Hirvinen tutkii | Etelä-Saimaan uusi podcast katsoo Etelä-Karjalaa kuohuttaneita rikoksia yhteiskunnallisesta näkökulmasta – Perjantaina alkava Hirvinen tutkii -sarja palaa rikospaikalle ja kysyy, miten voimme jatkossa estää vakavia rikoksia

Etelä-Saimaan aikuisille suunnattu Hirvinen tutkii -rikosaiheinen podcast ei mässäile menneillä, vaan tuo esiin faktoja ja pohtii tapauksia analyyttisellä otteella yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Perjantaina ilmestyvässä jaksossa toimittaja Jenni Hirvinen perehtyy 1960-luvulla tapahtuneeseen pankinjohtajan tekemään perhesurmaan.

Etelä-Saimaa julkaisee uutta rikosaiheista podcastia eli puheohjelmaa perjantaista 15. lokakuuta alkaen. Hirvinen tutkii -podcastin aiheena on rikollisuus, jota käsitellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Jokaisen jakson alussa kerrotaan yhdestä eteläkarjalaisesta rikostapauksesta, joka johdattelee jakson aiheeseen. Mukaan on pyritty valitsemaan erilaisia tapauksia. Vanhin tapaus on 1960-luvulta, jolloin tunnettu lappeenrantalainen pankinjohtaja surmasi perheensä.

– Aiheina on myös esimerkiksi Vesitorninmäen kaksoissurma 70-luvulla ja parikkalalaisen Ulla Mielosen katoaminen. Tällä hetkellä erityisen ajassa kiinni ovat järjestäytyneestä rikollisuudesta ja kunniaväkivallasta kertovat jaksot, kertoo ohjelman toimittaja Jenni Hirvinen.

Jaksoja on luvassa seitsemän. Etelä-Saimaa on aiemminkin julkaissut podcastia, mutta rikosaiheinen puheohjelma on nyt uusi aluevaltaus. Ohjelman pohjalta kirjoitetut jutut pääsee lukemaan myös verkko- ja paperilehdestä, joissa ne julkaistaan aina muutamien päivien kuluessa podcastin ilmestymisestä. Hirvinen tutkii -sarja on suunnattu aikuisille. Se ei välttämättä sovi herkimmille ihmisille rankkojen aiheidensa takia.

– Ohjelman tekoon on liittynyt paljon eettistä pohdintaa. Tehdessä ollaan mietitty todella tarkkaan esimerkiksi, kenen nimi mainitaan ja kenen ei. Uhrien nimet onkin mainittu vain todella tunnettujen tapauksien yhteydessä. Tapauksia käsitellään myös kunnioittavasti ja hienotunteisesti, eikä tarkoituksena ole tehdä viihteellistä sisältöä toisten tragedioista, Hirvinen kertoo.

Asiantuntijat ääneen

Podcastissa haastateltavina on eri alojen asiantuntijoita, joiden kanssa keskustellaan kunkin jakson rikoksesta tai siitä nousevasta aiheesta. Ääneen pääsevät poliisi, väkivaltatyöntekijä, psykiatri, ihmisoikeusasiantuntija ja muita rikollisten parissa toimivia ammattilaisia.

– Ohjelmaa tehdessä on ollut ilo huomata, miten nämä ihmiset tekevät työtään sydämellään.

Jenni Hirvisen mukaan rikosuutisointi ja rikostarinoiden kertominen ovat nykyisin lisääntyneet, vaikka vakavien rikosten määrä on pitkällä aikavälillä vähentynyt 90-luvulta alkaen.

– Idea ohjelman tekoon lähti siitä, että olen itse seurannut rikospodcasteja ja toivonut, että niin sanotuissa true crime -ilmiöissä (tosielämän rikoksia käsittelevät ilmiöt) esiteltyihin rikostapauksiin tulisi enemmän yhteiskunnallista otetta. Mediakenttä on täynnä tunteisiin vetoavaa rikosten käsittelyä, jossa pääasia on yksittäisillä rikostapauksilla mässäily. Itse halusin käsitellä aiheita niin, että mukana on faktoja ja laajempaa näkemystä.

Uuden ohjelman tarkoitus ei siis ole jäädä vellomaan vanhoihin asioihin, vaan katse on tulevaisuudessa. Podcastin tekeminen on ollut Hirvisestä kiinnostavaa – synkkää, mutta mielenkiintoista.

– Tapauksissa mennään eteenpäin ja katsotaan, onko esimerkiksi jokin muuttunut katsottuna yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Pyritään myös löytämään vastaus, mitä pitäisi tehdä, ettei tällaista enää tapahtuisi jatkossa. Mielestäni tällaiselle analyyttiselle kerronnalle on tilausta.

Ensimmäinen Hirvinen tutkii -podcast jakso ilmestyy perjantaina 15. lokakuuta klo 6. Ensimmäisen jakson kirjoitettu juttu julkaistaan jaksoa seuraavana viikonloppuna Etelä-Saimaan verkkosivuilla osoitteessa esaimaa.fi ja paperilehdessä. Jaksot ovat kuunneltavissa musiikkipalvelu Soundcloudissa soundcloud.fi/hirvinen tutkii. Palvelu toimii verkkoselaimella sekä mobiilisovelluksella ja sinne ohjataan myös lehden verkkosivuilta. Myöhemmin kuunneltavissa myös suoratoistopalvelu Spotifyssa. Palautetta ohjelmasta voi laittaa jenni.hirvinen@esaimaa.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka