Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Lappeenranta on pian entinen karkkipääkaupunki – Fazerin päätös siirtyä Lahteen on valtava isku

Lappeenranta heräsi karusti alkavaan viikkoon.

Fazer lakkauttaa makeistehtaansa Korkkitehtaan rannassa ja sijoittaa uuden modernin tuotantolaitoksen Lahteen. Samalla Lappeenrannasta katoaa 400 elintarviketeollisuuden työpaikkaa, kun toiminta siirtyy Lahteen vuosien 2025–2027 aikana. Käytännössä kokonainen teollisuudenala häviää kaupungista.

Lappeenranta onkin jatkossa Suomen entinen karkkipääkaupunki. Isku on suuri ja äärimmäisen ikävä.

Lappeenranta pyysi tosimielessä isoa kalaa. Esimerkiksi kaava-asia hoidettiin Lappeenrannassa poikkeuksellisen ripeästi, ja Pajarilan tontilla on nyt lainvoimainen kaava.

Tontti on kuutostien varressa hyvällä paikalla, ja jopa Fazer kertoi Lappeenrannan neuvottelijoille, että tontti Pajarilassa oli paras tarjotuista.

Miksi Lahti veti silti pidemmän korren?

Fazer puhuu tiedotteessaan Lahden kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta. Tiedotteen mukaan Lahti tarjoaa erinomaiset puitteet työntekijöiden sujuvaan arkeen, joka on pitkällä aikavälillä perusedellytys henkilöstön hyvinvoinnille ja saatavuudelle.

Tämä viittaa Lahden Lappeenrantaa keskeisempään sijaintiin Suomen kartalla. Lahdesta on hyvät yhteydet pääkaupunkiseudulle ja maan keskeisimpiin satamiin. Lahdessa ja sen ympäristössä on myös enemmän potentiaalisia työntekijöitä kuin Lappeenrannassa.

Lappeenrannassa on pohdittu ääneen myös asemaa Venäjän rajalla. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut rajan vahvuudet nyt koko Etelä-Karjalan heikkoudeksi ainakin lähivuosiksi.

Vaikuttiko se Fazerin päätökseen? Tällaiseen Fazer ei ole prosessin aikana viitannut missään vaiheessa. Siitä huolimatta Etelä-Karjalassa on hyvä seurata jatkossa yhä tarkemmin Venäjään liittyviä erilaisia ilmiöitä, ja kehittää keinoja, joilla ongelmallisia ilmiöitä voi torpata.

Lappeenrannan pitkät perinteet makeistenvalmistuksessa katoavat lähivuosien aikana. Viimeistään vuonna 2027 tehdas hiljenee. Lappeenrannassa onkin nyt hyvin aikaa suunnitella makeistehtaan tulevaisuutta Korkkitehtaan rannassa. Mitä sinne tulevaisuudessa sijoittuu ja millaisessa aikataulussa. Paikka keskustan tuntumassa on erinomainen vaikkapa asumiseen, mutta myös vapaa-ajantoimintoihin.

Lappeenrannan tarjoama Pajarilan tontti oli hyvä, mutta sekään ei riittänyt kilpailussa makeistehtaasta – Kimmo Jarva on pettynyt

Joonas Grönlund ja Sanna Koskenranta ovat huolissaan työnsä menettävien fazerilaisten puolesta