Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote: 53 uutta koronatapausta, mikä on korkein yksittäisen päivän tartuntamäärä – Luvut saattavat johtua omikronin leviämisestä maakunnassa

Suuri tartuntamäärä tarkoittaa ylilääkäri Sami Raasakan mukaan myös sitä, että tartunnanjäljitysprosentti laskee.

Etelä-Karjalassa on raportoitu 53 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on 8 koronapotilasta, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronataulukosta selviää.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on laskenut yhdellä, sillä tiistaina Eksote kertoi heitä olevan 9.

Koronataulukon mukaan 53 on toistaiseksi korkein päiväkohtainen tartuntojen määrä Etelä-Karjalassa. Edellinen ennätys on 46 tartuntaa 17. joulukuuta.

– Maanantain ja tiistain aikana on pitkälle toistasataa uutta tartuntaa, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Suuri tartuntamäärä hidastaa jäljitystä

Hän arvioi, että koronaviruksen omikronmuunnos on alkanut nyt levitä Etelä-Karjalassa.

Raasakan mukaan Eksoten ja Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Kymsoten) kokouksessa kerrottiin, että Kymenlaaksossa oli tiistaina 130 uutta koronatartuntaa ja niistä yli 60 prosenttia oli S-geeninegatiivisia. S-geeninegatiivisuus viittaa omikroniin.

– Uskoisin, että meillä on nyt sama tilanne. Omikron lähtee tästä nyt nousuun ja tilanne kehittyy samalla tavalla kuin muuallakin. Muutamassa päivässä tulee äkillinen nousu tartunnoissa, Raasakka kertoo.

Tällä viikolla todetuista koronapositiivista monella on selkeä altistus lähipiirissä.

Suuri tartuntojen määrä tarkoittaa myös sitä, että tartunnanjäljitysprosentti laskee. Raasakka arvioi, että jos uusia tartuntoja on noin 30 päivässä, jäljitys pysyy mukana.

– Sitten kun aletaan mennä siitä yli, jäljitys alkaa ensinnäkin viivästyä, eikä pysytä 24 tunnin tavoitteessa. Toisekseen käy niin, että kun ollaan myöhässä, enemmän menee vastuuta sairastuneille informoida lähipiiriään ja kontaktejaan tartunnasta.

Jäljityksessä keskitytään nyt altistuksissa rokottamattomiin, ikäihmisiin ja sosiaali- ja terveysalan työntekijöihin, Raasakka sanoo.

Lappeenrannassa 24 uutta tartuntaa

Etelä-Karjala on koronaviruksen leviämisaluetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Lappeenrannassa on varmistunut 24 uutta tartuntaa, Imatralla 9, Lemillä ja Ruokolahdella kummassakin 4 uutta tartuntaa sekä Rautjärvellä ja Taipalsaarella kummassakin yhdet uudet tartunnat.

Päivitetty 29.12.2021 kello 12:07: Lisätty THL:n luvut ja Sami Raasakan kommentit.