Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotkalaisen Antero Halosen rysään päätynyt mursu yritti kiivetä veneeseen suuria hampaitaan apuna käyttäen – "Kaikki tavarat upposivat"

Antero Halonen yritti vapauttaa eläimen rysästä yhdessä merivartijoiden kanssa, kun mursu kaatoi veneen ja Halonen joutui veden varaan.

Kotkalainen kalastaja Antero Halonen törmäsi sunnuntaina erikoiseen elävään käydessään rysällään Äijänniemen lähistöllä.

– Katsoin jo kauempaa, että onpas outoa, kun rysästä on niin suuri osa veden alla. Se näytti epäluonnolliselta. Ajattelin ensin, että joku oli kiusallaan sitonut rysääni jotakin painavaa. Ei käynyt mielessäkään, että siellä voisi olla mursu, vaikka olinkin kuullut Haminaan rantautuneesta eläimestä!

Kun Halonen tuli rysälleen ja kävi nostamaan sitä, se painoi paljon.

– Kun nostin havaksen veneen reunasta, tuntui siltä, että rysässä liikkuu jotakin ja mietin, että mitä rysään oli mennyt, hyljekö? Sitten mursu pulpahti pintaan, suoraan käsieni väliin. Onneksi sen suuret hampaat olivat alaspäin, muuten ne olisivat tulleet läpi käsistäni, muistelee Halonen.

Mursu päätti tulla veneeseen

Halonen katsoi, kun mursu liikkui rysässä.

– Ymmärsin, että eläin ei osaisi omineen ulos pyydyksestä. Mietin miten sen saisi vapaaksi ja soitin merivartiostolle ja pyysin heiltä virka-apua.

Kun paikalla oli kaksi venettä, mursun liikehdintä muuttui rauhattomammaksi.

– Se hermostui ja nosteli päätään vedestä. Tein pyydykseen ison aukon ja toivoin mursun menevän ulos reiästä. Se alkoi pyöriä ja hakeutui veneen viereen. En osannut pelätä sitä, vaikka minulla on paljon kokemusta erilaisten eläinten liikehdinnästä.

Halonen nosti pyydystä ohjatakseen eläimen ulos pyydyksestä.

– Ei se sitä ymmärtänyt. Mursu tuli minua kohti ja kun se oli noin metrin päässä veneen laidasta, se päätti, että nyt mie tulen veneeseen. Se sai tuettua hampaansa veneen laitaan ja pian sen räpylätkin olivat veneessä. Se olisi varmasti tullutkin veneeseen, jos havakset eivät olisi olleet välissä.

Mursu ei päästänyt irti veneestä, eikä Halonen saanut estettyä veneen kallistumista.

– Vene otti vettä ja pian merivartijat saivat nostaa kalastajan pois vedestä. Kaikki tavarat upposivat meren pohjaan, veneen moottori tuhoutui ja menetin teknisen kalastuskalustoni. Vene hinattiin varovasti rantaan ettei sekin uppoaisi.

Mursulla on vaaroja edessään

Hetkeä myöhemmin Halonen näki mursun matkalla Itärannan suuntaan.

– Oli se osannut lähteä rysästä. Minä vaan ihmettelen, miksi se pyrki veneeseen, kohti ihmistä? Mietin myös sitä, että aliarvioinko eläimen viisautta. Olisiko se osannut mennä itse ulos rysästä? Se ei ollut onneksi mennyt rysässä sellaiseen osaan, missä se olisi voinut vahingoittaa itseään.

Kohtaaminen on herättänyt Halosessa paljon erilaisia ajatuksia.

– Miten olisi käynyt, jos olisin yrittänyt pelastaa mursun yksin, ilman viranomaisapua? Mikä on oikea tapa pelastaa sellainen eläin? Pitäisikö sille järjestää ilmakuljetus jonnekin kauas? Eläin käyttäytyy lajilleen tyypillisesti, eikä menetä malttiaan, mutta stressaantuuko se kaikesta tällaisesta?

Mursun kohtalo huolestuttaa Halosta.

– Sillä on vaaroja edessään. Toivottavasti kalan haju ei houkuttele sitä uudestaan johonkin pyydykseen. Pyydyksiä on paljon aina Pellinkiin asti.