Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lappeenrantalainen Osmo Honkatukia pääsee pienituloisena ilmaiseksi teatteriin ja museoihin – Kiitos kuuluu Kaikukortille

Kaikukortti on kulttuuri- ja liikuntaseteli, jolla pienituloinen pääsee ilmaiseksi moniin kulttuuri- ja urheilutapahtumiin. Lappeenrantalainen Osmo Honkatukia on hyödyntänyt Kaikukorttia usein.

Kulttuuria kaikille -palvelun Kaikukortti on kuntien tarjoama etuus pienituloisille. Etuuden tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien mahdollisuuksia osallistua liikunta- ja kulttuurielämyksiin.

Lappeenrantalaisen Heikintalon asiakas Osmo Honkatukia, 57, on käyttänyt Kaikukorttia moniin eri palveluihin jo useamman vuoden ajan. Kaupunginorkesterin konsertit ja museokierrokset sekä Lappeenrannan kesäteatteri ovat tulleet kortin myötä tutuiksi.

– Lisäksi harrastan valokuvausta, ja olen käynyt villiyrttikursseilla sekä erilaisissa liikuntaryhmissä, hän kertoo.

Lappeenrannassa Kaikukortilla pääsee ilmaiseksi esimerkiksi kaikkiin kaupunginteatterin omiin näytöksiin, eli kortilla saa lipun vaikkapa Labyrintti-trilleriin, joka sai hiljattain ensi-iltansa. Kaikukortti käy myös kaikkiin kaupunginorkesterin konsertteihin ja Lappeenrannan museoihin.

Kriteerinä Kaikukortin saamiseen on se, että on pienituloinen, vähintään 16-vuotias ja on asiakkuus johonkin niistä paikoista, missä kortteja jaetaan. Kaikukortilla voi maksaa pääsylipun tai kurssimaksun kaikkiin niihin palveluihin, jotka kuuluvat valtakunnalliseen Kaikukortti-verkostoon.

Ylimääräistä rahaa harvoin

Honkatukia kertoo olevansa tällä hetkellä työkyvyttömyyseläkkeellä, eikä pystyisi osallistumaan maksullisiin tapahtumiin ilman korttia. Pienituloisena iso osa rahasta menee elämiseen, eikä ylimääräistä rahaa harrastamiseen ei välttämättä jää.

– Rahallisen hyödyn lisäksi Kaikukortti kannustaa lähtemään, Honkatukia pohtii.

Kulttuuritapahtumien lisäksi Honkatukia on käynyt kesäisin esimerkiksi Pesä Ysien otteluissa. Myös niihin pääsee Kaikukortilla ilmaiseksi.

– Voi olla, että ilman korttia ei tulisi näihin lähdettyä tai tulisi ainakin käytyä harvemmin.

Honkatukian mukaan tapahtumiin tulee lähdettyä etenkin sellaisten kavereiden kanssa, joilla on itselläänkin Kaikukortti käytössä.

Kaikukortin tarkoitus on kannustaa osallistumaan. Honkatukia suositteleekin korttia kaikille, joilla on elämässään jokin rajoite, mikä vaikeuttaa osallistumista yleisö- ja kulttuuritapahtumiin.

– Olen tavannut tapahtumissa vanhoja tuttuja, muun muassa entisistä kesätyöpaikoista sekä kuntoutus- ja opiskelupiireistä. Muutenkin nämä ovat hyviä tilaisuuksia kohdata ihmisiä, minkä lisäksi saa vielä nauttia urheilusta ja kulttuurista.

Tavoite laajentaa koko maakuntaan

Etelä-Karjalassa Kaikukortti-hankkeessa ovat mukana Lappeenranta ja Imatra. Etelä-Karjalan hyvinvointialueen Kaikukorttia koordinoiva Reetta Tourunen kertoo, että tavoitteena on saada kortti mahdollisimman pian käyttöön koko maakunnan alueelle.

– Etuudella on tarkoitus kannustaa sellaisia ihmisiä kulttuurin ja liikunnan pariin, joille se ei ole taloudellisen tilanteen vuoksi mahdollista ja näin tarjota kaikille mahdollisuus käyttää kulttuuri- ja liikuntapalveluja varallisuudesta riippumatta.

Esimerkiksi Lappeenrannassa Kaikukortin voi saada monesta eri paikasta, kuten Heikintalon, Ohjaamon, Saimaan kriisikeskuksen tai Iso apu -palvelukeskuksen kautta.

Kaikukortti käy maksuvälineenä monissa liikunta- ja kulttuurialan paikoissa ja samaa korttia voi käyttää eri puolilla maata.

Lappeenrannassa korttia voi käyttää esimerkiksi kaupunginorkesterin, teatterin, museoiden, kesäteatterin ja Kulttuuritila Nuijamiehen määrättyihin tapahtumiin. Lisäksi kortilla voi maksaa yhden Etelä-Karjalan kansalaisopiston kurssin lukukaudessa.

Kortti voimassa vuoden kerrallaan

Tourusen mukaan suunnitteilla on, että myös Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimi tulisi Kaikukortti-toimintaan mukaan. Näin korttia voisi jatkossa käyttää myös kaupungin liikuntapaikkoihin.

Tourusen mukaan kortin käyttö on helppoa, eikä sen käyttökertoja ole rajoitettu. Kortti on voimassa vuoden kerrallaan ja sitä saa käyttää niin useaan palveluun kuin haluaa.

– Mikäli taloudellinen tilanne ei ole vuoden aikana muuttunut, kortti voidaan uusia, Tourunen sanoo.

Tourusen mukaan Kaikukortilla tahdotaan täydentää jo muuta tarjolla olevaa ilmaista toimintaa. Etelä-Karjalassa on aika ajoin ilmaisia tapahtumia, kuten pesäpallo-otteluita ja teatteriesityksiä. Kaupungin liikuntatoimen puolesta on mahdollisuus päästä maksutta muun muassa kuntosaleille ja uimahalleihin, mikäli tietyt kriteerit täyttyvät.

– Näistä muistakin palveluista on tarkoitus jatkossa koota tietoa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen nettisivuille, Tourunen kertoo.

Vaikka Kaikukorttia voi jo nyt hyödyntää myös muualla Suomessa, Tourunen uskoo, että toiminta laajenee tulevaisuudessa ja muuttuu uusien hyvinvointialueiden myötä entistä yhtenäisemmäksi.