Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Muistokirjoitus: Pitäjänneuvos Kerttu Kalliosaari

Ari Torniainen

Pitäjänneuvos, emäntä Kerttu Siviä Kalliosaari (o.s. Tiainen) kuoli Lappeenrannassa 22.9.2021. Hän oli 94-vuotias, syntynyt Lappeella 21.11.1926.

Lapsuus- ja nuoruusaika kymmenlapsisessa sisarusjoukossa yhdessä naapurien nuorten kanssa kului pitkälti urheilun ja nuorisoseuratyön parissa Lappeen Korkea-ahon Sysmäellä. Erityisesti hiihto oli Kertulle menestyksekäs laji. Kansakoulun hän kävi Korkea-ahossa.

Tulevan miehensä, Matin, Kerttu tapasi serkkunsa häissä. Kerttu ja Matti vihittiin 1950 kaksoishäissä Lappeen kirkossa ja häät pidettiin Matin kotipaikalla Kasukkalan Piutulassa, josta tuli heidän kotinsa lähes koko elämän ajaksi.

Aviomies Matti oli innokas ja ansiokas hevosten kasvattaja ja ravimies. Niinpä Kerttukin toimi pitkään Lappeenrannan keskusraviradan ravintolan pääemäntänä.

Käsityöt ja Martta -toiminta olivat Kertulle läheisiä. Kotituvan kangaspuut olivatkin ahkerassa käytössä. Marttatyö alkoi vuonna 1951 ja hän toimi puheenjohtajana Lappeenrannan marttayhdistyksessä sekä Kasukkalan martoissa. Hänellä oli Marttaliiton kultainen ansiomerkki ja Marttaliiton kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2010.

Kun Kerttu ja Matti luopuivat lypsykarjasta, lähti Kerttu mukaan politiikkaan. Lappeenrannan kaupunginvaltuuston jäsen Kerttu oli kuusi valtuustokautta 1981–2004. Hän toimi muun muassa kaupunginhallituksen jäsenenä, useissa lautakunnissa sekä neuvottelu- ja toimikunnissa. Muun muassa sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana hän toimi yhteensä 12 vuotta sekä oli pitkään myös kulttuurilautakunnan jäsen. Hän oli Suomen Keskusta r.p.:n kunniajäsen.

Kirkolliset asiatkin kiinnostivat Kerttua. Kotikylässään Korkea-ahossa hän aloitti jo 16-vuotiaana pyhäkoulun opettajana. Hän toimi monissa seurakuntatyöhön liittyvissä luottamustehtävissä ja lauloi usean vuosikymmenen ajan Lappeen kirkkokuorossa.

Kotiseutu ja kotiseututyö olivat Kertulle lähellä sydäntä. Hän oli Lappeen kotiseutuyhdistyksen perustajajäsen ja toimi yhdistyksen johtokunnan jäsenenä parikymmentä vuotta, monet vuodet puheenjohtajana. Kotiseututyön kesäjuhlassa ”Juuret Lappeella” Kerttu oli usein karismaattinen juontaja ja runonlausuja. Kesäisin hän oli mielellään Lappeen kotiseuturetkien asiantuntevana oppaana. Kerttu osasi luoda innostavaa kotiseutuhenkeä, -rakkautta ja -yhteyttä.

Lappeen vanhan kirkkoherran pappilan kunnostuksesta Keskustan valtuustoryhmä teki Kertun esityksestä valtuustoaloitteen. 1999. Tämä johti pappilan saneeraukseen ja se siunattiin nykyiseen käyttöön 2005. Lappeen vanha pappila oli kulttuuritahdon koetinkivi. Siinä toteutui Kertun korostama tavoite kaikelle kansalle avoimesta pito- ja kokouspaikasta.

Ansiokkaasta työstään yhteiskunnallisten asioiden ja kotiseututyön hyväksi tasavallan presidentti Tarja Halonen myönsi emäntä Kerttu Siviä Kalliosaarelle pitäjänneuvoksen arvonimen vuonna 2005. Lisäksi hänet on palkittu Suomen kuntaliiton kultaisella ansiomerkillä ja hänelle on myönnetty Suomen valkoisen ruusun 1. luokan mitali.

Toimeliasta Kerttua jäävät muistelemaan omaiset sekä laaja ystävä- ja tuttavajoukko.

”Muista juuresi” ja ”Kilvoitelkaa toistenne kunnioituksesta”. Kertun viisaita sanoja kunnioittaen.

Kirjoittaja on Kertun ystävä, joka laati muistokirjoituksen omaisten pyynnöstä.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka