Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Mattsson lähelle ennätystään sivulajissaan – satasen rintauinti toi 21. sijan uran toiseksi parhaalla ajalla

Matti Mattsson voitti alkueränsä Tokion olympiauintien 100 metrin rintauinnissa. Mattsson kellotti ajan 1.00,02, joka jäi vain 0,03 sekuntia Mattssonin keväällä EM-kisoissa uimasta Suomen ennätyksestä.

Mattsson oli kisan puolimatkassa viidentenä, mutta toinen 50-metrinen sujui mainiosti ja toi erävoiton. Mattssonin sivulajissa piisaa kuitenkin niin kovia tekijöitä, että lopputuloksissa Mattsson oli 21:s. Viimeinen välieriin oikeuttanut sija eli 16:s jäi 0,34 sekunnin päähän.

Oli vähän kuin kirkossa olisi istunut

Uintikisoille tyypillinen korvia huumaava möykkä puuttui lauantaina Tokion uintikeskuksen äänimaailmasta, vaikka muutama sata joukkueiden jäsentä yritti parhaansa uimarien kannustamiseksi. Matti Mattsson myönsi tunnelman puuttuneen.

– Oli vähän kuin kirkossa olisi istunut. Aika hiljaista oli hallissa, Mattsson sanoi.

Olympiauintien avaus kelpasi kolmansien olympiakisojen uimarille, vaikka 21. sija tiesi välieräpaikan karkaamista. Mattssonille satanen oli alkulämmittelyä tiistaina alkavalle päämatkalle 200 metrille.

– Ensimmäiset 50 metriä oli tarkoitus lähteä hakemaan, toinen kiihdyttämään, Mattsson kertoi.

Hän tuumasi ensimmäisen altaanmitan sutineen tyhjää. Maaliintulossa liuku venähti vähän turhan pitkäksi, mikä saattoi estää minuutin aikarajan rikkomisen.

Seuraavaan vaiheeseen pääsi 16 parasta, ja välieriin vaadittiin aika 59,68. Mattssonille ei siten jäänyt jossiteltavaa.

Kunto on timanttinen

Mattsson on palannut rintauinnissa terveysongelmien jälkeen takaisin kärkitasolle, mistä kertovat etenkin keväällä uidut SE-tulokset 100 metrillä ja 200 metrillä. Tokiossa avausmatka vahvisti Mattssonille, että kunto on kantanut toukokuulta heinäkuun lopulle asti timanttisena.

– Tuohon olisi voinut tuupata toisen satasen perään. Happoa ei kertynyt yhtään, Mattsson sanoi.

Nyt hänellä on kaksi päivää aikaa harjoitella rauhassa ennen päämatkaa.

– Arvokisoissa odottaminen on pitkästyttävää, aikaansa muun muassa Netflixin parissa kuluttanut Mattsson kertoi.

Koronakuplassa pysyttely tuo ajanviettoon haasteensa, mutta Mattssonin mielestä lauantaina olympiakylässä oli jo rauhallisempaa kuin perjantaina. Kun useat lajit pääsivät vauhtiin, kisakylän ruokalastakin alkoi löytyä tilaa.

Pandemian aiheuttamat säännöt ovat tiukat, mutta Mattsson ei pullikoi vastaan.

– Me kaikki teemme sen, että saataisiin nämä kisat kunnialla vietyä läpi, Mattsson korosti urheilijoidenkin vastuuta.

Pandemiasäännöistä johtuen Mattsson kertoi kommenttinsa noin puolentoista metrin päässä maskikasvoisista suomalaistoimittajista. Lähemmäs ei ole asiaa.