Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa kielletään kaikki yli 50 hengen yleisötilaisuudet, koska koronapassi ei enää päde niissä – Sen sijaan kuntosalille ja kirjastoon pääsee edelleen

Valtioneuvosto päätti tiistaina illalla, ettei koronapassia voi käyttää vaihtoehtona rajoituksille yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa leviämisalueilla. Siksi Etelä-Karjalassakin yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ei voi enää järjestää.

Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ei voi enää järjestää edes koronapassin turvin Etelä-Karjalassa.

Valtioneuvosto antoi tiistaina illalla päätöksen koronapassin käytön jäädyttämisestä yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa leviämisalueilla 30. joulukuuta alkaen. Rajoitus on voimassa kolmisen viikkoa 20. tammikuuta asti.

Etelä-Karjala on tällä hetkellä leviämisaluetta. Maakunnassa on ollut joulukuussa voimassa rajoitus, jonka mukaan yli 50 hengen yleisötilaisuuksia saa järjestää, jos tilaisuudessa on käytössä koronapassi.

Koronapassin väliaikaisen jäädyttämisen myötä Etelä-Karjalassa saa siis järjestää vain alle 50 hengen yleisötilaisuuksia.

Sen sijaan uimahalleja ja muita urheiluharrastamisen tiloja sekä kirjastoja koronapassin jäädytys ei näillä näkymin koske Etelä-Karjalassa, sillä niissä ei ole tähän mennessäkään vaadittu koronapassin käyttöä yksittäisiä yleisötapahtumia lukuun ottamatta.

Tällä hetkellä yleisölle avoimien tilojen ja asiakastilojen, kuten kuntosalien ja kirjastojen, käyttö tulee järjestää siten, että riskialttiilta lähikontakteilta vältytään.

Koronanyrkki: ei tarvetta lisärajoituksille

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä kokousti tänään tiistaina ennen valtioneuvoston päätöstä.

Tilannekuvaryhmä ei nähnyt tarvetta lisärajoituksille esimerkiksi yleisötilaisuuksissa eikä myöskään lausunut koronapassin käytön muutoksista.

– Ymmärsin, että valtioneuvoston käsittely jotenkin viivästyi. Koska siitä ei kuulunut mitään kokoukseen mennessä, emme osaa sanoa koronapassista vielä mitään uutta, tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja Marjo Numminen totesi aiemmin tiistaina.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut Nummista myöhemmin tiistai-iltana kommentoimaan sitä, kokoustaako tilannekuvaryhmä uudestaan keskiviikkona valtioneuvoston koronapassipäätöksen vuoksi.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina kolmen aikoihin iltapäivällä, ettei koronapassin käsittely ollutkaan listalla valtioneuvoston yleisistunnossa, toisin kuin odotettiin.

Valtioneuvosto piti myöhemmin illalla uuden yleisistunnon, jossa se se teki päätöksen koronapassin jäädyttämisestä.

Sairaalakuormitus kasvanut maltillisesti

Viime viikon torstaina Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmä piti ylimääräisen kokouksen, jossa se linjasi käsittelevänsä tällä viikolla uusia koronarajoituksia esimerkiksi kuntosaleille, uimahalleille ja kirjastoille.

Nyt tiistaina ryhmä päätti, ettei lisärajoituksia toistaiseksi tarvita Etelä-Karjalassa.

Numminen totesi aiemmin tiistaina, ettei sairaalankuormitus ole joulun aikana paljoa kasvanut koronapotilaiden vuoksi Etelä-Karjalassa. Potilasmäärä on pysytellyt kymmenen tietämillä.

– Yllätykseksemme sairaalakuormitus ei ole kasvanut enempää. Se on tietysti hyvä asia.

Numminen myös kertoi, että nykyään koronarajoituksia on jo sen verran paljon, ettei lisärajoituksille välttämättä ole tällä hetkellä tarvetta Etelä-Karjalassa.

Myös ravintoloiden toimintaa rajoitetaan parhaillaan Etelä-Karjalassa. Esimerkiksi alkoholin anniskelu päättyy kello 17 myös ruokaravintoloissa, eikä rajoitusta voi kiertää koronapassilla.

Nuorten aikuisten tartunnat nousussa

Etelä-Karjalassa koronatartuntojen jäljitys on hieman vaikeutunut joulunpyhien aikaan siksi, että henkilökunnalla on meneillään lomia. Lisäksi tartuntojen kasvava määrä on ruuhkauttanut jäljitystä koko joulukuun, Numminen totesi.

Viime päivinä nuorten aikuisten osuus on kasvanut koronatartunnan saaneissa.

– Uskomme, että se liittyy joulunpyhien liikkuvuuteen: tullaan joulunpyhiksi käymään kotona, Numminen kertoi aiemmin tiistaina.

Nummisen mukaan tilannekuvaryhmä kokoustaa tarvittaessa uudelleen tällä viikolla.

Loppiaisviikon tiistaina tilannekuvaryhmä käsittelee esimerkiksi koulujen mahdollisia lisärajoituksia, jos sille on tarvetta.

Miksi rajoitukset vaihtelevat eri leviämisalueilla?

Koko Etelä-Suomi on tällä hetkellä koronaviruksen leviämisaluetta. Rajoitukset eivät kuitenkaan ole samat kaikille maakunnille.

Esimerkiksi Uudellamaalla sisällä järjestettävät tilaisuudet on kielletty kolmeksi viikoksi. Uimahallit ja muut liikuntatilat suljettiin tiistaina aikuisilta kahdeksi viikoksi.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) ylitarkastaja Oona Mölsä kertoi tiistaina, että on paremmassa ja huonommassa tilanteessa olevia leviämisalueita.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Etelä-Karjala ja Kymenlaakso ovat kuitenkin jonkin verran paremmassa tilanteessa kuin esimerkiksi Uusimaa.

Kun AVIssa pohditaan jonkun alueen rajoituksia, tarkastellaan esimerkiksi koronaviruksen ilmaantuvuuslukua ja erityisesti sitä, miten paljon koronavirus aiheuttaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta, Mölsä kuvailee.

– Omikron-virusvariantti aiheuttaa sen, että muutoksia voi tulla nopeasti ja uhka tilanteen äkilliselle huonontumiselle on olemassa. Siltä pohjalta rajoitusten tarvetta koko ajan tarkastellaan.

Uutista päivitetty 28.12. kello 21.10: Lisätty tiedot valtioneuvoston koronapassipäätöksestä.