Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden toimintakiellon välttänyt Lotta Harala katsoo, että Suek yritti sälyttää virheitään hänen niskaansa – "Pidän kohtuuttomana"

Pika-aituri Lotta Harala ei saa uutta toimintakieltoa, vaikka antidopingasioiden kurinpitolautakunta katsoi hänen rikkoneen väliaikaista urheilun toimintakieltoaan. Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) tiedotteen mukaan päätöksessä otettiin huomioon Haralan tuottamuksen aste sekä tapauksen olosuhteet kokonaisuudessaan.

Harala sai toimintakiellon, kun hänen elokuisesta dopingnäytteestään löytyi kiellettyä ainetta. Hän kertoi saaneensa kiellettyä ainetta lisäravinteesta. Pika-aituri kärsi toimintakieltonsa loka-tammikuussa.

Suekin selvitysten mukaan Harala oli rikkonut toimintakieltoa osallistuessaan harjoituksiin, joissa valmentajana oli Tampereen Urheiluakatemiaan työsuhteessa ollut henkilö.

Suomen vuoden 2015 antidopingsäännöstön kohta 7.9.6 rajoittaa toimintakiellon koskemaan kilpailijana ja toimitsijana toimimista kilpailuissa. Näin luki myös Suekin Haralalle toimittamassa asiakirjassa.

– Lokakuussa väliaikaisen toimintakiellon alkaessa sain Suekin lakiasiainjohtajalta kirjallisen ilmoituksen siitä, mitä en saa toimintakiellossa ollessani tehdä. Ilmoituksen mukaan kiellettyä oli osallistuminen urheilutoimintaan "kilpailijana tai toimitsijana". Olen noudattanut Suekin lakiasiainjohtajalta saamaani ilmoitusta pilkuntarkasti. En ole osallistunut kiellon aikana mihinkään urheilutoimintaan kilpailijana tai toimitsijana, Harala selvensi tiedotteessaan.

Tutkinta painajaismaista

Uhkana oli, että Harala saa toimintakiellon rikkomisesta lisärangaistuksen.

– Pidän kohtuuttomana sitä, että kun Suek tekee virheen laatiessaan Suomen antidopingsäännöstön, ja lisäksi Suekin lakiasiainjohtaja tekee virheen antaessaan urheilijalle virheellisen ilmoituksen siitä, mitä toimintakiellon aikana saa tehdä ja mitä ei. Vastuu Suekin tekemistä virheistä sysätään urheilijan niskoille, 29-vuotias Harala kertoi.

– Tämä yli kolmen kuukauden ajan kestänyt tutkinta on ollut painajaismaista. Ensimmäisen kuukauden aikana en edes tiennyt, mitä tässä tutkitaan. Onneksi lopputulos seuraamuksen osalta on oikea, mutta minulle on suuri pettymys se, kuinka vastuu sysätään loppupeleissä aina urheilijalle, vaikka virheen tekijä on joku muu.