Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus: Lappeenrannan II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu

Lappeenrannan II kaupunginsihteeri, viestintäjohtaja Alina Kujansivu menehtyi keväisenä sunnuntaina 2022 vaikean sairauden uuvuttamana.

Loppuvuodesta 1999 II kaupunginsihteerin valintatyöryhmä totesi, että on täysin selvää, kuka tähän virkaan valitaan. Hän oli Pirkanmaan liitossa maakunta-asiamiehenä työskentelevä Alina Kujansivu. Hän oli yhteiskuntatieteen maisteri Tampereen yliopistosta. Hänellä oli lisäksi kansainvälistä kokemusta ja sitä myötä hyvä kielitaito. Alina halusi palata nuoruutensa kotikaupunkiin Lappeenrantaan, jossa hän näki paljon potentiaalia ja kiinnostavia etenemismahdollisuuksia. Tärkeä tekijä tässä valinnassa oli tietysti myös oma perhe.

Alina oli Lappeenrannan kaupungin viranhaltijakunnan kantavia voimia yli 20 vuoden ajan. Alinan toimenkuva oli monipuolinen ja vaativa. Työlleen hän omistautui hyvin kokonaisvaltaisesti. Hän toimi asioiden valmistelijana, kaupunginhallituksen sihteerinä ja kaupunginjohtajan varamiehenä. Hän vastasi monista yhteiskuntasuhteista kaupungille tärkeitä siltoja rakentaen. Kaikkein mieluisin tehtäväkokonaisuus Alinalle oli kuitenkin viestintä, jota kehitettiin hänen johdollaan vahvasti. Alina piti niin ikään huolen siitä, että kaupungin graafinen ilme oli ajanmukainen.

Työyhteisössään Alina muistetaan hymyilevänä, huoliteltuna ja päämäärätietoisena viranhaltijana. Alinan tarmoa ja vankkaa osaamista hyödynnettiin erityisesti silloin, kun kaupunki sai organisoitavakseen merkittäviä tapahtumia ja vierailuja. Näistä ehkä mieleenpainuvin oli Suomen EU:n puheenjohtajakausi vuonna 2006 ja syyskesällä Lappeenrannassa pidetty ulkoministerikokous, jonka järjestelyissä Alinalla oli keskeinen suunnitteluvastuu.

Vaikka Alinan työ jäi kesken, hän ehti antaa Lehmusten kaupungille paljon. Tästä hänet palkittiin Suomen Leijonan ritarimerkillä vuonna 2019.

Työn ohella Alinalle toivat elämänsisältöä monet harrastukset, joista erityisesti baletti, teatteri ja musiikki olivat hänen sydäntään lähellä. Alina toimi pitkään Lappeenrannan tanssiopiston johtokunnassa ja oli tuttu näky kaupunginorkesterin konserteissa. Liikunnallinen elämäntapa oli hänelle tärkeä. Lapsena alkanut tanssiharrastus jatkui aikuisenakin ja vuonna 2013 ylittyi myös Helsingin puolimaratonin maaliviiva. Alina oli iloinen saavutuksestaan, joskin totesi, että lyhyemmät taipaleet ovat hänelle vastaisuudessa riittäviä. Viime vuosina Alina osallistui aktiivisesti Saimaan syöpäyhdistyksen toimintaan antaen kasvot monelle lipaskeräykselle.

Suurin ilonaihe Alinalle oli oma perhe eli tyttäret Alisa, Aada ja Aina sekä puoliso Hannu. Kerran henkeviä tarinoidessamme Alina totesi, että Hannun tavatessaan hän ymmärsi heti kohdanneensa ainutlaatuisen ihmisen. Hannun kanssa Alina sai rakentaa elämää täynnä olevan ja rakkaudentäyteisen kodin.

Alina tunnettiin luonnossa viihtyvänä ja siitä voimaa saavana ihmisenä. Tälle Ruokolahden vapaa-ajankoti rantasaunoineen loi ihanat puitteet. Siellä sai nauttia Saimaan kauneudesta, käsitöistä ja sisustamisesta, joka oli Alinan suuri intohimo.

Suru-uutisen myötä useampi meistä pohti, kuinka hyvin hänen monet ominaisuutensa olisivat sopineet yhä vaativimpiin haasteisiin ja miten suuren aukon hän keskuuteemme jätti.

Olisimme halunneet nähdä hänet vielä pitkään kaupunkimme keskeisissä tehtävissä, mutta Luojamme päätti toisin. Elämä on arvoitus ja huomisesta emme tiedä. Ehkä kohtaamme kerran siellä, missä kaikki on uutta eikä menetyksen kipua enää ole.

Kun Alina esitteli itsensä aloittaessaan II kaupunginsihteerin virassa, hän totesi, että oli tullut kaupungin palvelukseen sitoutuneena ja tosissaan.

Tuon lupauksen hän piti viimeiseen saakka.

Kirjoittaja on Lappeenrannan kaupungin henkilöstöjohtaja ja Alina Kujansivun pitkäaikainen työtoveri.