yösuunnistusta on ajankohdasta johtuen odotettua ja normaalia enemmän, on sillä vaikutuksensa viestiin.

– Yösuunnistus tekee sen, että eroja syntyy mahdollisesti vähän enemmän kuin mitä valoisalla. Varsinkin nyt, kun ensimmäistä kertaa ei ole heijastimia rasteilla. Se tekee oman mausteensa, pitää suunnistaa vielä taitavammin kuin aikaisemmin. Tämänkertainen Jukola suosii varmasti taitavia yösuunnistajia.

Onko seurassasi nippu taitavia yösuunnistajia?

– Niitä löytyy kyllä. Siitä ei tarvitse olla huolissaan, Niemi sanoo nauraen.

Tänä vuonna ajankohta sopii Niemelle henkilökohtaisesti oikein hyvin, sillä EM-kilpailut järjestettiin toukokuussa ja MM-kilpailut jo heinäkuun alussa.

– Jos Jukola olisi ollut kesäkuun puolivälissä, se olisi mahdollisesti vähän häirinnyt MM-valmistautumista. Ajankohdallisesti tämä sopii hyvin tähän, mutta saa nähdä sunnuntaina, millainen aamu valkenee. Kesäkuussa on usein ollut hieno taianomainen aamu, se on ollut aika sykähdyttävää.

Valottomaan toimintaympäristöön valmistauduttu huolellisesti

Myös tapahtumajärjestäjälle ajankohta ja pimeys toivat erilaista mietittävää. Napapiiri-Jukolan pääsihteeri Sami Leinonen kertoo, että erityisesti maastossa olevat rastivalvojat ja muut talkoolaiset ovat joutuneet valmistautumaan valottomaan toimintaympäristöön huolellisesti.

– Se vaikeuttaa ja hidastaa siirtymisiä, joten siirtymisreittejä on harjoiteltu enemmän, että ne varmasti sujuvat televisiointiakin ajatellen. Siinä on ollut varmaan suurin vaikutus. Kilpailukeskukseen olemme myös hommanneet lisävalaistusta, Leinonen sanoo.

Järjestäjät ovat sopeutuneet ensin ajankohdan siirtoon vuodella, ja sitten vielä kahdella kuukaudella. Epävarmuuden tunnetta on korona-aikana joutunut sietämään.

– Osallistujamäärissä siirto elokuun arkiviikonloppuun näkyy, lomia on ollut arjessa hankala järjestää, Leinonen sanoo.