Lukijalta | Luottamus Venäjään ei palaudu Lappeenrannassa vuosikymmeniin

Venäjän aloittama eurooppalainen katastrofi on vakavasti muuttanut myös kotikaupunkimme Lappeenrannan asemaa. Viiden miljoonan henkilön itäiset lähimarkkinat ovat vaihtuneet kaupalliseen rautaesirippuun.

Muutin kaupunkiimme pääkaupunkiseudulta 1988. Vaikka muuton välillisenä syynä oli juuri Venäjän kauppa, oli tämä kauppa, siis silloisen Neuvostoliiton kanssa, rajakauppana melko vaatimatonta. Pääkaupunkiseudulta muuttaneena kaupunki tuntui leppoisalta mutta silti vireältä pikkukaupungilta. Hain 1989 täältä kolmea eri IT-alan työpaikkaa, joihin kaikkiin olisin päässyt töihin.

Tapahtumapuolelta muistan erityisesti silloisen Chymoksen sponsoroiman virolaisen Modern Fox -yhtyeen konsertin. Virohan oli juuri itsenäistynyt/itsenäistymässä, mutta Modern Fox joutui soittamaan virolaisilla 1920- ja 30-luvun nuoteilla. Siinä aurinkoisessa Pusupuistossa seisoessani mietin, kuinka hyvässä asemassa Lappeenranta olikaan. Oli juna, bussi ja lentoyhteydet Helsinkiin ja muualle Suomeen sekä juna ja laiva Venäjälle. Yrityspuolella vaikutti Hartwallin oluttehdas, Chymoksen makeis-, lastenruoka- ja viininvalmistus sekä Kaukaan valtava puunjalostuskombinaatti.

Olemme nyt valitettavasti tilanteessa, jossa teollisuus alueellamme vähenee. Luottamus Venäjään kauppakumppanina ynnä muut eivät tule palautumaan kymmeniin vuosiin.

Reilussa 30 vuodessa on kuitenkin tapahtunut paikallisen yritystoiminnan ja työskentelyn edellytysten kannalta myös myönteisiä asioita. Henkisen työn paikkasidonnaisuus on käytännössä kadonnut, tehokkaat IT-työkalut ovat kaikkien ulottuvilla, paikallinen korkeakoulu on laajentunut ja saavuttanut mainetta.

Lappeenrannan elinvoimaisuus on Venäjän tilanteen takia kokenut takaiskun. Nyt on entistä enemmän panostettava sijaintiriippumattomaan työssäkäyntiin ja yritystoimintaan – unohtamatta paikkakunnan nykyisen elinvoimaisen teollisuuden toimintaedellytyksiä. Kehittämisen ohella on kaupunkikuvaamme suojeltava sen ympäristö, tunnelma ja elämysten tarjonta muistaen. Näin Lappeenranta pysyy edelleen houkuttelevana paikkakuntana asua, yrittää ja työllistyä.

Tapio Sahari

Lappeenranta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka