Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain Richardson jää rannalle viestijoukkueesta ja olympiahaaveet kariutuvat

Yhdysvaltalaisjuoksija Sha'Carri Richardsonin olympiahaaveet ovat kariutuneet hänen jäätyä rannalle myös maansa pikaviestijoukkueesta. Asiasta ilmoitti Yhdysvaltain yleisurheiluliitto USATF.

Richardson antoi positiivisen dopingnäytteen kannabiksen käyttämisestä Yhdysvaltain olympiakarsintojen yhteydessä kesäkuussa. Juoksija sai minimituomion, yhden kuukauden kilpailukiellon, koska aineen käyttö ei liittynyt urheilusuoritukseen ja Richardson sitoutui päihdekuntoutukseen yhteistyössä maan antidopingelimen kanssa.

Käryn takia häneltä lähti aiemmin jo mahdollisuus osallistua Tokion olympialaisiin henkilökohtaiselle matkalle, mutta hänen kilpailukieltonsa ehtii päättyä ennen 6. elokuuta juostavaa naisten pikaviestiä.

USATF:n sääntöjen mukaan valmentaja olisi voinut valita 21-vuotiaan juoksijan vielä joukkueeseen. Valmentajalla on mahdollisuus valita naisten sadan metrin neljän parhaan lisäksi kaksi omavalintaista juoksijaa joukkueeseen.

Liitto kuitenkin kertoi paikallista aikaa tiistaina, että joukkueeseen oli valittu edellisten olympialaisten pikaviestin kultamitalisti English Gardner ja Aleia Hobbs.

Liitto: Sääntöjä arvioitava uudelleen

Tiedotteessaan USATF ilmaisi sympatiaansa Richardsonin tapausta kohtaan, mutta kertoi liitolla olevan velvollisuus ylläpitää oikeudenmukaisuutta kaikkien urheilijoiden kesken.

Liiton mukaan kaikki sen alla kilpailevat urheilijat tietävät, että heidän tulee noudattaa nykyisiä dopingsääntöjä. USATF:n mukaan liitto menettäisi uskottavuutensa, jos sääntöjen noudattamista valvottaisiin vain tietyissä olosuhteissa.

USATF kertoi kuitenkin olevansa sitä mieltä, että Maailman antidopingtoimisto Wadan säännöt kannabikseen liittyen tulisi arvioida uudelleen.

Yhdysvaltalaislehti USA Today kertoo, että Gardnerin ja Hobbsin paikat olympiajoukkueessa oli vahvistettu jo ennen kuin Richardson otti vastaan minimirangaistuksen. Tämä olisi siis tarkoittanut sitä, että jompikumpi heistä olisi pitänyt potkia joukkueesta, jos Richardson olisi haluttu mukaan.

Huumausainetestin tulos järkytti urheilumaailmaa, kun Yhdysvaltain antidopingtoimisto Usada vahvisti asian viime perjantaina. 21-vuotias Richardson on yksi yleisurheilun nousevista tähdistä, ja hänen oli arvioitu voineen olla kultamitaliainesta olympialaisissa.

Jalkapallotähti kuvaili päätöstä vanhanaikaiseksi

Juoksijalupaus on saanut kuitenkin kannabiskärynsä jälkeen joukon tukijoita rinnalleen. Monet julkisuuden henkilöt ovat osoittaneet tukeaan Richardsonille ja niin ovat tehneet myös urheilijakollegat.

Yhdysvaltalainen jalkapallotähti Megan Rapinoe kuvaili Twitterissä päätöksen olleen "roskaa" ja kertoi seisovansa 100-prosenttisesti Richardsonin tukena. Lisäksi hän kutsui koko tapausta vanhanaikaiseksi.

Myös yleisurheilutähti Michael Johnson kyseenalaisti kilpailukiellon.

– En ymmärrä, miksi marihuana on kielletty. Ehkä hyvästä syystä. Ehkä ei, tviittasi yhdysvaltalainen Johnson.

Nelinkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiamestari kertoi tietävänsä, miltä tuntuu menettää vanhempi. Hän sanoi tuon kivun olevan kuvailematon. Lisäksi hän kertoi olevansa kotoisin samalta alueelta kuin Richardson ja sanoi alueen olevan rankka paikka.

– Toivoisin, että ihmiset lakkaisivat kutsumasta häntä ja tätä kieltoa tyhmäksi, elleivät tiedä syytä kumpaankin, hän päätti viestinstä.