Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Konstun ranta-alueet pitäisi jättää rauhaan

Taipalsaari hankki 1980-luvun alussa laajan maa-alueen Salpausselän harjualueelta. Tähän liittyi ainutlaatuinen Saimaan ranta-alue, jossa on myös kivikautinen asuinalue. Alue hankittiin kunnalle pientalotuotantoa ja virkistyskäyttöä varten. Yksimielinen näkemys tuolloin oli, että ranta-alue jätetään kuntalaisten yhteiseen virkistyskäyttöön ja edelleen hankitaan lisämaata kaavan laajentamiseksi suuremmaksi kokonaisuudeksi. Tuolloin ranta-alueen kaavoittamisen mahdollisuutta ei pohdittu.

Lisämaan hankkimisessa kunta on onnistunut ja kaavaa on laajennettu. Tulevaisuuden kannalta kunta teki strategisesti hyvän päätöksen hankkiessaan omistukseensa sairaalan alueen kaavoitusta varten. Kokonaiskustannusarviota ei kuitenkaan tehty ja jälkeenpäin todettiin, ettei kunnalla ole varaa purkaa sairaalarakennusta.

Konstun kaavan laajentamisprosessi sairaala-alueineen oli myös erikoinen. Aluetta markkinoitiin ennen päätöksiä omarantaisine tontteineen, mikä pysäytti Pappilanniemen tonttien kysynnän täysin. Valtuuston päätös tuolloin kumoutui viitasammakkoon.

Ihmisen elämänkaaressa 40 vuotta on pitkä aika, mutta historiallisessa lyhyt. Ihmettelen, että sukupolven kokonaiskäsitys on muuttunut totaalisesti, että lyhytnäköisten taloudellisten arvojen pohjalta ollaan valmiita uhraamaan ainutkertainen jääkautinen ranta-alue muutaman rakennusoikeuden vuoksi. Nykyistä kaavaehdotusta on käsitelty perusteellisesti ja ehdotukseen on tullut huomattavia parannuksia. Näen asian kuitenkin niin, että Konstun kaavoittaminen rajattaisiin sairaala-alueeseen. Pandemia ja kaikki muut katastrofit ovat pysäyttäneet ihmiset. Ranta-alueen merkitys on nähty uudessa valossa.

Taipalsaari säilyy elinvoimaisena tässä murroksessa, jos kykenemme tekemään kauaskantoisesti viisaita ratkaisuja tänä päivänä, Taipalsaaren luonnonkauneus ja Saimaa tulevat olemaan Taipalsaaren vahvuus. Tätä vahvuutta pitää tukea ja näkemykseni mukaisesti paras tuki tälle vahvuudelle on, että pystymme tulevaisuudessakin tarjoamaan taajamiemme ja kuntamme asukkaille heille yhteisen ainutlaatuisen virkistysalueen uimarantoineen.

Heikki Tenhovirta

Taipalsaari