Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Muistokirjoitus: Jorma Kariniemi 1925–2021

Jorma Kariniemi

Seppo Saarinen

Jorma Ossian Kariniemi syntyi Kouvolassa 26.6.1925 ja kuoli 30.9.2021 Lappeenrannassa. Hän vietti lapsuutensa ja osan nuoruuttaan Kouvolassa.

Hänen nuoruutensa loppui 17-vuotiaana keväällä -43, kun hänet kutsuttiin Kouvolan Lyseon seitsemänneltä luokalta puolustamaan maatamme. Hän kuului nuorimpiin ikäluokkiin, jotka kulkivat läpi raskaan sodan ja joita meidän tulee muistaa ja kiittää siitä, että he takasivat jälkipolville ehjän nuoruuden ja vapaan isänmaan.

Jorman koulunkäyntiin ja opiskeluun sota myöskin painoi oman leimansa. Rintamalla pari vuotta, sitten yllättäen vuoden -44 lopulla opintolomalle, nopeasti lukio loppuun ja osallistuminen ensimmäisiin sotilasylioppilaskirjoituksiin maaliskuussa -45 ja saman tien ylioppilaaksi.

Opintoloma loppui, mutta hän oli edelleen armeijan kirjoissa. Sotia hän kyllä osasi, mutta varusmiespalvelus oli jäänyt suorittamatta. Niinpä sitten puoleksi vuodeksi varusmieheksi. Sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti. Hänet on ansioistaan palkittu Suomen Leijonan I luokan ansiomerkillä ja Suomen Reserviupseeriliiton kultaisella ansiomerkillä.

Jorma opiskeli Helsingin Teknillisessä Korkeakoulussa, mekaanisen puunjalostuksen linjalla ja valmistui diplomi-insinööriksi keväällä 1952. Ensimmäinen työpaikka oli Jyväskylässä Schauman Oy:n palveluksessa, mistä hän siirtyi Vuohijärvelle Kalso Oy:n palvelukseen sahan ja vaneritehtaan teknilliseksi johtajaksi ja lopulta tehdaslaitoksen isännöitsijäksi. Lappeenrantaan hän siirtyi v. -62 Metsäliitto Yhtymän palvelukseen, tehtävänään suunnitella ja pystyttää Lappeenrantaan, Voisalmen saareen, saha ja lastulevytehdas. Saha valmistui kesäkuussa 1963 ja rimalevytehdas pian sen jälkeen.

Vuonna 1968 hänet kutsuttiin silloisen Kaukas Oy:n, nyk. UPM, palvelukseen Lauritsalaan, vaneri- ja rullatehtaan johtajaksi 1.6.1968. Hänen johdollaan vaneritehdas uusittiin perusteellisesti.

Hän siirtyi täysin palvelleena eläkkeelle 1985 ja toimi tämän jälkeen pitkään konsulttina ja Suomen vaneriyhdistyksen asiantuntijana standardointi yms. asioissa. Näistä ansioistaan hänet nimitettiin Vaneriyhdistyksen kunniajäseneksi.

Jorma oli valloittava ja seurallinen ihminen. Hän omasi laajan ja monipuolisen tuttavapiirin elämän eri alueilta, ei ylenkatsonut meitä, nuorempia insinöörejä, vaan oli aina valmis opastamaan ja kuuntelemaan.

Jorman elinikäinen harrastus ja kesien täyttymys oli purjehtiminen. ”Kippari” tavattiin kesäisin Saimaalla, joskus myös Suomenlahdella ja Itämerellä.

Partio kuului myös Jorman elämään vuosikymmenten ajan, hän oli mm. Partiosäätiön hallintoneuvostossa 2000-luvun alkuvuosina. Jorma oli Rotary ja Vapaamuurari.

Mutta se, mistä me parhaiten hänet muistamme, oli Savitaipaleen kesäpaikassa sijaitseva savusauna. Sen Jorma lämmitti antaumuksella ja tuntien ajan kerran kesässä meille. Sitten kulinaaristen nautintojen ja hyvien juomien pariin muistelemaan teekkariaikoja, taisipa siinä hiukan laulukin raikaa.

Kirjoittaja on Jorma Kariniemen ystävä.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka