Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomella upea ilta EM-uinneissa: Liukkonen kultaa, Hulkko hopeaa

Ari-Pekka Liukkonen palautti Suomen kultamitalikantaan uinnin arvokilpailuissa, kun hän voitti Euroopan mestaruuden miesten 50 metrin vapaauinnissa Budapestin pitkän radan EM-kilpailuissa. Liukkonen otti voiton ajalla 21,61. Britti Benjamin Proud (21,69) oli toinen ja kreikkalainen Kristian Gkolomeev (21,73) kolmas.

– Se oli riittävä uinti tähän kohtaan. Tiesin, että jos ei tule isoja epäonnistumisia, niin siinä on neljän porukka Proud, Gkolomeev, (Florent) Manaudou ja minä. Siinä kun heittäytyi maaliin, ei oikein tiennyt mitä odottaa, Liukkonen kertasi Uimaliiton Twitterissä .

Vähän myöhemmin saavutuksen arvo alkoi hahmottua. Liukkonen kertoi, että pyrki pääsemään maaliin kärkiaallossa ja sai kurotettua sormensa paneeliin ensimmäisenä.

– Maaliintulo oli hyvä ja sain sormen seinään. Ajattelin, että tämä oli se mihin pystyin ja saa nähdä miten kävi. Sitten kun näin tulokset taululta niin näin, että se (kurotus) oli riittävä tähän kohtaan, Liukkonen jatkoi puhelimitse STT:lle.

– Hyvä fiilis totta kai. Tämä oli viides EM-finaali putkeen. Sinne on sattunut matkan varrelle monenlaista finaalia. On se hienoa, että ehdin joskus ensimmäisenä maaliin näissä karkeloissa.

"Aika erilainen kuin moni muu laji"

Liukkonen on ollut viime aikoina hyvässä vireessä, mutta muistutti, ettei EM-menestys takaa mitään loppukesän Tokion olympialaisiin.

– 50 metrin vapari uidaan joka päivä uudestaan. Olympia-alkuerissä katsotaan ensin 16 parasta ja sitten mennään eteenpäin sillä porukalla millä mennään. Vinstan (50 metriä) vapari on aika erilainen kuin moni muu laji, mestari jutteli.

– Pienet jutut ratkaisevat. Kuka vaan maailman 10–20 parhaan joukosta voi ottaa minkä tahansa sijoituksen missä tahansa kisassa, kun kaikki osuu kohdalleen. Tämä oli hyvä kevätkausi, ja nyt kohti kesää.

Sunnuntai-ilta oli kahden suomalaismitalin ilta, kun pian Liukkosen jälkeen Ida Hulkko kauhoi EM-hopeaa naisten 50 metrin rintauinnissa. Hulkko kellotti Suomen ennätyksen 30,19.

– Ihan huikea fiilis. Uinti oli varmaan hyvä. Uin silmät kiinni puolet ajasta, pääsin maaliin ja katsoin taululle, Hulkko tunnelmoi Uimaliiton Twitterissä.

Italian Benedetta Pilato otti kultaa ajalla 29,35, ja Venäjän Julija Jefimova (30,22) jäi Hulkon taakse kolmanneksi. Veera Kivirinta (30,72) oli seitsemäs.

Kisojen päätteeksi Suomen naiset sijoittuivat seitsemänneksi 4x100 metrin sekauintiviestissä. Viestinelikössä uivat Mimosa Jallow, Ida Hulkko, Laura Lahtinen ja Fanny Teijonsalo. Suomi ui finaalissa ajan 4.01,96. Britannia voitti kultaa ennen Venäjää ja Italiaa.