Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sarita Heikkinen rikkoo sukupuolirooleja Superpesiksessä, johtaa kesällä Pesä Ysien peliä

Sarita Heikkinen tekee kesäkaudella särön pesäpallon pääsarjojen miehiseen linnakkeeseen. Heikkinen toimii lappeenrantalaisen Pesä Ysit -seuran pelinjohtajana naisten Superpesiksessä. Naisen toimiminen pelinjohtajana on lajissa melko harvinaista. Edellinen nainen Superpesiksen pelinjohtajana oli Niina Sippola, joka johti Vuokatin Vedon peliä vuosina 2013–14.

Heikkinen lopetti pelaajauransa viime syksynä pelattuaan 373 runkosarjaottelua pääsarjassa. Siirtymisessä viuhkan varteen auttaa tuttu joukkue.

– Viime vuonna toimin pelaajavalmentajana, joten lähes kaikkien pelaajien kanssa toimiminen tuli jo viime vuonna tutuksi, Heikkinen kertoi Pesäpalloliiton tiedotteessa.

Heikkinen ei halua tehdä pelinjohtajan roolistaan numeroa, mutta kannustaa kaikkia pelinjohtamisesta ja valmentamisesta kiinnostuneita pesäpalloilijoita ajattelemaan uraa pidemmälle jo pelatessaan.

– Riippumatta sukupuolesta, jos pelaajalla on kiinnostusta toimia valmentajana ja pelinjohtajana, sitä kannattaa toteuttaa mahdollisuuksien mukaan jo pelaajauran aikana. Samalla, kun pelaa ja ajattelee peliä kokonaisvaltaisesti, oppii todella paljon lyhyessäkin ajassa. Molemmat roolit kehittävät toinen toisiaan. Kentän laidalta katsottuna asiat ovat hyvin erilaisia kuin kentän viivojen sisäpuolella, Heikkinen totesi.

Miesten Superpesiksessä on 15 seuraa ja naisten Superpesiksessä 13 seuraa. Pesäpalloliiton urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari näkee mielellään Heikkisen kaltaisia urapolkuja.

– Haluamme pitää pesäpallossa kaikki urapolut avoinna tasa-arvoisesti kaikille, niin tuomarina kuin pelinjohtajana tai valmentajana. Todella hienoa, että Sarita Heikkinen jatkaa komean pelaajauransa jälkeen ykköspelinjohtajan tehtäviin. Myös naiset ja tytöt tarvitsevat roolimalleja ja esikuvia, jotka vahvistavat uskoa omiin unelmiin ja mahdollisuuksiin saavuttaa niitä, Huotari kommentoi.

Naispelinjohtaja on voittanut vuoden pelinjohtajan tittelin kolmesti: Armi Ahola 2005 sekä Katja Saari 2007–08.