Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus: Timo Leväinen

Elintarviketieteiden maisteri Timo Leväinen kuoli syöpään Järvenpäässä 31.12.2021 63-vuotiaana. Hän oli syntynyt Lappeenrannassa 26.11.1958.

Kotiväki muistaa Timon kilttinä ja siistinä poikana, joka otti koulunkäynnin tosissaan. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Lappeenrannan poikalyseosta 1977 ja ylennettiin myös kotikaupungissaan tykistöupseeriksi. Merkonomin paperit Timo sai Lappeenrannan kauppaoppilaitoksesta ja työskenteli tilitoimistossa mutta huomasi pian, ettei halua tarkastaa tilejä loppuelämäänsä.

Timo aloitti Helsingin yliopiston maatalous- metsätieteellisessä tiedekunnassa maitotaloustieteen opinnot kurssinsa seniorina ja ainoana perheenisänä. Kirjanpitäjän huolellisuus oli hänelle leimallista. Ainejärjestön taloudenhoitajana hän sai edeltäjältään kenkälaatikollisen laskuja, mutta täsmällisellä otteella kirjanpito saatiin nopeasti kuntoon.

Uusi työura alkoi Osuuskunta Tuottajain Maidossa 1989 jo ennen valmistumista. Pisimmän ajan hän toimi Valion eri toimipaikoissa; Riihimäellä, Turengissa ja Vöyrillä. Niissä hän oli tehtaanjohtajana vastaten erilaisista tuotteista: jogurteista, jäätelöstä, lastenruoista ja juustoista. Tuotantoa keskitettiin ja Timo vastasi laajamittaisista uudelleenjärjestelyistä. Hänellä oli harvinainen ominaisuus hallita sekä yksityiskohtia että isoja kokonaisuuksia. Sille oli käyttöä 30-vuotisella työuralla eri elintarvikeyrityksissä.

Viimeiset työvuotensa Timo oli tuotantojohtajana kansainvälisen Refresco-konsernin tehtaassa Kuopiossa. Tuona aikana rakennettiin tuotannon mittauksen ja raportoinnin järjestelmät sekä uudistettiin linjastot, mikä kaksinkertaisti juomien valmistuksen. Suomalaisiin ruokakauppoihin kuljetettiin mehuja ja virvoitusjuomia 120 miljoonaa litraa vuodessa. Hän toi uusia tuulia henkilöstön yhteistoimintaan, periaatteinaan oikeudenmukaisuus ja ihmisten tasa-arvoinen kohtelu.

Nuorempana Timo harrasti pitkänmatkan juoksua. Muistan lankomiehen myös sitkeänä sulkapallovastustajana. Parhaana urheilusuorituksenaan hän piti luokkatoveri Arto Bryggaren lyömistä pikajuoksussa koulun kisoissa.

Timo osasi heittäytyä mukaan hauskanpitoon oli sitten kyseessä työpaikan mainosvideon tekeminen tai matkatarinoiden kertominen. Hänellä oli erityisen tarkka makuaisti ja ruoanlaittoon hän suhtautui intohimoisesti. Rapujen keittäminen tapahtui merkonomin tarkkuudella.

Timo oli musiikin harrastaja ja levytti omakustanteen, joka kuvaavasti nimettiin: ”Ai mie vai?”.

Lotta-tyttären isä tutustutti vinyylikauden musiikkiin ja käyttämään vinyylisoitinta. Samalla laitteella tytär opetteli isältä salaa myös scratchaamaan.

Kuopion vuosien aikana perhe hankki Riistavedeltä rantaparatiisin ja remontoi sen itsensä näköiseksi. Otso-poika oli ylpeä isästään, kun mökille viikonlopuksi kutsutut kaverit halusivat ehdottomasti, että Timo jää mukaan mökkiolympialaisiin ja saunomaan.

Viikonloppuisin Timo ajoi Kuopiosta Kaisun luo Järvenpäähän. Työviikon päätteeksi pimeässä ajamista hän ei pitänyt raskaana, ”kun autossa saa laulaa täysillä eikä kukaan ole kuulemassa”.

Timo nukkui pois kotonaan vuoden 2021 viimeisen päivän aamuna. Perhe on kiitollinen Järvenpään kotisairaalalle nykyaikaisesta saattohoidosta ja siitä, että hän sai viettää viimeiset hetket läheisten parissa. Timon valoisaa olemusta jäävät kaipaamaan puoliso, lapset, neljä lastenlasta ja lukuisa joukko sukulaisia ja ystäviä.

Kirjoittaja on Timo Leväisen lanko.