Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuudelta nukkumaan päässyt Porin Uimaseuran puheenjohtaja: "Nyt on oikeus olla ylpeä ja paukutella henkseleitä"

Porin Uimaseuran puheenjohtajalla Matti Luhtasella oli torstaina takana epätavalliseen aikaan nukuttu yö. Porin kaupungintalon valtuustosalin virittäminen hetken mielijohteesta kisakatsomoksi otti aikansa, ja kello 4.44 koitti kahden minuutin, seitsemän sekunnin ja 13 sadasosan huutomyrsky.

– Se oli sellainen kollektiivinen hurmos. Se vei uskomattomalla tavalla mukanaan, ja kun kaverit vieressä huutavat rytmikkäästi Matti, Matti, Matti, niin olihan se mitalin tullessa sanoinkuvaamaton fiilis, Luhtanen kuvaili Matti Mattssonin Tokion olympiapronssimitaliuintia.

Luhtanen ja 30 muuta tapasivat kaupungintalolla neljältä aamuyöstä.

– Ennen sitä torkuttelin nojatuolilla tunnin. Kuuden jälkeen pääsin kotiin ja heräsin hetki sitten, Luhtanen kertoi STT:lle yhden jälkeen päivällä.

Suomen viidestä uinnin olympiamitalista kolme on osunut Porin Uimaseuraan. Arvo Aaltonen ui 1920 Antwerpenissä kaksi pronssimitalia.

– Nyt on oikeus olla ylpeä ja paukutella henkseleitä, vaikkei porilaiset yleensä niin teekään, Luhtanen sanoo.

"Puolijumala" Sievinen ennusti mitalin

Huippu-urheilijan menestyksen takana on aina myös huippuvalmentaja. Vuonna 2015 Porin Uimaseuran hallituksessa aloittanut Luhtanen sanoo olleensa ensimmäisiä, jotka kuulivat Eetu Karvosen ja Mattssonin yhteistyöstä.

– Väitän olevani ainakin Porissa ensimmäisiä henkilöitä, joka Rion pettymyksen jälkeen kuuli Matin päätöksestä vaihtaa valmentajaa. On ollut huikea yö, kun miettii koko Matin ja Eetun yhteistä tarinaa ja kaarta. Kaiken kaikkiaan rautainen suoritus, Luhtanen kehuu.

– Kun Matin uraa, sairauksia ja pettymyksiä miettii, niin tässä oli uintijumalat mukana. Tälle miehelle sen (mitalin) soi, jos kenellekään. Huippu-urheilija isolla H:lla. Lämmin sydän ja helposti lähestyttävä kaveri, kuten valmentajansa Karvosen Eetu.

Uintijumalalla on ehkä kasvotkin. Olympiauinnin tv-lähetyksen asiantuntija, Atlantan olympiahopeamitalisti Jani Sievinen, osasi ennustaa Mattssonille mitalin.

– Kysyin Eetulta finaaliuinnista, että tuleeko uusi ennätys. "Uintijumalat sen tietää", hän vastasi. Kysyin sitten, että lasketaanko Jani Sievinen uintijumalaksi, kun hän lupasi Matille mitalin. Eetu sanoi, että kyllä Sievinen varmaa puolijumalaksi voidaan mainita, Luhtanen naurahtaa.