Lukijalta | Lapsella täytyy olla oikeus leikkiä

Vietimme päättyneellä viikolla lasten oikeuksien päivää. Arkisen aherruksen keskellä ei meille aikuisille hyvin usein tule mietittyä hieman juhlavaltakin kuulostavaa teemaa. Velvollisuuksien vellomassa, todo-listoilla jääkaapin ovet kuorrutetun arjen puristuksessa, aikuisten oikeasti voi unohtua, että oikeudet eivät ole itsestäänselvyyksiä kaikkialla ja on hyvä silloin tällöin pysähtyä iloitsemaan asioiden ollessa niin sanotusti pohjoismaisittain ajatellen varsin hyvin.

Minulla oli oikeus viettää kutsuttuna luottamushenkilönä iltapäivä Satulaivan päiväkodissa Saimaanharjulla, lasten oikeuksien päivänä. Jotta päivän teema todentui, ”työkaluna” toimi joulukuusi, johon lasten huoltajat saivat kiinnittää oksiin lasten oikeuksiin liittyviä ajatuksia. Tapasin useita vanhempia, juttelin pienten ja isompien päiväkodin asiakkaiden, siis lasten kanssa asiasta. Oikeuksista keskeisempiin nousi sekä lasten että aikuisten suusta oikeus saada leikkiä.

Ensituntumalta asia kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta hetken asiaa pohdittuani siinä päiväkodin pihalla mieleeni nousivat mielikuvat lapsityövoimasta Afrikassa ja muuallakin maapallollamme. Pienet lapset ja nuoret työskentelemässä tehtaissa, pelloilla, kerjäämässä kaduilla ja pahimmillaan jättämässä vanhempiensa kanssa omat kotinsa sodan tai luonnonkatastrofin seurauksena.

Siinä hetkeksi omiin synkkiin ajatuksiini uppoutuneena, onnekseni silmieni ohi juoksevat, leikkivät, nauravat lapset palauttivat minut Saimaanharjun päiväkodin lasten arkeen. Maailmaa ei voi yksin pelastaa, muuttaa, parantaa. Pitää kyetä olemaan kiitollinen olemassa olevasta ja todeta, että onneksi näillä läsnä olevilla pienokaisilla on oikeus juosta kilpaa, rummuttaa hiekkasankojen pohjaan ja leikkiä bändiä, ajaa pyörillä rallia, tehdä hyvä kakku, leikkiä päiväkodin turvallisten aikuisten kera krokotiiliä, olla lapsi, olla olemassa.

Lisäisin muuten itse oikeudet-listaan lapsien oikeuden saada nauttia laadukkaasta päivähoidosta yhdessä koulutetun henkilöstön. Vanhemmat totesivat voivansa jättää lapsensa hyvillä mielin päiväkotiin. Myös päiväkodin turvallinen miljöö monipuolisine aktiviteetteineen vakuutti ja vaikutti. Päiväkodin kuplassa oli erittäin hyvä fengshui.

Tuli hyvä mieli. Tänään tapasin tyytyväisiä kuntalaisia. Hymyilin kävellessäni kotiin.

Jaana Kuokka

sivistyslautakunnan puheenjohtaja (Taipalsaari-liike)

Taipalsaari

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Mainos: Lappeenrannan seurakuntayhtymä

Ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin? Isoja ja pieniä päätöksiä, joilla on väliä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka