Muistokirjoitus: Professori Tuure Tuuva 1957–2021

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston professori, tohtori Tuure Tuuva menehtyi 25.12.2021 kotonaan Ranskassa. Tuure syntyi Savitaipaleella 6.3.1957. Hän aloitti koulun Lappeenrannan Mustolassa, kun isä toimi vastaavana mestarina Saimaan kanavalla. Sieltä perhe muutti keskustaan.

Tuure oli nuoresta asti innostunut kitaransoitosta. Hän rakensi vahvistimia ja kitaroita bändikavereidensa kanssa. Harjoittelu oli päivittäistä, ja keikkojakin oli. Lisäksi hän oli jojotaituri. Jojokilpailuista hän voitti mm. levysoittimen, jolla usein kuunneltiin Jimi Hendrixiä, Carlos Santanaa ja B.B Kingiä. Tuure oli myös menestyksekäs kilpauimari. Uintia harjoiteltiin kesäisin päivittäin monta tuntia perheen mökillä Savitaipaleella.

Lukion hän aloitti Lauritsalassa ja kirjoitti ylioppilaaksi Savitaipaleella, isä oli saanut kunnasta rakennustarkastajan viran.

Sitten hän lähti Helsingin yliopistoon ja väitteli tohtoriksi 1990. Väitöskirja käsitteli puolijohdeilmaisimien fysiikkaa, mistä tuli päätutkimuskohde koko hänen mittavalle tieteelliselle uralleen. Hänet nimitettiin mikroelektroniikan professoriksi Oulun yliopiston Kemin yksikköön 1995. Hän toimi virassa vuoteen 2003, kunnes sai nimityksen fysiikan professoriksi Lappeenrantaan, missä toimi kuolemaansa saakka.

Tuure oli pioneereja säteilyä mittaavien detektorien tutkijana. Hänen tutkimusintonsa jatkui vuosikymmeniä. Asiantuntemus ulottui puolijohde- sekä kaasudetektoreista lukuelektroniikkaan ja tiedonkeruujärjestelmiin. Jo 1980-luvulla hän rakensi puolijohdedetektoreita Cernin kokeeseen. 1990-luvulla Tuure osallistui Cernissä hiukkasjälki-puolijohdeilmaisimen suunnitteluun. Tällä vuosituhannella hän oli keskeisiä toimijoita sekä CMS:n myoni-liipaisinjärjestelmän että CMS GE1/1 -aseman valmistamisessa. Lisäksi hän osallistui tutkimus- ja kaupallistamishankkeisiin, joissa hiukkasfysiikan ilmaisinteknologiaa on käytetty lääketieteen ja säteilyturvallisuuden sovelluksiin.

Cernissä Tuure tutustui vaimoonsa Martineen. Perheeseen syntyi kaksi poikaa, Tarmo 1989 ja Tim 1991.

Intohimo musiikkiin säilyi loppuun asti. Hän soitti usein esikuvansa Jimi Hendrixin musiikkia alkuperäisen kuuloisella soundilla ja otteella ja oli mukana LUT:n The Academics -yhtyeen alkukokoonpanoissa ja soitti silloin Professors rock -tapahtumissa. Tuure yhdisti musiikkiharrastuksen ja työn elektroniikan parissa. Opiskeluaikana hän tutustui legendaarisessa Kitarapajassa Helsingissä useaan huippumuusikkoon. Moni on nähnyt hänen työnsä jälkeä: Juice Leskisen Suomi-kitaran elektroniikka on Tuuren käsialaa. Omista kitaroista rakkaimpia olivat Fender Stratocaster sekä itse koottu Anderson-kitara.

Tuure oli positiivinen ja ystävällinen, lojaali ja kannustava ihminen.

Häntä jäivät kaipaamaan vaimo ja pojat sekä sukulaiset, työtoverit ja ystävät.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka