Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa erittäin runsaasti siitepölyä ilmassa – Loppuviikoksi luvatut sateet helpottavat allergisten oireita

Koivut kukkivat voimakkaasti, ja siitepölyn määrä ilmassa on vaihdellut Etelä-Karjalassa ja muualla Kaakkois-Suomessa viime päivinä runsaasta erittäin runsaaseen. Siitepölyä on paljon ilmassa tuulisella ja aurinkoisella ilmalla. Kukinnan huippuaikana siitepölyä voi olla ilmassa öisinkin.

– Aivan varmasti ei pysty sanomaan, että huippu olisi jo saavutettu, koska koivun kukinta jatkuu, ja siitepölymäärien odotetaan olevan enimmäkseen runsaita, Tiina Vitikainen Etelä-Karjalan Allergiainstituutista kertoo.

Loppuviikoksi on kuitenkin sääennusteissa luvattu sateita, jolloin siitepölyn määrä ilmassa vähenee. Koivun siitepölyn määrät alkavat Vitikaisen mukaan laskea todennäköisesti pikku hiljaa laskea ensi viikolla, koska kukinta alkaa loppua. Kukinnan huippu kestää 2–3 viikkoa.

Tämän kevään siitepölytilanne ei Vitikaisen mukaan ole niin paha kuin vuosi sitten.

– Vuosi sitten norkkoja ja siten siitepölyä oli enemmän kuin tänä vuonna, Vitikainen sanoo.

Oikein pahoina siitepölyvuosina myös sellaiset, joilla ei ole varsinaista allergiaa, saattavat saada oireita.

– On tietysti mahdollista, että ei-allergikot saavat oireita myös tänä keväänä, jos on paikassa, jossa siitepölyn lisäksi on paljon katupölyä. Niiden yhteisvaikutus voi saada aikaan allergiaoireita.

Siitepöly aiheuttaa pääasiassa allergista nuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, joskus myös yskää ja hengityksen vinkumista. Monilla myös silmät punoittavat, kutisevat ja kirvelevät. Jotkut siitepölylle allergiset saavat ihottumaa, ja monet tuntevat itsensä väsyneiksi.

Lääkkeiden lisäksi hyvänä lisähoitona on nenäkannulla tehtävä huuhtelut, jotka huuhtovat nenän limakalvoilta pois epäpuhtaudet ja eritteet. Silmäoireisiin voi käyttää silmätippoja, jos antihistamiinilääkitys ei riitä.

Siitepölyaikana koti kannattaa siivota huolellisesti kerran viikossa, eikä petivaatteita kannata tuulettaa tai kuivata ulkona. Ennen nukkumaanmenoa siitepöly kannattaa huuhdella hiuksista pois.

Tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin kannattaa asentaa hiukkassuodattimet.