Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa koronapassin äkkijäähy siirsi vastuun rajoituksista kuntien ja yrittäjien harteille – Etelä-Saimaa listasi uudet koronarajoitukset, jotka tiedetään tähän mennessä

Torstaista lähtien koronapassia ei voi enää käyttää vaihtoehtona rajoituksille Etelä-Karjalassa. Sen vuoksi esimerkiksi osa teatterinäytöksistä peruuntuu Lappeenrannassa, uimahalleissa vain joka kolmas pukukaappi on käytössä ja kaikki yli 50 hengen sisätilaisuudet kielletään.

Etelä-Karjalaan on tulossa isompia muutoksia koronarajoituksiin huomisesta eli torstaista alkaen. Esimerkiksi liikuntapaikkojen ja teatterinäytösten kävijämääriin tulee rajoituksia.

Syynä uusille koronarajoituksille on valtioneuvoston tiistaina hyväksymä asetus, jonka mukaan koronapassi ei ole enää vaihtoehto koronarajoituksille yleisötilaisuuksissa ja useissa asiakastiloissa. Päätös on voimassa 20. tammikuuta asti.

Päätös ei koske esimerkiksi ravintoloita, joissa voidaan edelleen käyttää koronapassia Etelä-Karjalassa. Ravintoloita tosin koskevat aiemmin joulukuussa säädetyt rajoitukset esimerkiksi alkoholin anniskelulle ja aukioloajoille.

Tiedot Lappeenrannan alueen rajoituksista voi lukea tämän uutisjutun lopusta.

Lisätietoja tulossa

Varmaa on se, että koronapassin käytön jäädytys laittaa kolmeksi viikoksi kieltoon Etelä-Karjalassa kaikki yli 50 hengen yleisötilaisuudet, jotka järjestetään sisätiloissa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) ylitarkastajan Meiju Heikkisen mukaan ulkotiloissa tapahtuvia tilaisuuksia voi edelleen järjestää Etelä-Karjalassa, tosin niissäkin on hyvä vähentää osallistujien lähikontakteja.

– AVI tulee päivittämään verkkosivuilleen tietoja usein kysyttyihin kysymyksiin. Päivitämme sivuille tietoa muun muassa siitä, mitä koronapassin käytön väliaikainen rajoittaminen tarkoittaa.

Koronapassia saa yhä käyttää, mutta...

Heikkinen painottaa, ettei valtioneuvoston tiistainen päätös kiellä käyttämästä koronapassia huomisesta lähtien, vaan nyt liikuntatilojen ja teatterien kaltaisissa asiakastiloissa tulee ottaa käyttöön myös muita terveysturvallisuutta edistäviä toimenpiteitä.

– Toiminnanharjoittajan täytyy järjestää tiloissa toimintaa siten, että asiakkaiden ja osallistujien lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä voidaan ehkäistä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- ja tilajärjestelyillä tai vaikkapa tehostamalla ilmanvaihtoa.

Se, millaisia rajoituksia asiakastiloihin tulee, on kuntien, yrittäjien ja muiden toimijoiden oman harkinnan varassa, Heikkinen lisää.

Tekevätkö toiminnanharjoittajat fiksuja rajoituksia?

Lappeenrannan kaupunki päätti keskiviikkona ottaa käyttöön kävijämäärien rajoitukset urheilu- ja kulttuuritiloissaan. Esimerkiksi uimahalleista on joka kolmas pukukoppi pois käytöstä torstaista lähtien ja kaupunginteatterin ison näyttämön esitykseen otetaan vain 50 katsojaa.

Lappeenrannan turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meurosen mukaan kävijämäärien rajoitukset ovat kaikista selkein keino vähentää lähikontakteista tulevaa tartuntariskiä.

Koronapassin jäädyttäminen voi puolestaan luoda Meurosen mielestä paljonkin vaihtelua siihen, millaisia rajoituksia on voimassa missäkin asiakastiloissa. Nythän toiminnanharjoittaja voi itse päättää, mitkä rajoitukset ovat riittäviä.

– Tämä voi johtaa villiin länteen. Mutta kaupungin toiminnassa lähdetään siitä, että halutaan noudattaa rajoituksia asiallisesti ja rajoittaa lähikontakteja.

Pitää tehdä päätöksiä nopeasti

Myös Lappeenrannan kulttuurijohtaja Anu Talka tuo esille, ettei tartuntatautilaissa sanota selkeästi, millaisia rajoituksia kannattaisi kunkin toiminnanharjoittajan tehdä asiakastiloissaan.

– Meidän piti tehdä nopeita päätöksiä torstaita ja viikonloppua varten, ja selkein keino oli asiakasmäärien rajoittamiset.

Talkan mukaan kulttuuritoimi jää odottelemaan ensi viikolla mahdollisia tarkennuksia ja lisätietoja koronarajoituksiin. Nyt pitää mennä sillä, että liian suurien ihmismäärien syntymistä pyritään estämään esimerkiksi museoissa.

Aiemmin Lappeenrannan museoissa oli käytössä koronapassi. Torstaista alkaen museoiden työntekijöiden pitää seurata asiakasmääriä ja tarvittaessa pyytää tulijoita odottelemaan hetken, jottei ruuhkaa synny sisätiloissa.

– Museoissa tarkkaillaan ihmisten määrää, samoin kuin on tehty kirjastoissakin. Jos väkeä on turhan paljon samassa paikassa, voi joutua odottamaan vähän aikaa.

Mutta mikä on liian paljon väkeä samassa tilassa? Tätähän tartuntatautilaki ei määrittele.

– Isommissa museoissa se on 50 henkeä. Pienemmissä museoissa koronarajoitusten aikaista kävijämäärää suhteutetaan tilojen kokoon.

Koronapassi oli helpompi

Nopeasti tulevat muutokset koronarajoituksiin tuottavat päänvaivaa myös yrittäjille Etelä-Karjalassa.

Esimerkiksi Lappeenrannassa toimivan kuntosaliyrityksen Syke Trainingin toiminta pyörii pääosin normaalisti torstaista lähtien, mutta ainakin ryhmäliikuntaa on tulossa muutoksia.

Syke Trainingin päivittäisestä toiminnasta vastaavan Sini Nupposen mukaan ryhmäliikunnassa on aiemmin käytetty koronapassia. Nyt kun passin käyttö ei ole mahdollista, kävijämääriä pitää kenties alkaa rajoittaa jollain tapaa.

– Kyllähän koronapassin kanssa on ollut helppo tulla kuntoilemaan. Nyt asiakkaita täytyy tiedottaa siitä, että he tekevät etukäteen aikavarauksen, jotta mahtuvat ryhmäliikuntaan mukaan.

Nupposen mielestä valtioneuvoston päätös jäädyttää koronapassi tuli todella lyhyellä varoitusajalla. Lisäksi viestintä viranomaisten suunnalta voisi olla selkeämpää.

– Välillä päätösten sisältö on vähän tulkinnanvaraista. Nyt olen odotellut, tuleeko esimerkiksi AVIlta jotain tiedotetta uusista rajoituksista, mutta ei sellaista ole vielä kuulunut.

Koronarajoitukset 30.12. alkaen Lappeenrannassa:

Yleisötilaisuudet:

Yli 50 hengen yleisötilaisuudet kielletään sisätiloissa. Ulkotiloissa yleisötilaisuuksia voi pitää. Tämä rajoitus koskee koko Etelä-Karjalaa.

Kuntosalit:

Kaupungin kuntosaleilla saa olla enintään 15 henkeä yhtä aikaa.

Yksityiset kuntosalit päättävät omista rajoituksistaan, jotka voivat vaihdella. Niistä kannattaa lukea kuntosalien omilta verkkosivuilta tai soittaa omalle kuntosalille.

Uimahallit

Joka kolmannen pukukaapin käyttö poistetaan.

Myllysaaren sauna

Enintään 15 henkilöä samanaikaisesti ja maksimissaan 1,5 tunnin vuoro per henkilö.

Urheilutalo

Palloiluhallissa enintään 10 henkilöä/lohko tai koko salissa maksimissaan 40 henkilöä.

Jumppasalissa enintään 20 henkilöä/lohko tai enintään 40 henkilöä koko salissa.

Yleisurheilutilassa enintään 20 henkilöä ja muissa lajitiloissa enintään 10 henkilöä.

Jäähallit

Enintään 25 henkilöä/kaukalo.

Kisapuiston tekojäärata

Isolla jäällä enintään 25 henkilöä/puolikas kenttä, koko kentällä enintään 50 henkilöä.

Kaukalossa enintään 25 henkilöä.

Pukuhuonetiloissa 1 ryhmä kerrallaan per tila.

Kourulan, Pallon, Kesämäenrinteen ja Pontuksen liikuntasalit

Enintään 25 henkilöä.

Muiden koulujen liikuntasalit

Enintään 20 henkilöä.

Huomioita liikuntatilojen käytöstä

Ammattiurheilijat saavat kokoontua koko joukkueen ryhmänä (SM- ja 1-divisioona -tason joukkue- ja yksilölajeissa).

Harrastusryhmien tulee säilyä samoina. Harjoituksissa ei saa järjestää ottelutapahtumia muiden ryhmien kesken. Harjoitustilanteissa tulee huomioida käsihygienia sekä käyttää maskia tiloihin saavuttaessa ja poistuttaessa. Osallistua saa vain terveenä.

Kaupunki tekee lisäselvityksiä ottelu- ja kilpailutoiminnan osalta ja tiedottaa niistä tarvittaessa tarkemmin erikseen.

Kirjastot

Kaikki kirjastojen tapahtumat ovat joko etämuotoisia tai peruttu. Lapsille suunnatuista tapahtumista järjestetään ainoastaan Pelikellari 11.1. ja lukukoirailta 18.1 pääkirjastolla. Ne toteutetaan maksimissaan 10 hengelle.

Museot

Museoissa pyritään pitämään tiloissa yhtä aikaa olevien asiakkaiden yhteismäärä maltillisena.

Museoissa ei järjestetä ainakaan tammikuussa ilmaisia Museoperjantai-päiviä.

Lappeenrannan kaupunginteatteri

Pienen näyttämön 9 hyvää syytä elää -näytös 30.12. perutaan. Suuren näyttämön näytökset 31.12.2021 toteutetaan rajatulla yleisömäärällä: katsomoon otetaan korkeintaan 50 katsojaa, jotka sijoitetaan katsomoon koronaturvallisesti turvavälit huomioiden.

Tammikuun alun näytösten tilanteesta tiedotetaan tarkemmin vuodenvaihteen jälkeen. Samoihin aikoihin tiedotetaan myös kaupunginorkesterin kevätkauden käynnistymisestä.