Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Omalääkärijärjestelmä on kaikilla mittareilla paras

Sairaalaneuvos Pentti Itkonen otti kantaa omalääkärijärjestelmään. Omiin kokemuksiini ja tutkimustietoon vedoten rohkenen olla sitä mieltä, että omalääkärijärjestelmään palaaminen on ehdottoman tärkeää.

Kelan ja kuntien yhteinen omalääkärikokeilu vuosina 1985-1993 oli menestys, kuten 1998 julkaistu raportti totesi. 1990-luvulla terveyskeskuksissa oli laajasti käytössä omalääkärimalli ja siihen oltiin tyytyväisiä. Omalääkärijärjestelmää on tutkittu Suomessa ja kansainvälisesti vuosikymmeniä ja todettu sen olevan kaikilla mittareilla paras.

Hyvä hoidon jatkuvuus on tutkitusti erittäin tärkeää sekä potilaalle että häntä hoitavalle lääkärille. Paremmasta tiedosta huolimatta poliittiset päättäjät ovat suunnanneet ”kehittämisen painopisteen erikoissairaanhoitoon” tai yksinkertaisesti ”haudanneet asian”. ”Omalääkärijärjestelmästä ei ole saatu poliittista ratkaisua”, kuten Itkonen toteaa.

Tiedon kerääminen ja nopeat tietokoneet tiedon käsittelyssä ja jalostamisessa ovat monessa ongelman ratkaisussa ja prosesseja kehitettäessä suureksi hyödyksi. Itsekin johdan tutkimusryhmää, jossa parhaillaan selvitetään monisairastavuuden (multimorbiditeetin) vaikutuksia. Informaatio lisää tietoa, ihmistä tarvitaan luomaan tiedosta ymmärrystä ja viisautta.

Nykyinen terveyskeskusmalli ei toimi asiakaspalautteen ja henkilöstön palautteen perusteella niin kuin kuntalaiset ja ammattilaiset odottavat sen toimivan. Se ei ole kenenkään vika, systeemin on muututtava. Terveydenhuolto kokonaisuutena tulee kalliiksi ilman laadukasta perusterveydenhuoltoa. Perusterveydenhuolto on terveydenhuollon kivijalka.

Vuoden 2021 selvityksessä terveyskeskuslääkäripula oli suurinta Kainuussa, Itä-Savossa , Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa. Toimiva hoidon porrastus edellyttää vahvaa perusterveydenhuoltoa.

Hyvinvointialueen valtuustolle on tehty aloite omatiimimalliin siirtymisestä, jonka itsekin allekirjoitin. Hyvinvointialueen valtuustolla on nyt mahdollisuus politiikan keinoin parantaa järjestelmää. Sähköinen asiointi, digitalisaatio ja kustannustehokkuus eivät syrjäytä eivätkä saa syrjäyttää sitä ihannetavoitetta, mikä kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa on keskeistä: kahden ihmisen välinen kunnioittava ja luottamuksellinen kohtaaminen.

Jouko Saramies

lääkintöneuvos

Savitaipale