Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

AVI kieltää Etelä-Karjalassa yli 50 hengen yleisötilaisuudet sisätiloissa sunnuntaista lähtien, mutta rajoituksista voi vapautua koronapassilla – Tarvetta ryhmäliikunnan ja leiritoiminnan rajoituksille arvioidaan

Koronapassi vaaditaan vain tapahtuman yleisöltä eikä esimerkiksi esiintyjiltä Etelä-Karjalassa. Koronapassia eivät tarvitse myöskään alle 16-vuotiaat.

Etelä-Karjalassa astuu sunnuntaista 5.12. lähtien voimaan rajoitukset yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa. Rajoituksista vapautuu, jos tilaisuudessa käytetään koronapassia. Anu Kiljunen

Sini Lemmetty

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on päättänyt kieltää Etelä-Karjalassa sisätiloissa järjestettävät, yli 50 hengen yleisötilaisuudet.

Määräys astuu voimaan sunnuntaina 5. joulukuuta, ja se on voimassa 31. joulukuuta asti.

Rajoitusten vaihtoehtona on, että tilaisuuden järjestäjä ottaa käyttöön koronapassin. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä.

Koronapassia ei tarkasteta esimerkiksi henkilökunnalta tai esiintyjiltä.

Koronapassin eli koronatodistuksen voi saada esimerkiksi omaan älypuhelimeen Omakanta-verkkopalvelusta. Ella Karttunen

Koronatilanne vaatii nopeita toimenpiteitä

Tieto koronapassin käyttöönotosta sisätiloissa tapahtuvissa yleisötilaisuuksissa tuli lyhyellä varoitusajalla.

Etelä-Karjalan alueellinen Covid-19-tilannekuvaryhmä pyysi eilen torstainaAVIlta päätöstä rajoituksista yleisötilaisuuksille ja myös muille tilaisuuksille ja toiminnoille, kuten ryhmäliikunnalle, leiritoiminnalle, kuorolaululle ja hengellisille kokoontumisille.

AVIn päätös yleisötilaisuuksista tuli tänään perjantaina iltapäivällä. Ensi viikolla saadaan kenties päätös muiden tilaisuuksien rajoituksista.

Etelä-Suomen AVIn ylitarkastaja Meiju Heikkinen perustelee lyhyttä varoitusaikaa Etelä-Karjalan heikentyneellä koronatilanteella. Maakunta siirtyi koronaepidemian leviämisalueeksi marraskuun loppupuolella.

– Alueen epidemiatilanne on sellainen, että se vaatii päätöksen nopean voimaantulon.

Tarvetta esimerkiksi ryhmäliikunnan ja leiritoiminnan mahdollisille rajoituksille AVI arvioi parhaillaan. Heikkisen mukaan vielä ei ole tiedossa, onko päätös rajoituksista välttämätöntä.

Koronapassin voi saada esimerkiksi hakemalla koronarokotteen. Anu Kiljunen

Koronapassi vaaditaan vain yleisöltä

Tällä hetkellä koronapassia ei voida vaatia esimerkiksi yleisötilaisuuksien esiintyjiltä ja henkilökunnalta.

Tämä johtuu Heikkisen mukaan siitä, että yleisötilaisuuksien koronarajoitus kohdistuu tällä hetkellä yleisömäärään eli siihen, ettei tilaisuudessa saa olla paikalla yli 50 henkeä ilman voimassa olevaa koronapassia.

– Tässä tilanteessa koronapassilla voi välttää yleisötilaisuuksien osallistujamäärään kohdistuvan rajoituksen. Koronapassia voi siis pyytää yleisön edustajilta.

Lisäksi lainsäädäntö ei toistaiseksi mahdollista koronapassin käyttöä työelämässä Suomessa, Heikkinen painottaa.

Syy sille, että koronapassia ei vaadita lapsilta ja alle 16-vuotiailta nuorilta, tulee Heikkisen mukaan suoraan tartuntatautilaista.

Liian lyhyt varoitusaika?

Lappeenrannassa on luvassa tulevalle viikonlopulle esimerkiksi Ja Kitara soi -festivaali. Perjantaina ja lauantaina koronapassia ei vielä vaadita yleisöltä, mutta passia tarvitaan sunnuntain konserttiin Kehruuhuoneella.

Kuinka hyvin Lappeenrannan kaupunki on valmistautunut koronapassin käyttöönottoon?

– Onhan tämä aikataulu päänvaivaa tuottanut, mutta kyllä koronapassin käyttöönotto onnistuu, kertoo Lappeenrannan turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen.

Esimerkiksi Lappeenrannan kulttuuritoimessa koronapassin käyttöönottoa on valmisteltu useampi viikko. Kaupunginteatterissa koronapassia on jo vaadittu aiemmin.

Nyt kun koronapassin käyttö laajenee kaupungin muihin tapahtumiin sunnuntaista lähtien, Meuronen arvelee, että se tuottaa aluksi hieman haasteita.

– Voi tulla esimerkiksi jonoja, kun ihmiset etsivät ja näyttävät koronapassejaan ensimmäistä kertaa. Siksi tapahtumiin kannattaa saapua hyvissä ajoin kärsivällisyyden kera.

Lappeenrannan kaupunginteatterissa koronapassi on ollut jo käytössä. Kuvassa pieni näyttämö turvavälirajoitusten aikaan viime vuonna. Kai Skyttä

Itsenäisyyspäivän juhlat perutaan

Koronapassin käyttöönotto ei kuitenkaan pelasta itsenäisyyspäivän virallisia juhlia Lappeenrannassa.

Esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhla kahvituksineen Lappeenranta-salissa ja Joutsenon seurakuntakeskuksessa on päätetty perua.

Itsenäisyyspäivää vietetään kuitenkin muiden juhlallisuuksien merkeissä Lappeenrannassa. Esimerkiksi kirkoissa järjestetään sanajumalanpalveluksia ja muistomerkeillä lasketaan seppeleet ilman yleisöä.

Itsenäisyyspäivän ohjelman voi tarkistaa Lappeenranta Events -verkkosivustolta.

Uutista päivitetty 3.12. klo 17.46. Täydennetty juttua kauttaaltaan.

Mikä koronapassi?

Koronapassi tarkoittaa sähköisessä tai paperisessa muodossa olevaa todistusta siitä, että ottanut koronarokotuksen viimeisen 12 kuukauden aikana, saanut negatiivisen koronatestituloksen 72 tunnin sisällä tai on sairastanut testatun koronantaudin puolen vuoden sisällä.

Yleensä todistus koronarokotteesta on saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksen antamisesta.

Koronapassin voi ladata Omakanta-verkkopalvelusta esimerkiksi omaan puhelimeen. Koronapassin voi myös tulostaa paperille Omakannasta. Tarkemmat ohjeet löytyvät kanta.fi-sivustolta.

Koronapassin voi pyytää tulosteena myös omalta terveysasemalta tai yksityisestä terveydenhuollosta. Silloin paperinen koronapassi pitää itse hakea terveydenhuollosta tai valtuuttaa toinen henkilö hakemaan se omasta puolesta.

Lähteet: Kanta.fi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka