Harapaisten surmasta tuli oikeusriita – Etelä-Saimaan Hirvinen tutkii -podcastin neljäs jakso keskittyy kunniaväkivaltaan

Etelä-Saimaan Hirvinen tutkii -podcastin neljännessä jaksossa puhutaan Lappeenrannan Harapaisissa vuonna 2009 tapahtuneesta surmasta. Keskustelemassa on Ihmisoikeusliiton asiantuntija Johanna Latvala. Jakson voi kuunnella tästä jutusta, Soundcloudista tai Spotifysta.

Pakistanilainen mies surmasi entisen vaimonsa Lappeenrannan Harapaisissa vuonna 2009. Hovioikeus katsoi, että surmaan liittyi kunniamurhan piirteitä. Poliisi ei kuitenkaan näitä piirteitä tapahtumista löytänyt.

Harapaisten surma on Etelä-Saimaan Hirvinen tutkii -podcastin neljännen jakson aiheena. Onko viranomaisilla kyky tunnistaa kunniaväkivaltaa? Tästä aiheesta toimittaja Jenni Hirvisen kanssa keskustelee Johanna Latvala, joka on sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn asiantuntija Ihmisoikeusliitossa.

Podcast on kuunneltavissa tästä upotuksesta, Soundcloudissa ja Spotifyssa. Uusi jakso ilmestyy perjantaisin kello 6 marraskuun loppuun asti.

Hirvinen tutkii -podcastissa käsitellään rikollisuutta ilmiönä ja vanhoja eteläkarjalaisia rikostapauksia. Harapaisten surmaan liittyvä jakso on ilmestynyt 5.11. kello 6.

Seuraa Hirvinen tutkii -podcastia Soundcloudissa klikkaamalla follow-painiketta osoitteessa souncloud.com/hirvinentutkii sekä Spotifyssa Hirvinen tutkii -podcastin sivulla klikkaamalla seuraa-painiketta ja kellon kuvaa. Kellon kuvaa klikkaamalla saat ilmoituksen, kun uusia jaksoja ilmestyy.

Kunniaväkivalta

Ilmiön tunnistaminen ja avun hakeminen

Kunniaväkivaltaa on eri asteista, mutta yleisimmin kunniaan liittyvä väkivalta on elämänpiirin tai käyttäytymisen rajoittamista ja tiukkaa valvontaa.

Kunniaväkivaltaan saattaa viitata esimerkiksi se, että nainen ei käy koskaan yksin lääkärissä tai päiväkodissa, tai hänellä ei ole omaa pankkitiliä tai puhelinta.

Nuoreen kohdistuva rajoittaminen voi näkyä esimerkiksi vetäytymisenä koulutunneilta tai harrastuksista, tai hänellä saattaa olla matkalla miespuolinen saattaja, vaikka iän puolesta ei olisi tarvetta. Nuori saattaa myös esimerkiksi kihlautua äkillisesti.

Jos joutuu kunniaan liittyvän väkivallan kohteeksi, on tärkeää tehdä rikosilmoitus ja hakea apua sosiaali- ja terveysviranomaisilta. Apuna on turvakoti, ja Imatran turvakotiin saa yhteyden numerosta 040 351 6477. Etelä-Karjalan sosiaali- ja kriisi​päivystyksen numero on 040 651 1828.

Alaikäinen voi myös ottaa yhteyttä koulukuraattoriin, opettajaan tai lastensuojeluviranomaisiin.

Akuutissa hätätilanteessa soitto yleiseen hätänumeroon 112.

Lähteet: Ihmisoikeusliitto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka