Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lappeenranta ei ole Tampere

Lappeenranta on taantuva pikkukaupunki sulkeutuneen rajan pinnassa. Tässä on peruste, joka riisuu keskikaupunkiin suuria suunnitelmia tarjoilevalta joukolta kulissit. Jos täällä ei saada pidettyä suhteellisen pienet investoinnit vaatinutta lentokenttää pystyssä muutoin kuin veronmaksajien rahoilla, mistähän varat löytyvät suureelliseen jäähalliin ja sen liitännäisiin?

Maassamme ollaan tekemässä historiallisen suurta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta, jonka hintalappu on arvoitus. Lakoista päätellen se on joka tapauksessa isompi kuin alkujaan arvioitiin. Jos sotealueet saavat verotusoikeuden, se tietää rajuja veronkorotuksia taantuville alueille, joista omamme on yksi. Kaupunkimme hallintohimmeli tuskin tarjoutuu mukaan talkoisiin ja kuristaa vastaavasti veroprosenttiaan. Jotta maassamme säällishintainen palvelutaso säilyisi, kuntahallinto pitäisi lakkauttaa kokonaan ja siirtää palvelujen tuotanto maakunnalliselle tasolle.

Ukrainan sodan hintaa eurooppalaisille valtioille ei tiedä vielä kukaan. Inflaatio on jo noussut laukalle. Yritykset pärjäävät vielä hyvin, mutta onko niin, että kohta ei pärjää kuin aseteollisuus? 1990-luvulta alkaen maassamme on eletty pääasiassa taantumaoloissa. Kuinkahan kauan seuraava taantuma kestää?

Unelmia saa olla. Mutta vaikka uskoa unelmiin olisi kuinka paljon, ei pelkän toiveajattelun varassa isoja päätöksiä pidä tehdä. Substanssi puuttuu. Lappeenranta ei ole Tampere.

Sakari Kiiskinen

Lappeenranta