Viralliset tilastot eivät ylilääkärin mukaan enää kerro koko totuutta koronatartuntojen määrästä – Tartuntoja saadaan Eksoten alueella nyt ihan joka paikasta

Sairaalassa koronakuormitus kohdistuu enemmän osastohoitoon. Tehohoidon kuormitus on vähäisempää kuin edellisen aallon aikana.

Eksote raportoi keskiviikkona 192 uutta koronavirustartuntaa Etelä-Karjalassa.

Todettuja positiivisia testituloksia oli 163, mutta lukemaan lisättiin myös 29 viiveellä päivittynyttä tautitapausta edellispäivältä.

Tiedot käyvät ilmi Eksoten koronavirussivuilta.

Eksoten ylilääkäri Sami Raasakan mukaan viralliset tilastot eivät ole enää kovinkaan paikkansa pitäviä, vaan todelliset tartuntamäärät ovat todennäköisesti moninkertaiset.

Tartuntojen lähteitäkään ei tiedetä, vaan niitä saadaan tällä hetkellä ihan joka paikasta.

– Tartunnoissa on tällä hetkellä varmasti paljon koulujen ja oppilaitosten sisäisiä ketjuja, mutta ne ovat lieväoireisia tauteja, jotka sairastetaan kaikessa rauhassa kotona, Raasakka sanoo.

Hän korostaa, ettei nykyisen ohjeistuksen ja testausprotokollan mukaisesti kaikkia oireisia ja koronaepäilyjä enää testata terveydenhuollossa.

– Tauti sairastetaan vähäoireisena kotona ilman mitään testejä tai korona todetaan kotitestin perusteella ja sairastetaan pois. Jos ei ole mitään erityistä lääketieteellistä syytä vakavan taudin riskille tai ole sote-työntekijä, niin ei olla mitenkään velvoittamassa meille viralliseen testiin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) tilastoi keskiviikkona tartuntatautirekisteriinsä 196 koronatartuntaa Etelä-Karjalassa. Sen mukaan uusia tartuntoja todettiin Imatralla 39, Lappeenrannassa 146, Parikkalassa 3, Rautjärvellä 1, Ruokolahdella 2, Savitaipaleella 1 ja Taipalsaarella 4.

Lemillä ja Luumäellä ei raportoitu uusia tartuntoja.

Tehohoidon kuormitus vähäisempää

Eksoten koronavirussivujen mukaan sairaalahoidossa on edellispäivän tavoin 13 tartunnan saanutta potilasta.

Etelä-Karjalan keskussairaalan johtaja Marjo Numminen kuvaa koronapotilaiden sairaalalle tuomaa kuormitusta kohtalaisen korkeaksi.

Tehohoidon kuormitus on kuitenkin vähäisempää kuin edellisen aallon aikana.

– Kuormitus kohdistuu nyt enemmän osastohoitoon, Numminen kertoo.

Marin: Rajoitukset puretaan 14. helmikuuta alkaen

Pääministeri Sanna Marin kertoi keskiviikkona iltapäivällä, että hallituksen mukaan nykyisiä koronarajoituksia voidaan lähteä purkamaan 14. helmikuuta alkaen.

Ravintoloiden osalta luovutaan jaottelusta ruokaravintoloihin ja ravintoloihin.

Anniskelu lopetetaan kello 23 ja ravintolat suljetaan tuntia myöhemmin 14. päivä alkaen. Yökerhot pidetään vielä kiinni.

Rajoituksista on tarkoitus luopua kokonaisuudessaan 1. maaliskuuta alkaen.

Kokoontumisrajoituksista luopumista hallitus suosittaa 14. helmikuuta alkaen.

Raasakka arvioi aamupäivällä ennen kuin hallitus kertoi rajoitusten purusta, että asiat käydään läpi alueellisen tilannekuvaryhmän seuraavassa kokouksessa tiistaina 8. helmikuuta. Tarvittaessa kokousta voidaan aikaistaa.

– Nykyiset rajoitukset ovat pitkälti sosiaali- ja terveysministeriön viime viikolla tulleen ohjekirjeen mukaisia ja tiistaihin asti mennään näillä näkymin entisillä kuvioilla.

Koronaohjeet Eksoten alueella

Milloin testiin ja kuinka kauan karanteenissa?

Milloin tulee hakeutua viralliseen koronatestiin?

Jos on töissä sosiaali- ja terveysalan tehtävissä ja voi altistaa riskiryhmäläisiä tai tietää omaavansa riskin vakavaan koronasairauteen rokotuksista huolimatta (perussairauksia tai korkea ikä) suositellaan käymään virallisessa pcr-testissä.

Tartuntatautipäivärahan voi kuitenkin saada ainoastaan, mikäli virallisen pcr-testin perusteella tehdään virallinen eristyspäätös.

Työnantajilta toivotaankin tällä hetkellä myönteistä suhtautumista poissaoloon omalla ilmoituksella, jotta virallisia testejä ei joka tilanteessa tarvitsisi tehdä.

Kuinka pitkään pitää olla erityksissä?

Suositeltu aika on nykyään viisi päivää, mutta siihen tulisi sisältyä kaksi oireetonta tai selvästi lieväoireista päivää, jotta taudin voidaan katsoa olevan menossa poispäin. Eristäytyneenä voi joutua olemaan pidempäänkin kuin viisi päivää, mikäli oireet jatkuvat.

Pitääkö kaikkien muidenkin perheessä jäädä karanteeniin?

Tällä hetkellä virallisia karanteeneja ei enää aseteta, vaan altistumisen jälkeen seurataan oireita.

Jos on täysin oireeton ja hyväkuntoinen, voi käydä töissä ja elää muutenkin normaalia elämää. Suojautumisesta täytyy kuitenkin huolehtia erityisen hyvin: maskia on käytettävä joka tilanteessa ja suojaamattomia kontakteja muihin ihmisiin vältettävä. Erityisesti perhealtistumisissa tartuntariski on melko iso, oli rokotettu tai rokottamaton.

Lähde: Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka