Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus: Maanviljelijä Martti Peltola

Maanviljelijä Martti Henrik Peltola kuoli Lappeenrannassa 3.9.2022. Hän oli 94-vuotias, syntynyt Nuijamaalla 6.7.1928.

Lapsuus- ja nuoruusajan muistot tiiviissä Torikan kyläyhteisössä yhdessä sisarusten ja naapurien kanssa säilyivät kirkkaina koko Martin elämänajan.

Talvisodan alettua 30.11.1939 Peltolan perhe joutui lähtemään evakkoon, päätyen Laitilaan. Välirauhan ajaksi palattiin kotipaikalle Torikkaan ja rakennettiin talo uudelleen. Jatkosota kesällä 1941 aiheutti taas evakkomatkan, nyt Hauholle. Tämän jälkeen ei enää voitukaan palata rajan taakse jääneelle kotitilalle. Nuo evakkomatkat ja sota-aika jäivät ikuisesti nuoren miehen mieleen ja usein niitä muisteltiin lähisukulaisten ja tuttavien kesken.

Rauhan alettua Peltolat kotiutuivat Lappeelle, ja pysyvä kotitalo rakennettiin Rutolaan vuonna 1947. Maamieskoulun Martti kävi Lappeen Raipossa.

Puoliso Saara (os. Kourula) löytyi naapurikylästä Montolasta. Nuoren parin häitä vietettiin v. 1953. Tilalla oli lypsykarjaa 1970-luvun puoliväliin asti ja lihakarjaa noin 10 vuotta eteenpäin. 1970- ja 1980-luvuilla keskityttiin perunanviljelyyn ja niitä toimitettiin useisiin Lappeenrannan kouluihin, päiväkoteihin ja laitoksiin.

Vaikea elämänvaihe koitti, kun vaimo Saara kuoli v. 1987. Onneksi rinnalle löytyi myös leskeksi jäänyt Ritva (ent. Leino, os. Inki), jonka kanssa avioliitto solmittiin 1990.

Martti Peltola toimi lukuisissa kunnan ja kaupungin luottamustehtävissä 27 vuoden ajan. Lappeen kunnanvaltuuston jäsen hän oli vv. 1965–1966. Kun vuonna 1967 tapahtui vaikea Lappeen, Lauritsalan ja Lappeenrannan kuntaliitos aloitti Martti Peltola Lappeenrannan kaupunginvaltuutetun uran, jota jatkui vuoteen 1992 saakka. Hän oli kaupunginhallituksessa 1973–1992 ja toimi sen puheenjohtajana 1983–1988. Yksi merkittävä luottamustehtävä oli, kun Nuijamaan kunta liittyi Lappeenrantaan 1989. Martti Peltolalla oli myös muita luottamustehtäviä, esimerkiksi Etelä-Saimaan keskussairaalapiirin kl:n liittovaltuustossa ja -hallituksessa.

Ansiokkaasta työstään luottamustoimissa Martti Peltola on saanut Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan mitalin ja Suomen Kaupunkiliiton hopeisen ansiomerkin.

Martti Peltola toimi vuosien saatossa monissa järjestöissä ja yhdistyksissä. Esimerkiksi Lappeen Maamiesseurassa, Lappeen Maataloussäätiössä, Maaseutukeskuksessa, Lappeenrannan Osuuspankin Uus-Lavolan konttoritoimikunnassa ja Lappeenrannan Osuuspankin johtokunnassa. Hän oli aktiivinen jäsen Keskustapuolueen Lpr:n kunnallisjärjestössä ja paikallisosastossa.

Pitkän iän perustana olivat nuoruuden urheiluharrastukset, ruumiilliset maatilan työt ja terveellinen elämäntapa. Etenkin hiihto ja suunnistus, nuorena kilpailijana sekä vanhempana aktiivisesti seuraten, olivat Martille lähellä sydäntä. Hän oli Lappeen Riennon joukkueessa useassa Jukolan Viestissä. Ikäihmisenä marjastus, kalastus talvella ja kesällä sekä mökkeily olivat osa jokaviikkoista liikuntaa.

Yhteiset perhejuhlat Rutolassa ja kotiseutumatkat rajan taakse lapsuuden kotipaikalle sukulaisten ja tuttavien kanssa osoittivat kuinka tärkeitä läheiset, koti ja kotiseutu olivat Martille.

Vaikka lukuisat luottamustehtävät veivät paljon aikaa, ennen kaikkea Martti oli sukurakas isä, vaija ja isovaija, joka opetti jälkipolville kädentaitoja ja käytännön työtä kannustaen samalla kaikkia elämässä eteenpäin.

Kun suuri puu kaatuu, niin metsään jää iso aukko pitkäksi aikaa”. Ahkeraa ja seurallista Marttia jäävät lämmöllä kaipaamaan sekä omaiset että laaja ystävä- ja tuttavajoukko.

Kirjoittaja on Martti Peltolan vävy.