Räikkönen palaa menestysradalleen: "Olen aina nauttinut tästä paikasta"

Formula ykkösten Alfa Romeo -tallin Kimi Räikkönen ajaa sunnuntaina uransa 19. Unkarin gp:n, kun F1 kisaa vielä kerran ennen neliviikkoista kesätaukoaan. Vuonna 2001 ensimmäisen kerran Hungaroringillä gp:n kiertänyt 41-vuotias F1-veteraani on koonnut Unkarista voiton ja kahdeksan muuta palkintopallisijoitusta, joista viimeisin on vuodelta 2018 Ferrarin ratissa.

Räikköseltä kysyttiin, miltä maistuu Unkarin gp tietäen, että sinne "myös tulee paljon suomalaiskannattajia?".

– Vaikea sanoa (kannattajista), kyllähän aiemmin täällä oli paljon Suomen lippuja. Olen aina nauttinut tästä paikasta, kaupungista, ihmisistä, joten kiva tulla takaisin. Ja eiköhän muutkin (kuljettajat) ole iloisia, loma on jo koittamassa. Tämä on hieno paikka, sää on yleensä aika hyvä ja näyttäisi olevan tänäkin vuonna. Mukavaa ja lämmintä luvassa, joten katsotaan mitä saamme täältä, Räikkönen maalaili.

Ferrari-vuosiensa jälkeen Räikkönen on sijoittunut Unkarissa sijoille 7 ja 15 Alfa Romeon kilpurissa. Tämän kauden kymmenestä kisasta hänellä on koossa yksi piste, joka irtosi Azerbaidzhanin kymppisijalla.

– Vähemmät suorat (Hungaroringillä) ovat meille parempi juttu, mutta katsotaan nyt. Totta kai täällä on erittäin vaikea ohittaa, siihen kyllä pystyy, mutta jollain muulla radalla ohittaminen on paljon helpompaa. Katsotaan nyt, mitä täältä saamme, Räikkönen pyöritteli omia ja tallin näkymiä viikonloppuun.

– Ei montaa kohokohtaa, enemmän laskusuuntaa (omalla kaudella toistaiseksi). Joillain radoilla voimme päästä kymmenennen tai yhdeksännen sijan tienoille, mutta yleensä olemme juuri sen ulkopuolella. Totta kai pyrimme taistelemaan, meitä nopeampia autoja on aina, mutta jatkamme yrittämistä ja katsomme, mitä saamme.

"Ehkä sähköiseltä?"

Räikkönen ajoi ensimmäisen F1-kisansa maaliskuussa 2001. Laji on muuttunut kahdessa vuosikymmenessä, ja Räikköseltä muistetaan aina välillä tiedustella lajihistoriaa. Unkarissa mieheltä kysyttiin, ehtikö hän ajaa kilpaa manuaalivaihteiston kanssa.

– Kyllä, taisin ajaa kaksi Formula Ford -kisaa sillä. Se tekisi (F1:stä) mielenkiintoisemman, olisi helpompaa tehdä virheitä. Nyt voit laittaa väärän vaihteen, mutta ei se paljon muuta... Olisi hienoa, autot olisivat hieman vaikeampia ajaa, kun olisi otettava toinen käsi ratilta pois vaihtaaksesi vaihteita, Räikkönen äityi pohtimaan.

Entäpä miltä Räikkönen kuvittelee F1:n näyttävän vuonna 2050?

– Ehkä sähköiseltä? Ehkä täysin sähköiseltä, kuka tietää? Ja kuka tietää, miltä maailma näyttää vuonna 2050? Toivottavasti olemme näkemässä sen, Räikkönen vastasi vastakysymyksillä filosofoiden.

Jatkopäätös "päivänselvästi" omissa käsissä

Lajihistorian ohella Räikkönen saa vastailla gp:ssä jos toisessakin tiedusteluihin, jatkuuko ura? Viime aikoina spekulaatioissa on pyörinyt väite, jonka mukaan Räikkösen "jatko alkaa näyttää yhä epätodennäköisemmältä".

– Päätös (Alfa Romeolla jatkamisesta) on päivänselvästi minun käsissäni, se on ihan täysin oma päätökseni. En osaa sanoa, en ole asiaa pohtinut kovin paljon toden teolla. Teen sen, miltä tuntuu, ja katson, mitä tapahtuu. Ei ole syytä stressata mistään, joten katsotaan, mitä tapahtuu.

Bottas odottaa parasta itseltään Unkarissa - tyttöystävän olympiasuoritus teki F1-kuskin ylpeäksi

Formula ykkösten Mercedes-tallin Valtteri Bottas on lähtenyt eturivistä kolmeen viimeisimpään Unkarin gp-kisaan. Kisassa paras sijoitus on ollut kolmas (2017 ja 2020), ja tämän viikonlopun koitokseen Hungaroringillä suomalaiskuljettaja lähtee hakemaan parastaan Unkarissa.

– Tästä tulee tasainen viikonloppu. Kuten olemme nähneet viime kisoissa, oltiinpa millä radalla tahansa, niin Red Bull on nopea. Me olemme kuitenkin tehneet kovemmin töitä kuin ikinä valmistautuessamme tähän viikonloppuun ja pyrimme parantamaan (edellisestä kisasta) Silverstonesta. Itseltäni odotan parempaa kuin mihin olen täällä ennen pystynyt, ja olen todella fokusoitunut työhömme. Siihen meidän on keskityttävä ja jätettävä ulkopuoliset asiat vähemmälle huomiolle. Kaikki on mahdollista, Bottas pohti gp-viikonlopun aattona.

Bottaksen tyttöystävä, australialainen maantiepyöräilijä Tiffany Cromwell ajoi viime sunnuntaina olympiadebyytissään sijalle 26 naisten maantieajossa Tokion kisoissa. Bottas kertoi olevansa ylpeä Cromwellin suorituksesta.

– Hän pärjäsi hyvin. Minä ja monet muut olemme ylpeitä hänestä. Taisi olla enemmän tai vähemmän parempaa, mitä hän odotti, hän oli tärkeä osa joukkuettaan ja paras australialaispolkija kisassa. Joten olen ylpeä hänestä!

Tokion olympialaisten maantiekisa päättyi Fujin moottoriradalle, jossa on historian saatossa ajettu neljä F1-kisaa. Bottakselta kysyttiin, olisiko hänellä ollut antaa Cromwellille vinkkejä radan suhteen.

– En ole koskaan ajanut siellä, joten ei. Hän tuntee sen paremmin kuin minä, Bottas kuittasi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka