Suomen työllisyysastetta mittaava trendiluku nousi helmikuussa 74 prosenttiin. Käytännössä hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite täyttyi, koska Tilastokeskuksen tilastointiin on tullut muutos. Muutoksen takia työllisyysaste on laskenut prosenttiyksikön verran aiempaan mittaustapaan verrattuna.
Työllisiä oli helmikuussa 89 000 enemmän kuin vuosi sitten. Määrä on merkittävä. Se vastaa keskimääräistä suuremman kaupungin asukaslukua.
Tilastoista löytyy kuitenkin vielä kokonaistyöllisyyden kohenemista isompi ilonaihe. 15–24-vuotiaiden työttömyysaste oli pudonnut viime vuoden helmikuusta peräti 7,3 prosenttiyksiköllä. Työn merkitys nuorille on valtava. Työ ehkäisee syrjäytymistä. Työn avulla nuoret saavuttavat taloudellista vapautta, jonka avulla he oppivat ottamaan kokonaisvaltaisesti vastuuta omasta elämästään.
Nuorten työllistyminen vaikuttaa voimakkaasti kahdesta suunnasta talouteen. Se leikkaa julkisia menoja, kun erilaiset tukimaksut vähenevät. Työtä tekevä nuori tuo verotuloja valtiolle ja kunnille.
Valtiontalouden tarkastusviraston laskelmien mukaan syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle elämänsä aikana 1,2 miljoonaa euroa. Summa on päätä huimaava, mutta eurojen ohella pitää nähdä myös muut työllisyyden hyvät vaikutukset, joille on vaikea määrittää hintalappua.
Vaikka talouteen liittyy nyt suurta epävarmuutta, on työllisyyden paraneminen ollut kuitenkin ilahduttavaa hyvin poikkeuksellisina korona-aikoina. Se on merkki siitä, että koronan aikana työtä lienee siirtynyt esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalta toisaalle. Jos työllisyyskehitystä tarkastelee yhtenä korona-ajan mittarina, Suomessa on onnistuttu hyvin koronahaittojen torjunnassa.
Koska työllisyyskehitykseen liittyy aina poliittisia intohimoja, hallituspuolueet ovat iloinneet työllisyyden paranemisesta, oppositio on pääosin vaiennut. Kehityksestä pitää iloita. Suomalaisen työn tulevaisuus rakennetaan kuitenkin pääosin yrityksissä. Politiikalla vaikutetaan yritysten kilpailukykyyn ja mahdollisuuksiin työllistää. Tälläkin puolella on vielä paljon petrattavaa.