Navetan katto sortui Parikkalassa – Rakennuksessa oli 90 eläintä, joista 87 saatiin ulos vahingoittumattomina, 3 kuoli

Romahduksen syy oli lumikuorma.

Navetan katto sortui Parikkalassa tiistaina aamulla. Pelastustyöt jatkuivat koko päivän ja päättyivät kello 15 aikaan iltapäivällä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen onnettomuuspaikalle Akavaarantielle kahdeksan jälkeen aamulla, ja paikalle lähetettiin pelastushenkilöstöä Imatran, Parikkalan, Saaren ja Särkisalmen paloasemilta sekä Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksilta.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Esa Viirun mukaan kylmäpihattorakennuksessa oli lihakarjaa yhteensä 90 eläintä, joista 42 saatiin heti alkuvaiheessa pelastettua vahingoittumattomina. Iltapäivään mennessä pihatosta oli pelastettu kaikkiaan 85 eläintä.

– Eläinlääkäri oli paikan päällä arvioimassa tilannetta ja tarkastamassa eläimet, sanoi Viiru.

Päivystävä palomestari Pasi Korpela kertoi tiistai-iltana, että onnettomuudessa kuoli kolme nautaa. Kaksi niistä kuoli sortuman alle ja kolmannen eläinlääkäri joutui lopettamaan.

Pelastustöitä Viiru kuvaa hankaliksi.

– Onhan se haastavaa ihan työturvallisuudenkin kannalta, kun tuollaisen rakennuksen katosta osa sortuu ja eläimiä joudutaan siirtelemään ulos. Ja myös sen vuoksi, että saadaan arvioitua, miten vakavasti loukkaantuneita eläimiä siellä on ja mitä niille tehdään, mutta eläinlääkäri on arvioimassa sitä.

Hälytys onnettomuuspaikalle Akavaarantielle tuli kello 8.21, ja paikalle lähetettiin useita pelastusyksiköitä lähiseudulta.

Viirun mukaan rakennuksen katto on todennäköisesti sortunut lumikuorman takia. Korpela vahvisti myöhemmin, että syynä oli lumikuorma.

– Jännevälit tuollaisissa pinta-alaltaan isoissa rakennuksissa ovat niin pitkiä, että se aiheuttaa haasteensa, Viiru sanoi.

Tapaus on jo toinen Parikkalassa sattunut eläinsuojan katon romahdus noin viikon sisällä. Viime viikolla peltisen eläinsuojan katto sortui lumen painosta. Kylmässä suojassa oli tuolloin noin 50 nautaa, joista 10 löytyi kuolleena kattotuolien välistä.

Tilat sijaitsevat melko lähellä toisiaan Parikkalan Saarella.

Palomestarin mukaan sivullinen ohikulkija ei ollut vielä puoli kahdeksan aikaan aamulla havainnut rakennuksessa mitään poikkeavaa. Omistajan saavuttua paikalle puoli tuntia myöhemmin oli katto jo romahtanut.

Kuolleiden eläinten tarkka lukumäärä ei vielä iltapäivällä ollut tiedossa, mutta laskennan edettyä omistajan oma arvio oli, että enintään viisi eläintä olisi menehtynyt. Lopulta luku tarkentui kolmeen.

– Se on huojentava tieto ottaen huomioon, miltä tilanne aamupäivällä vaikutti, Korpela sanoo.

Purku- ja raivaustöiden palopäällikkö uskoi jatkuvan vielä useita tunteja. Lähipäivien sääennusteet eivät Korpelan mukaan tuo lumikuormaan ainakaan helpotusta.

– Rakennusvalvonta varmasti ryhtyy varoittelemaan lumikuorman kasvamisesta ja että niitä olisi katolta pudotettava. Mutta onhan se vaarallista ihmisillekin, sanoo Korpela lopuksi.

Uutista päivitetty 15.2.2022 klo 10.28 ja klo 13.51 pelastuslaitoksen Twitteriin päivittämillä tilannetiedoilla. Uutista päivitetty kauttaaltaan klo 13.36 päällikkö Esa Viirulta saaduilla tiedoilla. Lisätty myös kuva tilannepaikalta.

Päivitetty kello 19.07 Pasi Korpelan tiedoilla. Päivitetty 21.33. juttua kauttaaltaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka