Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unkarin Milak perhosteli murskaavaan olympiavoittoon – hopeamitalisti jäi lähes kaksi ja puoli sekuntia

Unkarin Kristof Milak antoi odotetusti murskaavan ylivoimaisen näytöksen Tokion olympia-altaassa keskiviikkona. Milak, 21, otti uransa ensimmäisen olympiavoiton tykittämällä olympiaennätyksen miesten 200 metrin perhosuinnissa.

Milakia pidettiin etukäteen ehkäpä tämän hetken ylivoimaisimpana uimarina omalla paraatimatkallaan, sillä hänen ennätyksensä on yli kaksi sekuntia parempi kuin kenellekään muista olympiafinalisteista. Unkarilainen ei pettänyt odotuksia, vaan jätti muut täysin varjoonsa ja karkasi omille teilleen jälkimmäisellä satasella. Hän perhosteli kultaa 2,48 sekuntia nopeammalla ajalla kuin hopeaa napannut isäntämaa Japanin Tomoru Honda.

Pronssia otti Italian Federico Burdisso, joka jätti Rion pronssimitalistin, Unkarin Tamas Kenderesin neljänneksi seitsemän sadasosasekunnin erolla. Yhdeksän vuoden takainen olympiavoittaja, Etelä-Afrikan Chad le Clos sai tyytyä viidenteen sijaan.

Milakin voittoaika 1.51,25 alitti selvästi edellisen olympiaennätyksen 1.52,03, joka oli yhdysvaltalaistähti Michael Phelpsin nimissä Pekingistä 2008. Milak jäi puolisen sekuntia omasta maailmanennätysajastaan.

Milak ui näissä kisoissa myös 100 metrin perhosuinnissa, jossa hän haastaa matkan yhdysvaltalaisen maailmanennätysmiehen Caeleb Dresslerin.

Ledeckylle kuudes olympiakulta

Keskiviikko tuotti olympiauinneissa myös tuplamestareita. Japanin Yui Ohashi ui naisten 200 metrin sekauinnin kultaa aiemmin ottamansa 400 metrin sekauinnin olympiavoittonsa jatkoksi.

Ohashi ui ajan 2.08,52 ja kukisti Yhdysvaltain Alex Walshin 0,13 sekunnilla. Yhdysvaltain Kate Douglass ui pronssille. Olympiavoittoa puolustanut Unkarin ME-nainen Katinka Hosszu oli seitsemäs.

Toisen olympiakultansa nappasi myös Australian Ariarne Titmus, joka otti 400 metrin vapaauinnin perään nyt 200 metrin vapaauinnin kultaa. Suhteellisen rauhallisesti aloittanut Titmus nousi jälleen voittoon viimeisellä 50 metrillä lähes koko matkan johtaneen Hongkongin Siobhan Haugheyn ohi. Haughey otti hopeaa ja Kanadan Penny Oleksiak pronssia.

Titmusin voittoaika oli 1.53,50.

– Olen pirun uupunut, tämä oli rankka kisa. Aika ei ollut niin hyvä kuin mihin ajattelin pystyväni, mutta nämä ovat olympialaiset, ja kyse on muustakin. Voittaminen on tärkeintä, olen hyvin onnellinen, Titmus sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Rion olympiavoittaja Katie Ledecky oli vasta viides. Yhdysvaltalaisuimari sai kuitenkin helpotusta tuskaansa vielä saman finaalisession aikana, sillä hän kauhoi olympiakultaa 1 500 metrin vapaauinnissa.

Olympiavoitto on 24-vuotiaalle Ledeckylle jo uran kuudes.

Ledecky ui ajan 15.37,34 ja jätti maannaisensa Erica Sullivanin neljän sekunnin päähän. Saksan Sarah Kohler nappasi pronssia.

Naisten 1 500 metrin vapaauinti oli nyt ensi kertaa olympiaohjelmassa.

Miesten 4x200 metrin vapaauintiviestissä Britannian nelikko otti olympiakultaa hurjalla ajalla 6.58,58, joka jäi vain kolme sadasosasekuntia Yhdysvaltain 12 vuotta vanhasta maailmanennätyksestä. Venäjän olympiakomitean joukkue otti hopeaa ja Australia pronssia.