Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Etelä-Karjalan koronanyrkki kokoontui tiistaina: Uusilla rajoituksilla mennään yli loppiaisen, Parikkalan hyvinvointikeskuksessa paikallinen epidemia

Tiistaina kokoontunut koronatyöryhmä esittää Aluehallintavirastolle uusia rajoituksia esimerkiksi ryhmäliikuntaan ja hengellisiin tilaisuuksiin.

Etelä-karjalassa on melko hyvä rokotekattavuust, koronatyöryhmä arvelee että koronapassin käyttöönotto on vaikuttanut rokotekäyttäytymiseen. Jussi Lopperi

Olli-Pekka Härmä

Tiistaina kokoontunut Etelä-Karjalan Covid-19-tilannekuvaryhmä totesi Suomen koronaepidemian pahenevan jatkuvasti, ja kehityskulku on sama myös Etelä-Karjalassa.

Eksote on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintavirastolle (AVI) pyynnön uusista rajoituksista epidemian kasvun hidastamiseksi.

Tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan uudet rajoitukset ovat alkuvaiheessa voimassa kuukauden verran.

– Loppiaisen yli mennään ainakin. Korostan, että rajoituksista voi vapautua koronapassin käytöllä, Karhula sanoo.

Kaikki yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on puolestaan kielletty AVIn päätöksellä 31. joulukuuta asti. Rajoituksista vapautuu koronapassin käytöllä, joka on tarkistettava kaikilta yli 16-vuotiailta.

Rokotettuja on sairaalahoidossa, Parikkalan hyvinvointikeskuksessa on paikallinen epidemia

Tilannekuvaryhmän mukaan myös kaksi kertaa rokotettuja henkilöitä on päätynyt sairaalaan ja pahimmillaan teho-osastolle. Teho-osastoille joutuneilla on perussairauksia ja he ovat olleet iäkkäitä henkilöitä, joiden toisesta rokotteesta on jo pitkä aika.

Odotamme, että määrät kasvavat, koska tartuntoja on ollut niin paljon.

Tuula Karhula

Koronapotilaiden sairaalakuormitus on hieman aiempaa parempi, mutta osa vakavasti koronaan sairastuneista potilaista on tiedotteen mukaan kuollut. Tilannekuvaryhmän mukaan vuodeosastolla on huonokuntoisia ja paljon hoivaa vaativia potilaita.

Vaikka potilasmäärät ovat melko pieniä, koronapotilaat kuormittavat terveydenhuoltohenkilöstöä, ja Karhulan mukaan kuormituksen odotetaan kasvavan.

– Odotamme, että määrät kasvavat, koska tartuntoja on ollut niin paljon, ja sairaalaan joutumiset tulevat yleensä viiveellä.

Parikkalan hyvinvointikeskuksessa havaittiin viikonloppuna koronaepidemia. Osastolla on tällä hetkellä alle viisi tartunnan saanutta potilasta. Osaston kaikki potilaat ja henkilökunta on testattu ja testataan uudelleen. Toistaiseksi osastolle ei sijoiteta uusia potilaita, eivätkä myöskään vierailut ole mahdollisia saattohoitotilanne pois lukien.

Virusta on liikkeellä runsaasti

Koronatilanteen heikkeneminen näkyy sekä jo rokotettujen, että sote-henkilöstön sairastuvuuden kasvuna. Myös jätevesiseurannan perusteella virusta on liikkeellä runsaasti.

Kouluikäisten tartuntojen korostuminen näkyy maakunnassa, ja tartuntoja saadaan sekä perheen sisäisesti, että harrastuksista.

Maakunnan rokotekattavuus ensimmäisen rokotteen osalta on 89,3 prosenttia ja toisen rokotteen osalta 86,2 prosenttia. Kolmannen rokotteen on puolestaan ottanut 8,9 prosenttia asukkaista. Työryhmä arvelee, että koronapassin käyttöönotto on vaikuttanut rokotuskäyttäytymiseen. Myös näytteenottomäärät ovat kasvaneet, ja positiivisten osuus testatuista on noin viisi prosenttia.

Allegro-liikenne käynnistyy 12. joulukuuta

Junaliikenne Allegro-junilla käynnistyy puolestaan tauon jälkeen 12. joulukuuta, ja junissa saa matkustaa vain Suomen ja Venäjän kansalaisia. Liikenteen kahtena ensimmäisenä päivänä junissa on terveysneuvoja opastamassa matkustajia.

Koronavirus

Rajoitukset

Maakunnan koronanyrkki esittää AVIlle, että maakunnassa rajoitetaan messujen järjestämistä ja niissä käytettävien tilojen käyttöä tilanteissa, joissa ei voida taata erityisjärjestelyjä kontaktien välttämiseksi.

Myös kuorolaulutoiminnan tilaisuuksia ja tilojen käyttöä halutaan rajoittaa silloin, kun osallistujia on yli 10 henkeä.

Myös aikuisten joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan ja kontaktilajien harrastamiseen käytettävien sisätilojen käyttöä rajoitetaan, samoin kuin hengellisiin kokoontumisiin käytettävien sisätilojen käyttöä.

Rajoituksia on tulossa myös rajattuihin urheilukatsomoihin ja ulkourheilukatsomoihin silloin, kun istumapaikkoja ei ole määritelty.

Samaten yöpymistä edellyttävien leirien ja kurssien sisätilojen käyttöä ollaan rajoittamassa.

Tilannekuvaryhmä ennakoi, että rajoitukset otetaan käyttöön viimeistään maanantaina 13. joulukuuta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Viime viikon korontatartuntaluku Eksoten alueen uusi ennätys – Etelä-Karjalassa selvitetään mahdollista omikronmuunnosta
    7.12.2021 13:34

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka