Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntosalien ja kirjastojen pitää rajoittaa maanantaista lähtien asiakasmääriään tai ottaa koronapassi käyttöön – Kuntosaliyrittäjä Jyrki Hankaniemi: Asiakkaat ovat jo kyselleet koronapassia

Tartuntariskiä ehkäisevät rajoitukset ovat voimassa tämän vuoden loppuun.

Etelä-Karjalassa tulee maanantaina voimaan asiakastilojen käytön ja yleisötilaisuuksia rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta esimerkiksi kauppoja, kirjastoja, museoita, teattereita, kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Se koskee myös yli 10 henkilön sisätiloja tai yli 50 henkilön ulkotiloja.

AVIn mukaan toimijat voivat itse määritellä, miten ehkäisevät tartuntariskiä. Esimerkkejä keinoista ovat asiakasmäärän rajoittaminen, kävijöiden osallistumisen porrastaminen tai asiakaspaikkojen sijoittelun järjestely uudelleen.

Vaihtoehtona asiakasmäärän rajoituksille ja asiakkaiden sijoittelun järjestelyille on koronapassi.

Koronapassia ei kuitenkaan voi ottaa käyttöön tiloissa, jotka ovat elämisen kannalta olennaisia kuten vähittäiskaupat, apteekit, postit ja huoltoasemat.

Uudet rajoitukset eivät myöskään koske kouluja, varhaiskasvatusta, ammattiurheilua tai ravintoloita.

Valmistautumisaika on lyhyt, mutta toimimme kuten pyydetään.

Jyrki Hankaniemi

Päätös on voimassa vuoden loppuun saakka.

Etelä-Karjalassa on myös voimassa kokoontumisrajoitus, joka kieltää yli 50 henkilön yleisötilaisuudet sisätiloissa. Tämän rajoituksen vaihtoehtona on koronapassin käyttö.

Kuntosaliyrittäjän työmäärä lisääntyy

Etelä-Saimaan perjantaina iltapäivällä tavoittamista kuntosaliyrittäjistä Kuntosali Lehmuksen yrittäjä Jyrki Hankaniemi kertoo yrityksen ottavan käyttöönsä koronapassin, mutta harmittelee lyhyttä varautumisaikaa.

– Valmistautumisaika on lyhyt, mutta toimimme kuten pyydetään, Hankaniemi sanoo.

Hänen mukaansa korona-aika on rokottanut kuntosalin asiakasmääriä siinä määrin, ettei suuriin pudotuksiin ole enää varaa. Hankaniemi uskoo, että koronapassin käyttöönotolla sali saa pidettyä asiakasmäärät taloudellisesti järkevällä tasolla.

Ongelmiin asiakkaiden puolelta yrittäjä ei myöskään usko.

– Uskoisin, että asiakkaamme ovat sen verran asiaan vihkiytyneitä, ettei ongelmia tule. Koronapassia on jo kyseltykin asiakkaiden taholta.

Koronapassin käyttöönotto tuo lisää työtä yritykselle, kun passia tarkastetaan asiakkailta.

– Olemme yrittäjiä, ja yrittäjillä ei ole työaikaa. Pystymme kyllä sen kontrolloimaan, Hankaniemi sanoo.

Forever Huhtiniemen palvelupäällikkö Jaana Uusipuro ei pystynyt vielä perjantaina iltapäivällä kommentoimaan Aluehallintaviraston päätöksen seurauksia Huhtiniemen osalta. Hänen mukaansa 18 kuntoklubia sisältävän ketjun uusista käytännöistä päätetään ketjutasolla.

– Asia on työn alla, ja siihen on reagoitu. Tiedotamme järjestelyistä kun tiedämme riittävästi yksityiskohtia, Uusipuro kertoi.

Koronapassi laajenee kaupungin palveluihin

Rajoitukset muuttavat myös Lappeenrannan kaupungin ylläpitämien palvelujen käytäntöjä.

Koronapassia edellytetään maanantaista lähtien kaikissa kaupungin sisäliikuntatiloissa, sekä museoissa ja passi tulee olla yli 16-vuotiailla. Todistuksen ohella mukana tulee olla henkilöllisyystodistus.

Kirjastoissa, jotka ovat lakisääteinen palvelu, koronapassia ei voi ottaa käyttöön. Kirjastoissa tehostetaan pintojen puhdistusta, edellytetään kasvomaskin käyttöä ja turvavälien huomioimista sekä toivotaan asiakkailta lyhyitä asiointeja. Kirjastoautossa, lukusaleissa sekä vastaavissa erillistiloissa henkilömäärä rajoitetaan kymmeneen henkilöön, ja lähikirjastojen omatoimiaika jää pois käytöstä.

Nuorisotiloihin, -toimintaan ja Ohjaamoon tulee tila- ja huonekohtaisia kävijämäärärajoituksia, jotta riittävien turvavälien pitäminen on mahdollista. Toiminnoissa huolehditaan käsihygieniasta, annetaan toimintaohjeet riittävän etäisyyden huomioimiseen ja kannustetaan asiakkaita käyttämään maskeja.

Koska AVIn päätös koskee myös yli 50 henkilön ulkotiloja, kaupunki selvittää tilannetta järjestämiensä tapahtumien osalta.

Julkisia tiloja koskevien rajoitusten lisäksi voimassa ovat jo entuudestaan sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja urheilutapahtumia koskevat rajoitukset.

Niiden myötä koronatodistusta vaaditaan edelleen 31.joulukuuta saakka kaupunginteatterin ja -orkesterin esityksissä, Lappeenranta-salin tapahtumissa ja sisäliikuntatiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa.

Juttua ja otsikkoa muokattu kello 18.12: Lisätty kuntosaliyrittäjien kommentit ja rajoitusten vaikutus Lappeenrannan kaupungin palveluihin.