Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus: Kulturelli tohtori Kyllikki Ohela

Kyllikki Ohela o.s. Krohn syntyi 8.5.1923 Viipurissa ja kuoli 3.2.2022 Lappeenrannassa 98 vuoden iässä lyhyen aikaa sairastettuaan.

Kyllikki Krohn syntyi kulttuurisukuun. Koulunkäynti alkoi Viipurissa, kunnes Felix-isän työ vei perheen Helsinkiin. Kyllikki Krohn kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin suomalaisesta yhteiskoulusta.

Sota viivästytti lääketieteen opintojen aloittamista: hän toimi sekä säähavainto- että myöhemmin rintamalottana Viipurin loppupommitusten aikaan. Erikoistumisalaksi tuli iho- ja sukupuolitaudit. Elämänkumppani löytyi kurssitoverista. Kun sisätautilääkäri Kalervo Ohelan työ vei Lappeenrantaan 1959, jätti Kyllikki Ohela Helsingin yliopistoklinikan apulaisylilääkärin viran ja toimi aluksi yksityislääkärinä Labehossa – alan ainoana Savon radan itäpuolella.

Lappeenrantaan perustettiin 1966 maan ensimmäinen keskussairaalan ihotautiylilääkärin virka, jota hän hoiti eläköitymiseen 1986 asti. Kolmilapsisen perheen äidin tarmo riitti myös klinikan toiminnan monipuoliseen kehittämiseen ja hoitohenkilökunnan jatkuvaan kouluttamiseen. Opintomatka Osloon 1950-luvun lopulla alaraajahaavan uusinta hoitoa oppimaan muutti maan hoitokäytäntöjä nopeasti. Kyllikki Ohela väitteli perinnöllisestä angioödeemasta 1978. Väitöskirjaan hän keräsi kattavan maanlaajuisen aineiston.

Lappeenrannassa Ohelat tunnettiin kulttuuriharrastuksistaan. He olivat monessa mukana, sekä aloittamassa että tukemassa toimintoja. Aivan omassa maineessaan olivat tilaisuudet, joissa Oheloiden kotona keskusteltiin kulttuurialan aiheista. Kyllikki Ohela oli aktiivinen monessa naisjärjestössä ja vaikutti niiden kannustamana ratkaisevasti Kaupungintaloon konserttisalin rakentamiseen. Valtuuston puheenjohtajan puoliso oli tyylikäs emäntä. Ystävyyskaupunkivierailuja oli monia. Oheloiden yhtenä matkatuomisena syntyi ajatus arboretumin perustamisesta Lappeenrantaan. He aloittivat Majurskan maanantaikerhon, jossa eläkkeellä olevat kollegat tapaavat toisiaan kerran viikossa. Lappeenrannassa ei juuri sellaista klassisen musiikin konserttia ollut, johon Kyllikki Ohela ei olisi osallistunut koronarajoituksiin asti.

Kyllikki Ohela oli ystävällinen ja auttava esimies ja nautti laajaa kollegoiden arvostusta. Hän oli paikallisten lääkäriseurojen ensimmäinen naispuolinen puheenjohtaja ja Duodecim-seuran Viipurin seudun paikallisosaston kunniajäsen. Optimistinen elämänasenne säilyi huolimatta liikuntakyvyn heikkenemisestä ja näkökyvyn menettämisestä elämän viimeisinä vuosina. Hän pystyi silti asumaan omakotitalossaan aivan viime päiviin asti. Osuuskunta Monitoimisenioreiden jäsenet auttoivat enkelimäisesti elämän viimeisinä vuosina.

Perhe oli aina kaikki kaikessa. Korona-aikanakin pidettiin tiivistä etäyhteyttä. Viimeisenä joulunaan hän ehti tavata läheisensä, ja kolmas lapsenlapsenlapsi syntyi 48 tuntia hänen lähtönsä jälkeen.

Kyllikki Ohela eli aktiivisen elämän ja oli virkeä, maailman tapahtumiin kantaa ottava aivan elämänsä loppuun asti. Valoisa muisto on mielessämme.

Kirjoittajat ovat Kyllikki Ohelan ystäviä ja kollegoita.