Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yli 3 000 lasta mukana lukutempauksessa Lappeenrannassa – Opettajat huolissaan oppilaiden lukutaidosta

Lappeenranta järjestää perjantaina Kaikki lukee -tempauksen, jonka tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan ja opettajia lukemaan yksin tai ääneen toiselle.

Nina Jaatinen

Lappeenranta järjestää toistamiseen perjantaina Kaikki lukee -tempauksen, jonka tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan ja opettajia kirjojen ja lukemisen pariin. Varhaiskasvatuksessa ja kouluissa toteutettavalla tempauksella muistutetaan lukemisen ja lukutaidon tärkeydestä.

Ensimmäisen kerran lukutempaus järjestettiin tämän vuoden huhtikuussa, jolloin siihen osallistui 1 600 lasta ja nuorta Lappeenrannan eri kouluista, päiväkodeista ja perhepäivähoidosta.

Tempaus oli niin suosittu, että sille haluttiin jatkoa. Nyt osallistujia on ilmoittautunut mukaan jo lähes 3 400. Lappeenrannan lisäksi siihen osallistuvat nyt myös Helsinki, Kirkkonummi, Luumäki ja Uurainen.

Kaikki lukee -tempauksen järjestäjä, Lukutaito lentoon -hankeen lukukoordinaattori, Elina Uusipuron mukaan lukuhetken voi toteuttaa kukin haluamallaan tavalla.

– Tyyli on vapaa. Lukea voi joko opettaja tai oppilas itse. Osa lukee metsäretkellä, osa tekee lukubingoa.

Lukutaidon kuilu repeää

Suomi on lukutaidon kärkimaa, mutta suomalaisten oppilaiden väliset osaamiserot olivat vuonna 2018 Suomen Pisa-historian suurimpia.

– Hyvän ja heikon lukijan välinen kuilu on koko ajan suurempi, toteaa Uusipuro.

Opetushallitus onkin teettänyt kansallisen lukutaitostrategia 2030 -luonnoksen, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Sen tavoitteena on muun muassa nostaa esille lasten ja nuorten lukutaidon edistämiseksi tehtävää työtä.

Uusipuro kertoo, että 63 prosenttia vanhemmista kokee lukevansa lapselleen liian vähän ja vain puolessa Suomen päiväkodeista luetaan lapsille ääneen päivittäin.

Uusipuro kertoo, että lappeenrantalaiset opettajat ovatkin pohtineet viime vuosina paljon oppilaiden lukutaitoa ja -intoa.

– Heillä on suuri huoli oppilaiden lukutaidosta. Sen eteen pitää tehdä paljon työtä.

Huoli johti siihen, että Lappeenrannassa perustettiin 2019 Lukeva Lappeenranta -verkkosivusto, joka haluaa osaltaan edistää lasten luku- ja kirjoitustaitoa sekä innostaa opettajia, vanhempia ja lapsia lukemaan.

Uusipuro kertoo, että tutkimusten mukaan lapsi hyötyy ääneen lukemisesta jopa 13 ikävuoteen saakka.

Lapsille lukemista on haluttu kannustaa myös suomalaisissa neuvoloissa, joissa on jaettu tänä vuonna Lukulahja lapselle -kirjakassia. Kassin kirjoja on käännetty useammalle eri kielelle.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Saimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Palvelut

Ruokapaikka