Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aprillijuttu | Lappeenrannan saunamaailman paikalle vetypuisto, arboretum tai jäähalli? Kaupunki järjestää neuvoa-antavan kansalaisäänestyksen

Lappeenrannan kaupunki on laatinut pikavauhtia vaihtoehtoisia suunnitelmia sataman Linnoitusniemen alueen käytölle. Kaupunki aikoo tehdä päätöksiä yllättäen nopealla aikataululla.

Tämä juttu on Etelä-Saimaan aprillijuttu 2022. Juttu ei ole totta.

Lappeenrannan sataman Linnoitusniemeen tehdyt suunnitelmat saunamaailmasta saattavat hautautua lopullisesti, ja tilalle tulla vetypuisto, arboretum tai jopa uusi jäähalli.

Lappeenrannan kaupunki on aloittanut poikkeuksellisen nopealla aikataululla valmistelut kolmesta uudesta vaihtoehdosta. Etelä-Saimaa uutisoi maaliskuussa, ettei kaupunki ole löytänyt saunamaailmasta kiinnostuneita yrityksiä. Kaupungin huolena onkin, että matkailullisesti paraatipaikalla oleva alue voi siten jäädä jopa vuosiksi vajaakäytölle.

Kaupungin yleisjohdosta vastaavan johtajan Lauri Harapaisen mukaan kaupungin on tartuttava itse nyt rivakasti toimeen. Koska suunnittelussa halutaan edetä nopeasti, kaupunki järjestää vaihtoehdoista laajan neuvoa-antavan kansalaisäänestyksen.

– Vaihtoehtoja on nyt todella lähdetty hakemaan laatikon, tai voisiko jopa leikkisästi sanoa satama-altaan, ulkopuolelta. Toivomme, että kansalaiset osallistuvat keskusteluun aktiivisesti, Harapainen kannustaa.

Puistot vedyille tai puille

Ensimmäinen vaihtoehdoista kulkee työnimellä Vetypuisto. Kyseessä olisi poikkitieteellinen elämyspuisto, jonka kolmijalan muodostaisivat vetyjen historiaa esittelevä museo, vetyihin keskittyvä leipomo-ravintola sekä LUT-yliopiston vetylaboratorio.

– Suuri visio on, että tulevaisuudessa kävijät voisivat tankata itsensä vedyillä ja myös autonsa vedyillä. Meillä Lappeenrannassa ei ole tällä hetkellä kansainvälisen tason käyntikohdetta, ja vetypuistosta tällainen saataisiin, Harapainen toteaa.

Toinen vaihtoehto on eräänlainen kompromissiratkaisu, jossa Lappeenrannan uuden sisäliikuntahallin alle jäämässä oleva puulajipuisto, arboretum, siirrettäisiin satama-alueelle. Tällä ratkaisulla voitaisiin Harapaisen mukaan mahdollisesti estää hallihankkeen viivästyminen valitusten vuoksi. Lisäksi kaupunkilaiset saisivat entistä viihtyisämmän ulkoilualueen rantaraitin loppupäähän.

– Kaupungin biologit ovat jo alustavasti tutkineet, että sataman pienilmasto sopisi myös aivan uusille puulajeille.

Nykyisten arboretumin puiden siirtäminen ei todennäköisesti onnistu, mutta niitä voitaisiin käyttää muun muassa uuden alueen aidoituksessa ja erilaisina puupatsaina, joista kaupungilla on jo ennestään hyviä kokemuksia.

Jäähalliin vesi suoraan Saimaasta

Kolmas ehdolla oleva vaihtoehto on uuden jäähallin rakentaminen Kisapuiston sijaan satamaan.

Ongenkoho areena -nimeä kantava halliluonnos on ulkoasultaan moderni ja sijoittuisi osin veden päälle. Keskusta-areena kaatui aiemmin ulkopuolisten rahoittajien puutteeseen, mutta satama voisi Harapaisen mukaan kiinnostaa sijoittajia toisella tavalla. Hallin yhteyteen voitaisiin rakentaa järvinäköaloilla olevia asuntoja, hotelli ja mahdollisesti myös saunamaailma.

Green city -titteliä kantava Lappeenrannan kaupunki voisi myös olla ensimmäinen kaupunki Suomessa, joka tekee jäähallin jään järvivedestä. Idea ei ole sinällään uusi, sillä esimerkiksi NHL-seura Seattle Krakenin kotihallissa jää tehdään ympäristöä säästäen sadevedestä.

Myös SaiPa on näyttänyt alustavasti vihreää valoa suunnitelmille.

– Onhan sitä Poikaa (Liigan mestaruuspokaalia) mukavampi aikanaan kylvettää satama-altaassa kuin ahtaassa suihkulähteessä, SaiPasta myhäillään.

Vaihtoehtoihin voi tutustua ja osallistua kansalaisäänestykseen 1.4. aikana tässä linkissä. Eniten ääniä saanut ehdotus tuodaan kaupungin päättäjille vielä ennen kesää ja tarkoitus on, että rakennustyöt alkavat jo kuluvan vuoden syksyllä.

Juttua muokattu 1.4. klo 9.29. Korjattu otsikkoa. Klo 18..05 lisätty maininta, että jutussa on kyse aprillipilasta.