Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lappeenrannan lentoasemalta peritään valtionapua takaisin – Säätiön lentokenttäyhtiölle antama pääomalaina katsottiin EU:ssa julkiseksi tueksi

Takaisin perittävän tuen määrä pieneni lentoasemayhtiön antaman lausunnon myötä. Kaupunginhallitukselle esitetään, että oikaisua päätökseen ei haeta.

Liikenne- ja viestintäministeriö perii Lappeenrannan lentoasema oy:lta takaisin osan vuosien 2019 ja 2020 valtionavustuksista. Tieto takaisinperinnästä selviää Lappeenrannan kaupungin perjantaisesta tiedotteesta.

Perinnän syynä ovat Saimaan lentoasemasäätiön maksamat pääomalainat, joiden korko on ollut 12 kuukauden Euribor-korko lisättynä 1,5 prosentin marginaalilla. Korkoehdot eivät täyttäneet Euroopan komission markkinataloustoimijaperiaatteen ehtoja, vaan ne ovat olleet tulkittavissa osin julkiseksi tueksi. Myös ministeriö on katsonut korkomarginaalin liian alhaiseksi.

Ministeriö teki keskiviikkona 20. huhtikuuta päätöksen, jonka mukaan lentoasemayhtiön on maksettava valtionavustusta takaisin mainituilta vuosilta viivästyskorkoineen yhteensä noin 168 000 euroa. Summa vastaa vajaata 13:a prosenttia vuosina 2019–2020 lentokentälle myönnetystä yhteenlasketusta valtionavustuksesta.

Lausunto lievensi vaatimuksia

Tieto ministeriön takaisinperintäaikeista saavutti lentoasemayhtiön sekä -säätiön jo loppuvuonna 2021, jolloin niiltä pyydettiin lausuntoa aiheesta. Yhtiö ja säätiö lähettivät alkuvuonna 2022 yhteisen lausunnon, jossa todettiin ministeriön havaitsemat puutteet toiminnassa ja sekä tunnustettiin ministeriön kanta korkokysymykseen oikeaksi.

Vastauksessa yhtiö ja säätiö pyysivät lisäksi arvioimaan uudelleen takaisin perittävän tuen määrää. Pyynnön myötä tukea peritään takaisin nyt huomattavasti vähemmän kuin aiemmin arvioitiin, tiedotteessa kerrotaan.

EU:n valtiontukisääntelyn niinsanotun deggendorf-säännön myötä liikenne- ja viestintäministeriö ei saa myöntää Lappeenrannan lentoasemalle tukea, kunnes lentoasemayhtiö on maksanut perittävän vanhan tuen takaisin. Vuodelta 2021 myönnetty tuki lentoasemalle on siis toistaiseksi jäissä.

Asian käsittelyn aikana lentoasemasäätiön antamien pääomalainojen korkomarginaali on korotettu kymmeneen prosenttiin. Tämän liikenne- ja viestintäministeriö on hyväksynyt markkinaehtoiseksi koroksi.

Oikaisua ei haeta

Maanantaina kokoontuvalle Lappeenrannan kaupunginhallitukselle esitetään, että se linjaisi säätiölle ja yhtiölle omistajaohjauksena, ettei ministeriön päätökseen haeta oikaisua. Lisäksi hallituksen esitetään edellyttävän lentoasemayhtiöltä uutta liiketoimintasuunnitelman jalkauttamisohjelmaa ja strategiaa. Näiden odotetaan valmistuvan lokakuun alkuun mennessä.

Lappeenrannan lentoasemalta lentää maaliskuun 2023 loppuun ulottuvalla sopimuskaudella Ryanair yhdellä lentoyhteydellä. Koneet lentävät Lappeenrannasta Italian Bergamoon.

– Mahdollisia lisäreittejä selvitetään myöhemmin taloudellisten ja toiminnallisten reunaehtojen puitteissa, tiedotteessa todetaan.