Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viime viikon korontatartuntaluku Eksoten alueen uusi ennätys – Etelä-Karjalassa selvitetään mahdollista omikronmuunnosta

Eksoten alueella pitkän viikonlopun saldo: 64 koronatartuntaa. Korona leviää nyt alakouluikäisten ja heidän perheidensä joukossa.

Etelä-Karjalassa on varmistunut 64 uutta koronatartuntaa perjantain ja maanantain välisenä aikana.

Sairaalahoidossa on nyt 4 koronapotilasta, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronataulukosta selviää.

Tartunnoista 16 on merkitty perjantain, 17 lauantain, 26 sunnuntain ja 5 maanantain kohdalle.

Etelä-Karjalassa on raportoitu yhteensä 2 813 koronatartuntaa koko pandemia-aikana, Eksote sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi maanantaina, että viikonlopun aikana Etelä-Karjalassa varmistui 62 uutta koronavirustartuntaa. Tiistaina THL kertoi 6 uudesta tartunnasta. Tartunnoista neljä oli kirjattu Lappeenrantaan ja yhdet Lemille ja Taipalsaarelle.

THL:n koronakartan mukaan tartuntoja on raportoitu 568 Imatralla, 1 929 Lappeenrannassa, 54 Lemillä, 33 Luumäellä, 21 Parikkalassa, 11 Rautjärvellä, 42 Ruokolahdella, 29 Savitaipaleella ja 133 Taipalsaarella.

Lemillä viime viikolla korkein ilmaantuvuusluku

Viime viikolla Etelä-Karjalassa todettiin yhteensä 155 koronatartuntaa, mikä on uusi ennätys, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo. Edellinen viikkoennätys oli 153 parin viikon takaa.

– Noin neljä viidestä pystytään jäljittämään, eli tiedetään melkoisella varmuudella, missä tartunta on saatu. Näistä, joista tiedetään tartunnan lähde, yli puolet on perhetartuntoja.

Kun altistus on riittävä, myös rokotetut voivat saada koronatartunnan. Rokottamattomien riski on kuitenkin noin kuusinkertainen rokotettuihin verrattuna, Raasakka toteaa.

– Yksittäisiä isoja joukkoaltistuksia ei ole. Selvästi näkee ikäryhmiä ja kouluja katsomalla, että alakouluikäisissä leviää tauti kohtalaisen hyvin.

Aiemmin koronaa on ollut eniten Lappeenrannassa ja Imatralla. Nyt virusta on kaikkialla maakunnassa, Sami Raasakka kertoo.

– Suurimmat ilmaantuvuusluvut viime viikolla olivat Lemillä. Siellä se on levinnyt tehokkaasti alle 12-vuotiaiden keskuudessa. Muissakin pienissä kunnissa on suhteellisesti enemmän tartuntoja kuin vaikkapa Lappeenrannassa.

Nuijamaan rajanylityspaikalla tehdyissä testeissä löytyi viime viikolla kaksi tartuntaa ja yksi 72 tunnin jälkeen maahantulleelta otetussa testissä.

Etelä-Karjalassa yksi omikronmuunnosepäily

Raasakka arvelee, että kolmannet koronarokotukset eivät vielä lähiaikoina tuo lisäsuojaa Etelä-Karjalassa.

– Olisi hirveän tärkeää, että ne, jotka eivät vielä ole ottaneet ensimmäistä koronarokotetta, nyt sen ottaisivat.

Ensimmäisellä rokotuksella saa hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan. Hyvä rokotekattavuus auttaa sairaalakuormituksen vähentämisessä.

Koronan leviämisen ehkäisemissä auttavat myös hyvä käsihygienia, maskin käyttö ja etäisyyden pitäminen.

– British Medical Journalissa oli hyvä artikkeli maskien käytöstä ja käsihygieniasta ja siitä, miten ne vaikuttavat. On tehokas keino estää tartuntoja, kun molemmat osapuolet käyttävät maskia.

Etelä-Karjalassa on yksi epäily, jossa selvitetään, onko tartunta mahdollisesti omikronmuunnosta, Raasakka sanoo.

– Mitään sellaista, että omikron olisi meillä leviämässä, sellaisesta ei ole mitään tietoa eikä epäilyä.

Viikonloppurokotuksia Isossa-Kristiinassa kahtena sunnuntaina

Koronarokotuksen voivat nyt saada 12 vuotta täyttäneet. Alle 12-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten rokotukset aloitetaan Eksotessa ehkä joulukuun lopulla, jos rokotteita saadaan. Asiasta kertoi Eksoten rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto viime viikolla.

Eksote kertoo, että se järjestää koronarokotuksia viikonloppuna Lappeenrannassa kauppakeskus Isossa-Kristiinassa 12. ja 19. joulukuuta. Ensimmäiseen ja toiseen koronarokotukseen voi mennä ilman ajanvarausta, mutta kolmanteen rokotukseen on varattava aika.

THL julkaisee kuntakohtaiset koronaluvut kello 12.

Päivitetty 7.12.2021 kello 11:25: Lisätty Sami Raasakan kommentit; kello 13:32: lisätty THL:n luvut.