Nordkalk keskeyttää ympäristölupaprosessin rikastushiekan uudesta läjitysalueesta Lappeenrannassa – "Emme osanneet arvata, minkälaisen vastalausemyrskyn asia herättää"

Suurin yksittäinen syy lupaprosessin keskeytykseen oli asukkailta saatu palaute, kertoo Nordkalkin Lappeenrannan yksikönjohtaja Jouni Heinonen.

Kaivosyhtiö Nordkalk on päättänyt harkita uudelleen ympäristöluvan muutoshakemustaan koskien rikastushiekan läjitystä Lappeenrannan kaivoksen yhteyteen suunnitellulle läjitysalueelle. Yhtiö kertoi perjantaina tiedotteessa, että näin tekemällä se saa lisää aikaa paikalliseen vuoropuheluun, tarvittavien lisäselvitysten tekemiseen ja vaihtoehtoisten ratkaisujen kartoittamiseen.

Nordkalk on hakenut ympäristölupaan muutosta, koska sen nykyinen läjitysalue on täyttymässä. Täyttyminen johtuu siitä, että rikastushiekkaa ei ole saatu myytyä hyötykäyttöön toivotulla tavalla. Uusi läjitysalue olisi kooltaan noin 35 hehtaaria.

Nordkalkin Lappeenrannan yksikönpäällikkö Jouni Heinonen vahvistaa Etelä-Saimaalle, että lupaprosessi on keskeytetty. Hänen mukaansa suurin yksittäinen syy aikalisään oli asukkailta saatu palaute.

– Emme osanneet arvata, minkälaisen vastalausemyrskyn asia herättää, Heinonen toteaa.

Pölymittauksia jo kesällä

Ojala-Tuomelan asukkaat ovat vastustaneet Nordkalkin suunnitelmia läjittää kaivoksen rikastushiekkaa lähelle heidän kotejaan. Vastustuksen taustalla on huoli pöly- ja muista terveyshaitoista, joiden on uskottu lisääntyvän, jos läjitysalue tulee lähelle asutusta.

Pölyämiseen liittyvien yhteydenottojen määrä Lappeenrannassa moninkertaistui Nordkalkin mukaan lupaprosessin aikana aiempiin vuosiin nähden. Nordkalk käynnistääkin nyt Ilmatieteen laitoksen kanssa jatkuvan ilmanlaadun mittauksen Ojala-Tuomelan asuinalueella, jossa haittavaikutuksia on koettu. Mittauksen tuloksia voi seurata reaaliajassa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

– Halusimme ottaa aikalisän, jotta voimme kerätä kunnolla tietoa pölyn määrästä ja laadusta. Aloitimme perinteiset pölymittaukset jo kesällä, mutta Ilmatieteen laitoksen kanssa keskusteltuamme päädyimme siihen ratkaisuun, että aloitamme yli vuoden kestävän online-mittausjakson, jotta saamme tarpeeksi kattavasti tietoa eri vuodenajoista ja olosuhteista, Heinonen kertoo.

Luomukelpoisuutta selvitellään

Lupa-asiaan palataan Heinosen mukaan vasta siinä vaiheessa, kun mittausaineisto on kasassa. Seuranta jatkuu vuoden 2022 loppuun, joten ainakin sen ajan lupahakemus pysyy hyllyllä.

– Toki se (nykyinen läjitysalue) alkaa olla täynnä. Siinä on tehty laskelmia, minkälaisilla toimenpiteillä päästään seuraavat 4–5 vuotta eteenpäin, Heinonen kuvailee.

Heinonen sanoo, että Nordkalkilla on meneillään toimenpiteitä, joilla rikastushiekan hyötykäyttöastetta pyritään nostamaan. Nordkalk on muun muassa hakenut rikastushiekalle luomukelpoisuutta, joka mahdollistaisi sen käytön myös luomuviljelytiloilla.

Nordkalk kertoo myös ottaneensa kuluneen vuoden aikana käyttöön uusia pölyämistä estäviä keinoja, joista se mainitsee rikastushiekka-altaan vesipinnan nostamisen alueella olevien kasojen ja nykyisen kuivaläjitysalueen peittämisen.

Juttua muokattu 15.10. klo 14.59. Juttua täydennetty Jouni Heinosen haastattelulla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka